onsdag 29 juli 2009

Lägerpepp!!!

Just nu råder lugnet före storm på lägergården. På plats är vi, ledarcrewet! Och vi har fyllt våra dagar med allt ifrån att kolla upp området här omkring, dubbelcheckat allergilistor, handla mängder av mat, spelat fotboll och lärt om allt om första hjälpen. Till exempel kan det se ut så här när Fredrik har en smörkniv i handleden:

Annars så väntar vi bara ungdomarna just nu! I morgon bitti kommer vi stå på stationen med öppna armar och ta emot de! Hoppas att ni är förberedda på 10 äventyrliga dagar! För det är vi! :) Och ni andra, ni har väl inte missat att ni kan följa oss både via hemsidan, där lägerdagboken uppdateras, och även twitter? Gör det!

Sedan ett antal år tillbaka så avrundar jag sommaren genom att åka på läger. Under min uppväxt så har det varit allt ifårn ishockeyläger i Skåne och äventyrläger i Åre till UA-läger i Danmark och andra platser i Sverige! Och i år är det i Undersåker jag är! Det finns inte många saker som jag tycker så mycket om som att vara på läger. Stämningen mellan ungdomarna, de nya vänskapsband som knyts och häftiga upplevelser blir minnen för livet! Man kommer alltid hem med olika och nya erfarenheter i väskan, eller träningsvärk i benen, och det är det som får mig att varje år åka på ett nytt läger! Visserligen är jag inte deltagare längre, men jag har det lika bra ändå! När jag är på läger glömmer jag lite granna bort att det finns en värld utanför lägergården, att det faktiskt finns andra männsikor än deltagarna och ledarna och varje år är det lika jobbigt att åka hem, ta faväl och veta att det är ett helt år kvar till nästa läger. Att jag inom en vecka kommer besluta mig för att bygga upp och driva den perfekt lägergården när jag blir äldre är ingen nyhet, för det beslutar jag mig för varje år - och jag har aldrig varit ensam!
Så, just nu är jag ytterst förväntansfull inför morgondagen och är lite som ett barn innan julafton! Kan vi inte börja nu? Kooooom igen nu då!

//Joanna :)

Goda nyheter allesammans!

Årsmötet gick som på räls, hela 38 personer var med och tyckte till om vilka som ska sitta i styrelsen och vad föreningen skall göra för aktiviteter. Tillåt mig att presentera det nyaste tillskottet till UAs lokalföreningar, Unga Allergiker Värmland.


Så fort de har skaffat ett bankkonto kan vi betala ut 5000 kr i startbidrag som de kan göra roliga saker för. I verksamhetsplanen står nu bl.a. bowling, Bodaborg och paddling så förvänta dig roliga saker framöver om du bor i Värmland.
Vill du också starta en förening? Skick då ett mail till mig så hjälper jag till. Ladda även ner våra lokalföreningshandböcker. Där står all info du behöver för att starta och driva en lokalförening.

På väg mot Arvika

Hej alla UAare! Jag heter Simon och är UAs alldeles egna lokalföreningsombudsman. Jag hjälper våra kära lokalföreningar att anordna aktiviteter, hålla möten, skicka ut inbjudningar mm. För det mesta hjälper jag till från kansliet i Stockholm men ibland åker jag land och rike runt för att hjälpa till på plats. Som nu till exempel! Jag skriver detta blogginlägg sittandes på ett tåg mot Arvika. Imorgon skall jag hjälpa till att starta upp en förening som kommer att innefatta alla medlemmar i Värmland. Om allting går som vi har tänkt kommer snart alla värmlänningar att få ta del av UA-aktiviteter på lokal nivå. Jag informerar om hur det gick på årsmötet imorgon.

Klart slut

tisdag 21 juli 2009

Attjo!

Nu har UA-bloggen gett mig stafettpinnen. För er som inte vet vem jag är så heter jag David Lindvall, är 14 år och sitter som suppleant i riksstyrelsen sedan 2008 (när jag sålde min själ). Jag bor mitt ute i Östersjön på Gotland i den eminent vackra staden Visby.

Jag är inte så värst allergisk, lite problem med pollen på våren och när jag käkar äpplen och apelsiner. Men vad vore världen utan allergiska reaktioner?
Nästa vecka är det ju läger uppe i Jämtland och jag har noga prickat av packlista och bankat in i mitt förvirrade huvud att jag inte FÅR glömma tågbiljetterna!

För övrigt läste jag en artikel i en dagstidning för inte så länge sedan att kraftiga äggallergiker inte kan erbjudas vaccin mot den Nya Influensan A/H1N1. Vaccinet tillverkas nämligen så att det viruset injiceras i hönsägg och sedan skördas ägget från proteiner som sedan används för att framställa vaccinet. Det betyder att det kan finnas inslag av ägg i vaccinet. Och alla allergiker vet ju att man inte gärna utsätter sig för att injicera allergen i kroppen. Inga-Lill Bjöörn på Astma- och Allergiförbundet hade uttalat sig men verkade inte så besviken över detta. Vad tycker ni, äggallergiker?

David

tisdag 14 juli 2009

Stockholm - Världens mest tillgängliga stad 2010?

I förra veckan publicerade Dagens Nyheter en artikel om Stockholms tillgänglighetsarbete. Artikeln tar upp problematiken med att otillgänglighet inte räknas som diskriminering och beskriver att det tillsatts en utredning för att se om detta går att ändra på (går? det är väl bara att besluta, tänker jag...). Genomgående med artikeln är det eviga pratet om rullstolar och blindkäppar. Som vanligt nämns inte ett ord om astma eller allergi, trottoarer ska anpassas men lösning för allergiker i kollektivtrafiken lyser med sin frånvaro.

Men istället för att sitta och vara gnällig kanske man ska ta tillfället i akt att påverka samhället. Det är ju faktiskt Sverige som har ordförandeskapet för EU det här halvåret! *Funderar på möjliga vägar att få våra frågor att höras och synas*

Imorgon bär det av till London och där har de minsann bra allergimärkning av både livsmedel och på restaurantmenyer! Något vi borde införa i hela EU tycker jag.

/Fredrik

onsdag 8 juli 2009

Nu var det visst min vecka att blogga lite..
Vet inte riktigt vad jag ska skriva om.
Just nu jobbar jag mest eller åker longboard inte något speciellt som händer liksom..
Mina föräldrar ar semester vilket innebär att dom bor på landet och jag hemma. Ganska skönt man får göra som man vill liksom.
Men igår tog maten slut och jag var tvungen att ta mej till en affär. Jag handlade de nödvändigaste så jag inte dör. När jag kom till det där kalla rummet där mjölk och sånt finns gick jag fram till de laktosfria grejorna tog en mjölk och gick vidare. Råkade pasera den vanliga mjölken och insåg då att bara för att jag är laktosintolerant måste jag betala dubbelt så mycket för mjölken. visserligen är det säkert en dubbel process att göra laktosfrimjölk men de är inte så att jag får högre lön bara för att jag inte tål mjölk så jag har råd att köpa en som är dubbelt så dyr. Så fort chefen kommit tillbaka från sin soliga semester ska jag lätt be om löneförhöjning så jag har råd att köpa mjölk resten av sommaren också!

Kram från lill fehler

torsdag 2 juli 2009

En glimt ur min värld på UA kansliet

Oj… skall jag skriva en blogg… vad är en blogg… vad skall den handla om…? Många frågor har jag haft i huvudet men nu sitter jag här, lite skrämt, motvilligt men ändå ser jag det som en härlig utmaning. För jag gillar att göra nya saker… det kan vara en del uppförsbackar men när väl stigningen är på gång så känns det så himla härligt. Jag brukar lyssna på Sommarpratare i P1 och ur förra årets sändningar så berättades det om att för att hjärnan inte skall stelna till för fort så skall man helst göra något helt nytt varje dag. Så det här får min hjärna att jobba på åt rätt håll.

De senaste veckorna har jag haft fullt upp med att ta hand om anstormningen av nya medlemmar. För ett par veckor sedan skickade vi ut en information om vår fantastiska förening där alla kan var med gratis. Och vi har fått ett väldigt bra gensvar, flera både nya och gamla medlemmar vill vara med oss. Jag ser verkligen fram emot att vi blir större och större och kan på så vis påverka ännu mer. Även vårt erbjudande om ISA boken för bara 40 kr har slagit väl igenom. Vill du köpa en? Skicka e-post till info@ungaallergiker.se så kommer den inom kort.

Vad gör jag förutom tar hand om medlemsregistret? Jag arbetar med det mesta inom bokföring och löner. Såsom att göra den ekonomiska delen av årsredovisningen, redovisa till SFI (vår insamlingsverksamhet), bokföra alla verifikat som har kommit in, månadsavstämning av bokföringen, betala räkningar, löner och arvoden, kontrolluppgifter, skattedeklarera varje månad (vi betalar in skatt och sociala avgifter för de löner och arvoden vi betalar ut), anmäla rätt löneuppgifter till KP och Collectum, rapportera ev. längre sjukfrånvaro till Försäkringskassan, redovisa handkassan, beställa kontorsmaterial, skicka mätarställning över den förbrukning vi har haft på elen och kopiatorn, öppna posten, svara i telefon, kontorsstäda, vattna våra gröna växter… ja det är en del olika saker… men det är just det som är spännande och kul i liten förening… att man får göra så mycket olika saker.

Puh… ja det blev några rader i alla fall… och om en dryg vecka går jag på min sommarsemester… wow det är alltid lika härligt att se fram emot.

Så med de orden vill jag önska dej en riktigt skön sommar med massor av olika nya saker varje dag. Vi ses här snart igen.

Pia som sitter på Bondai Beach i Sydney, februari 2009