onsdag 31 mars 2010

Återhämtning

Efter en fullspäckad helg med världens bästa förbund så krävs det ett par dagars återhämtning. Inte för att det är jobbigt att sitta på våra möten utan mest för att alla idéer måste hinna falla på plats och tänkas vidare på. Den där c-uppsatsen som jag skulle jobba på igår har inte skrivit sig själv (även om jag sa det till den) men alla idéer från mötet börjar ta form.
Helgens möte var verkligen ett av de mer intensiva (det kan iaf jag säga eftersom jag inte har varit på ett möte sedan förra våren/sommaren). Diskussioner hit och dit och internskämt som jag inte alls hänger med i. Många gånger fick jag skämt och händelser förklarade för mig, men jag antar att det är roligare om man är där när det händer.

Annars så passade vi även på att tacka av för vikarierande GS, Madde P, med restaurang och bowling, vissa tog det allvarligare än andra, själv så anser jaga tt någon måste vara sämst och jag tog gladeligen på mig den rollen (och hur Emmie som inte ens spelade verkade få mer poäng än mig är fortfarande en gåta).

Madde P, Fredrik, Emmie, Sofia, Ida, David (hans händer sticker fram bakom Joanna), Joanna


Att få en bild på hela styrelsen är i princip omöjligt. Nu saknades både Anna och Nina men det var svårt nog att få alla att titta mot kameran samtidigt och inte göra fula miner. men men...

Madde P och Joanna tajmar sina strikes.


Så här kul har UAs förbundsstyrelse när de bowlar.

//Erika

lördag 27 mars 2010

Förbundsstyrelsemöte

Nu sitter vi på kansliet i Stockholm och har möte. Efter två dagar av häftiga diskussioner om bl.a. bidrag, läger, riksöverläggning, SNOR, SJ och hemsidan ska vi börja fatta lite beslut.

Hela styrelsen är seg och snart ska vi inta en efterlängtad lunch, förhoppningsvis. Mat är alltid viktigt vid ett styrelsemöte, eller egentligen är det tre faktorer för ett lyckat styrelsemöte här på kansliet: mat, kaffe (i stora mängder) och godis. Har vi det så kan vi köra på tills vi somnar.

Och vems idé var det egentligen att ha styrelsemöte samtidigt som omställning till sommartid? Hela styrelsen var en timme sen till mötet, så lite stressigt blir det ju.

fredag 19 mars 2010

Om var du borde vara den 16-18 april.

Lystring alla (17 år och 7 månader +)
I april är det konferens och inte vilken konferens som helst utan den bästa och viktigaste konferensen.

Och varför det?

Jo, för att i höst är det val. Inför det här valet vill vi ställa krav på politiker att diskutera de saker vi, våra syskonförbund i kampen med stort K för ett tillgängligare samhälle och alla ungdomar som vill påverka samhället de lever i vill diskutera.

Konferensen är gratis - resor, käk, boende och hela faderullan. För att vi vill att DU ska komma. Ja du. Det gäller alla i röstmogen ålder - ta chansen! Jag lovar att det kommer vara värdefullt. Jag lovar att det kommer vara kul. Du behöver inte vara ett dugg förberedd, du behöver inte kunna någonting. Vi gör det tillsammans. Ska du med?


Sista anmälningsdag fredag 19 mars. Anmäl dig genom att skicka ett mail till fightforyourrights@ungaallergiker.se så snart som bara möjligt. Vi ses där!

Ida

fredag 12 mars 2010

Fika till alla!

Förut i veckan när jag var på mitt extrajobb fick jag ett sms från min chef som sa "fika kl. 14.00". Vad trevligt och kul tänkte jag, men insåg egentligen att jag nog inte skulle kunna vara så deltagande i själva fika-delen av träffen.

Hur som helst gick jag till lunchrummet kl. 14.00. Uppdukat på bordet stod någon sorts bull-bakelse, då det var en i personalen som fyllde år. Jag frågade om det fanns någon innehållsförteckning, men det fanns det såklart inte. Min chef såg ut att få lite ånger, men jag sa att det inte var någon fara.

Det kan inte vara lätt för en chef att tänka på att det kan finnas allergiker när de lyxar till det och bjuder personalen på fika. Jag är van vid att det inte finns alternativ till mig, så jag bryr mig egentligen inte så mycket längre om att jag får titta på när de andra fikar. Det som jag tycker är jobbigt är den där pinsamma stämningen som kan uppstå, den där stämningen av dåligt samvete från personen som bjuder på fika.

Det var en till allergiker i personalen, hon tålde varken gluten eller laktos sa hon. Men hon hade alltid med sig kakor i sin väska, utifall att det vankades fika någonstans. Jag fick en tankeställare och började fundera. Är det så jag borde handskas med mina allergier - genom att alltid bära med mig lite kakor i nödfall?

Jag insåg snart att det var en ganska löjlig lösning. Det är ju en sak att ta med sig fikabröd när jag vet att det kommer bli fika, men att bära med sig kakor "utifall att" känns bara konstigt. En lösning jag skulle tycka var trevlig vore om bagerierna sålde fika-korgar där det i alla fall finns mjölk- och glutenfria alternativ i. Och att det borde finnas innehållsförteckningar på allt fika i de korgarna.

Som extraarbetare förväntar jag mig inte att min chef ska kunna ha koll på mina matallergier. Det var mer det att incidenten väckte en tankeställare hos mig. Tänk vad bra om det alltid fanns fika till alla!

måndag 1 mars 2010

Allergiförvirring

I helgen har jag och min livskamrat haft en mysig weekend i Stockholm. Vi har bott på ett fint hotell, flanerat i staden och sett en teater.
Det var under lördagsmorgonens hotellfrukost som jag återigen blev påmind om restaurangpersonalens okunskap (eller ignorans?) om födoämnesallergier.

Jag får efter många om och men tag på en servitris för att fråga henne vad brödet innehåller.
- Jag undrar vad brödet innehåller, eftersom att jag är allergisk mot mjölkprotein och ägg?
- Jaha, ja men då ska du få glutenfritt bröd, svarar servitrisen.

Den här begreppsförvirringen händer alldeles för ofta när man som födoämnesallergiker skall äta ute tycker jag. Människor i största allmänhet tror att en allergi enbart är gluten- och/eller laktosintolerans, som medför "lite ont i magen" om man får i sig det. Borde inte restaurangpersonal ha bättre koll på allergier än människor i största allmänhet?

Har du egna berättelser om hur din allergi har satt käppar i hjulet för dig när du gjort en resa, inrikes eller utrikes, en dagsutflykt eller en backpackerresa?

Unga Allergiker samlar nu in information om vilka problem ni, våra medlemmar, har upplevt inför eller under en resa. Det kan vara allt ifrån en dagsutflykt till Flen, via en kryssning till Helsingfors till en aupairvistelse i England till en backpackerresa i Asien. Dela med dig av dina erfarenheter, så kanske vi tillsammans kan göra något för att förbättra resesituationen för oss unga med astma och/eller allergi! Kolla in enkäten här

Varma vinterhälsningar från
er vik.generalsekreterare Madeleine