måndag 18 januari 2010

Buffertzon för nötallergiker på flyget?

Ja i Kanada är det nu verklighet. Eller rättare sagt Air Canada har till 7e februari att införa nöt-buffert-zoner på sina flygplan. Detta efter en rad klagomål och tråkiga missöden på flyget.
Air Canada har också sedan tidigare ett förbud att servera jordnötter på sina flygningar men serverar trots det cashewnötter och mandlar.

I vilket fall som helst så kan ju denna buffertzon diskuteras. Det kommer alltså vara en zon där nötter inte får förtäras (men på övriga delar av planet är det fritt fram). Då börjar ju jag fundera på det där med luftburen allergi hur det funkar. För i ett flygplan så stannar ju luften på flyget, och inte på så sätt att den stannar på ett ställe utan att den cirkulerar inom flygplanet. Hur blir det då med luftburen allergi? Blir den mindre farlig om vi har en buffertzon i den direkta närheten där det är nötförbud, eller hur fungerar det?

Annars tycker jag att det är bra att det finns tankar i nötförbudsbanor, då kanske vi snart kan se flygplan som inte serverar nötter i framtiden.

/Erika, nyss hemkommen från detta land där luften stannar på ett ställe.

Artikel: http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/air-canada-told-to-provide-nut-free-zone/article1422747/