fredag 28 augusti 2009

Flyt på resan!

Precis som alla andra allergibarn har jag av och till, mer eller mindre, under min uppväxt blivit överbeskyddad av mina föräldrar. Naturligtvis i all välmening, då de varit oroliga för att jag ska bli sjuk.

Mina föräldrars oro har nog varit störst i samband med utlandsvistelser när det kan vara svårt att få lokalbefolkningen att förstå allvaret med matallergi, läsa innehållsförteckningar, sätta sig in i de lokala sjukvårdsrutinerna osv. Och jag har också blivit sjuk, såväl på hemmaplan, som i grannbyn och utomlands. Så när jag under årets semester skulle bege mig till Sardinien, strax väster om Italien, hördes viss oro i mammas röst. Trots att jag vid det här laget inte är något ”barn” och trots att jag flertalet gånger varit utomlands med mina allergier.

Men ur allergisynpunkt var denna resa annorlunda. Den var ren och skär ”allergilyx”.

Lyxen som denna resa bestod i var flera: dels hyrde jag och min livskamrat en lägenhet där vi kunde laga vissa måltider själva. Personalen i matbutikerna var mycket hjälpsamma och trevliga, även om deras engelskakunskaper inte var de allra bästa. Dels hyrde vi av en svensk kvinna och hennes sardiske make, där den förstnämnde såväl talade som skrev både svenska och italienska flytande. Med vår tillfälliga ”hyresvärdinnas” hjälp författades ett dokument där det på italienska förklarades att jag kan dö av att inta minsta spår av mjölk, ägg och allt det där. Jag fick också en ypperlig guidning av de italienska delikatesserna, för att veta vad jag ur allergisynpunkt skulle undvika. Allt detta sammantaget gjorde att jag faktiskt kunde smaka en hel del inhemsk mat och njuta av en massa godsaker, helt utan ett enda allergiskt utslag på hela veckan!













Som om det inte vore nog med lyxen: vår svensk/sardiske hyresvärdinna skrev dessutom längst ned på min allergilista att jag är generalsekreterare för ett allergiungdomsförbund i Sverige. Så nu har jag gjort reklam för UA även på Sardinien!

Med vänliga hälsningar

Madeleine

Segretaria generale
della unione nazionale svedese
dei giovani allergici

Styrelsemöte med Astma och Allergiförbundet






Nu sitter jag på Astma och Allergiförbundets styrelsemöte, vi har diskuterat en artikel i DN, kongressen 2010 och hundar i vården.

//Anna

torsdag 27 augusti 2009

Astma och Allergiförbundets planeringsdag


Nu sitter David Madeleine och Anna på Astma och Allergiförbundets planeringsdag.
Fika och planeringsförutsättningar är genomgångna, ni pratar vi om Allergistämman.

onsdag 26 augusti 2009

den förvirrande grisen

Har du också sett och hört rubrikerna de senaste månaderna, men inte mera? Vet du om du bör vaccinera dig mot svininfluensan? Jag visste varken ut eller in och tog mig en titt på smittskyddsinstitutets hemsida, som gav mig ett enda vettigt svar.

På smittskyddsinstitutets hemsida kan man läsa om svininfluensan/”den nya influensan”/Influensa A(H1N1). Bland annat så hänvisas man till en frågor&svar-sida hos krisinformation.se som är fylld av de vanligaste frågorna kring influensan.

Jag har tidigare inte tänkt så mycket på influensan, funderat lite på om jag ska vaccinera mig eller inte men inte alls mycket mera. Nu har skolorna börjat och folk är tillbaka efter semestern och influensan spås sprida sig fortare och flera väntas insjukna. Oj, kanske är det dags att läsa in sig lite mera och förstå vad det kan innebära för mig. Tidigare i somras kunde jag läsa i tidningen att man som astmatiker är i farosonen och bör vaccinera sig, och man borde ta dessa råd på allvar. Men trots det så har jag inte gjort något mer än att tänka lite granna på det.

I alla fall, på den här frågot&svar-sidan så finns det en fråga som lyder: Hur kan influensan påverka astmatiker? Och inte blir jag särskilt klokare av svaret, ”Svår astma kan vara en riskfaktor för att influensasjukdomen blir svårare”. Okej. Hur ska jag veta om jag bör vaccinera mig eller inte, eller borde jag ens oroa mig? Är chansen större att jag bryter benet när jag kliver på den morgontrånga spårvagnen kanske? En annan fråga rör de som har kroniska sjukdomar, och vad de bör göra. Svaret då blir att jag ska ta kontakt med min behandlande läkare för att få svar. Astma är ju en kronisk sjukdom, så då borde jag alltså ringa min läkare. Samma sak gäller för allergiker. Är du äggallergiker dessutom så kan du bli förvirrad av den här sidan av frågor och svar, då det förekommer olika svar i olika frågor om ägg och vaccin. Hur har de tänkt egentligen?

Jaa, om du, som jag, inte blir så klok av den här sidan så rekomenderar jag dig starkt att ta kontak med din läkare för att få svar på dina frågor. Det ska jag i alla fall göra!


Hoppas du finner svar och förblir frisk!
//Joanna

Tack Stockholms stad, men det var på tiden

I DN idag kan man läsa att från och med den första maj nästa år så kommer Stockholms stads anställda inte få röka under arbetstid, precis som i 33 av landets andra kommuner. Det tycker jag är ett jättebra initiativ som jag hoppas ge goda effekter. Det är inte bara en ekonomisk fråga, där kommunen inte ska behöva betala sin anställdas rökpauser. Till exempel så kommer också barnen på dagis och i skola slippa sina lärares röklukt och minst sagt äckliga andedräkt. Även de äldre inom omsorgen kommer att slippa denna hemska rökluft. Det är inte hälsosamt att varje dag utsättas för den ofrivilliga passiva rökningen, och framför allt inte inom skol- och äldreomsorgen. Barn och ungdomar har skolplikt och äldre tas hand om inom äldreomsorgen, det är alltså där vi vistas dagligen och då ska man inte behöva utsättas för passiv rökning. Dessutom så gynnas ven rökarna av detta beslut och slutar förhoppningsvis sluta röka.

Man kan, likt Abdo Goriya (S), ledamot av fullmäktige och ordförande i socialnämnden, tycka att detta är ett integritetskränkande beslut. Men där håller jag inte med, inte alls på långa vägar. Vem eller vilka är det som är integritetskränkande? Rökarna eller de som ofrivilligt tvingas ta del av den dåliga miljön? Vad jag förstår så kan Abdo Goriya veta hur det är för oss astmatiker som dagligen får ta del av en luft som gör oss sjuka. Kanske får jag ta och ringa upp honom i morgon och fråga hur han tänker. Han själv kan ju inte må så bra, som röker ett paket om dagen…

Det här är en fråga som jag tänkt på ett par år. För två år sedan när jag jobbade heltid på en arbetsplats som präglades av högt tempo och stress kände jag mig flertalet gånger per dag diskriminerad. Där var det nämligen så att man fick ta rökpaus för att ”stressa ner” utan att behöva ta rast och stämpla ut. Så folk fick gå ut runt hörnet och röka och få betalt för det, medan vi icke-rökare fick jobba för flera. Orättvist? Ja visst. Behövde jag uträtta ett behov på toaletten fick jag höra att det var okej om jag skyndade mig, men rökarna fick minsann uträtta sina behov lite när som helst. I stort så skulle man kunna säga att rökarna tjänade mer än oss, då de fick ta flera raster medan vi andra fick jobba hårdare. Det stör mig. Rökare ska minsann inte gynnas. Därför välkomnar jag Stockholms stads beslut (men det hade ju ha kommit tidigare) och önskar att Sveriges övriga 256 också tar efter, ju snarare desto bättre! Håller du inte med?


På återseende!
//Joanna, ordförande

måndag 24 augusti 2009

Räcker det inte längre att inte vara smutsig, för att anses som ren och fräsch?

Så gott som alla rengöringsmedel, allt från handtvål, deodorant och diskmedel till tvättmedel och WC-rengöring skall lukta parfym. Till och med vissa mensskydd är numer parfymerade! Är det inte tillräckligt att ”bara” lukta människa längre?

Minst en gång om dagen skall vi duscha, tillföra håret spray och applicera någon parfym. Är det verkligen nödvändigt för att känna sig representativ? Förr i tiden badades det med tvål och vatten på sin höjd en gång i veckan, sen var det bra med det. Kanske har vår överdrivna renlighet bidragit till att kroppens första yttersta försvar, huden, trubbas av? Vilket i sin tur kan ge upphov till allergi.

”Vad har parfym med hygien att göra?”, frågar sig Monica Kauppi i sin nya bok ”Impotensmadrassen”. Vilket ju är en relevant fråga, då ordet ”hygien” betyder rengöring av kroppen eller människans omgivning. På wikipedia.se kan man läsa ” i vidare bemärkelse används begreppet (hygien) på aktiviteter som syftar till avlägsnande av något oönskat som anses skadligt eller motbjudande”. Alltså att något tvättas bort. Men att parfymera produkter som sedan används på kroppen eller i vår omgivning, borde det då inte betyda att vi tillför något? Räknas det då verkligen till hygien, om man tillför produkter istället för att avlägsna smuts?

Någon kanske säger att parfym har funnits i alla tider. Till och med de gamla grekerna använde dofter för att locka till sig en partner. Och ja, visst. Fast skillnaden var ju att
1, det användes inte dagligdags
2, parfymen var några droppar av naturliga aromer från blommor, örter eller träd. Dagens parfym är ju en kemiskt framtagen ”look-alike” kemikalie som används i massor. Dessutom hade de ju inte möjlighet att vara hygieniska i den utsträckning vi har idag, så till viss del kanske de behövde dölja en läskig kroppsodör…

Jag menar inte att vi ska gå tillbaka till den tiden när vi tvagades en gång till jul och en gång till midsommar. Nej, men måste man å andra sidan duscha varje dag med parfymerade produkter? Och dessutom tillföra ytterligare dofter på huden, i håret och i kläderna? Jag vill helt enkelt slå ett slag för den naturliga människolukten, som ju faktiskt är unik för vårt släkte!

Varma hälsningar från
Er människodoftande generalsekreterare Madeleine



lördag 22 augusti 2009

Yoga, bra för astma&allergi

Jag har hittat den träningen om passar just mig.
Jag har provat på ganska många olika sporter, men ingen av dem har jag klarat av med min astma. I början av sommaren bestämde jag mig för att jag skulle ut och springa en gång om dagen, men jag hann inte komma långt innan jag fick problem med min andning.
Jag började då gå istället, men ärligt talat, hur kul är det att gå?

Det föll mig inte i smak. Istället så hittade min mamma en artikel om en Yoga kurs på sju gånger. Jag blev glad eftersom att jag är intresserad utav yoga sen innan. Yoga är nämligen bra för de med astma & allergi. Även jag som har en ryggskada klarar av det.

Kursen började i onsdags, det var nog en av de roligaste sakerna som jag har gjort på länge. Det är även nyttigt! Jag tror nog att yoga är min grej, nu gäller det bara att ni alla andra med astma & allergi hittar era egen tränings sätt, så att ni klarar av det. Det är inte farligt att prova på olika saker. Det är bara att ge sig ut och ta för sig.

Men jag kan varmt rekommendera Yoga. Det är bra, roligt och man blir smidig i kroppen och lär sig andas på ett bra sätt.


Emmie

måndag 17 augusti 2009

Skolstart, en mardröm...

Skolstart

Skolstarterna börjar denna vecka för många. Det kan vara en mardröm för flera ungdomar.

Jag själv börjar i ettan på gymnasiet. Där går det över 1000 elever. Att mina allergier ska fungera i omgivningen kan bli ett problem. Speciellt i de utrymmen som inte är mina klassrum. Hela gymnasiet har Jordnötsförbud, men de övriga nötter och i mitt fall frön, är tillåtna. Det är det som är mitt problem. Att överleva en skoldag…

Detta går att ändra på. Man behöver inte äta en massa nötter och solrosfrön i skolan. Det kan man syssla med hemma. Samma sak är det med all parfym och rakvatten som dagens ungdomar sprutar på sig. Det är klart att man ska få lukta gott, men att lukta som ett helt parfymeri är kanske att överdriva.

Jag tycker att man på alla skolor ska tänka på oss med astma och allergi och införa nöt och frö förbud. Kanske även parfym/rakvatten förbud. Man klarar sig utan det och skolan lider inte för att de gör det. Vi som har dessa problem kommer att bli tacksamma för att de bryr sig.

Ha det bra, vi får se om jag klarar min första dag på onsdag.

Kram Emmie

torsdag 6 augusti 2009

mera insänadare!

Vi är fortfarande på läger och dagarna frösvinner en efter en. Snart är det dags för ungdomarna att sätta sig på tågen hemmåt, men innan dess så gör vi alla vårat bästa för att ta vara på tiden som är kvar! Idag håller Ida och Fredrik i en temadag på gården, det är alltså en ganska ofysisk dag. Men det är bara bra, efter dagar fyllda av vandring, cirkusskola och klättring! I morgon väntar även det sista äventyret! Spännande! Men tills dess får ni nöja er med nästa insändare, skriven av Samira!

NEJ TILL RÖKNING I SKOLORNA! JA TILL ORPARFYMERAT!
Många av oss unga barn och ungdomar har olika typer av allergier och astma. Men vi vill absolut inte bli behandlade orättvist eller annorlunda på grund av detta. Man ska kunna vara i skolan utan att bli sjuk eller få astma anfall på grund av sin allergi. Man ska visa alla som går eller jobbar i skolan, både lärare och elever, respekt.
I vissa skolor finns det ett speciellt område där man får röka. Varför ska det vara så svårt att hålla sig till de speciella områdena? Ni kanske inte tänker på det, men för oss som har astma är det väldigt jobbigt med cigarettröken. Vi kan få ett anfall och måste åka in på sjukhus.
Många använder också mycket parfymer, starka dofter och medel som många doftöverkänsliga personer mår dåligt av. En del kan få eksem och andra allergiska besvär.
Försök därför att inte använda starka medel. Man kan städa så att alla kan trivas. Det finns en hemsida som handlar om parfymfria produkter (
www.oparfymerat.se*), där borde alla gå in och läsa.
En annan sak är maten, det finns många barn och ungdomar som kan ha olika typer av allergier. Då är det bra att det finns någon bra kock som bör känna till hur man lagar allergikost, så att alla som är allergiska kan få njuta av maten på samma sätt som de andra.
Det är väldigt viktigt att man visar respekt mot varandra, och det viktigaste av allt: att man inte mobbar varandra, så att ingen behöver känna sig utanför.
Återigen: visa hänsyn, respekt och mobba ingen på grund av astma och allergi eller annat. Alla ska kunna trivas och må bra när de går i skolan. Ingen ska behöva bli sjuk. Använd oparfymerat!
Jag tycker att rektorer, sjuksköterskor och lärare borde lära eleverna att tänka på oss med astma och allergier. Det finns många olika sätt att få hjälp och stöd om man har astma eller allergi. Det finns Unga Allergiker, Astma och Allergiförbundet och andra förbund. Ta kontakt med något av dessa om du har frågor eller behöver råd eller tips.

Med vänliga hälsningar
Samira Kanat, som just nu befinner sig på Unga Allergikers sommarläger i Undersåker


* Unga Allergiker tar inget ansvar för informationen eller produkterna som finns på hemsidan.

tisdag 4 augusti 2009

Världens skolgång

Just nu är vi på läger i Undersåker och härom dagen så höll Jonna, som är en av ledarna, i en tema dag om mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Dagen bestod av bland annat värderingsövningar, heta linjen, forumteater och kramkull. Den avslutades med en skrivarverkstad där ungdomarna i grupper om två eller tre tillsammans skrev en debattartikel eller insändare. De kommer efter hand att publiceras på bloggen med jämna mellanrum. Här kommer det första, skriven av Sandra med hjälp av Linus.

Världens skolgång
En tankeställare till alla er som klagar på skolan

Om frågan ställs till barn ”Vill du gå i skolan”? får man olika svar på olika platser i världen.
I Sverige går vi i skolan i 9 år, obligatoriskt, vilket vissa klagar på.
Om vi reser till Afrika och undersöker saken får vi helt annan respons. Utbildning där är något många drömmer om. En dörr in i en ljusare framtid och en bättre tillvaro.
Utbildning är mycket viktigt. Det är grunden till att ett samhälle fungerar. Bristen på utbildning och information i vissa länder har varit grunden för att fattigdom och farliga sjukdomar spridits.
Vi vill bara ge alla lite perspektiv. Vårt land ger oss gratis möjlighet till utbildning, många får aldrig den chansen. Ta till vara chansen, utnyttja den och slösa inte en endaste dag bort den!
Tack för oss.