söndag 30 maj 2010

Solrosolja, Det är inte alltid nyttigt.

Varför ska alla chipsföretag använda solrosolja som en nyttig tillsats.
Fram tills nu mig veterligen, har det funnits två chipssorter som inte innehåller allergenet solrosolja. De chipssorter som har fungerat är Lättsaltade Lantchips och Ica grillchips. Nu i veckan upptäckte jag att de har bytt förpackning på Ica grillchips. De har nu även de börjat införa allergenet solrosolja. Detta innebär att jag som chipsfantast inte kan äta några chips förutom lantchipsen. Detta begränsar allergiker som inte kan äta solrosolja. Det är bevisat att det är nyttigare med solrosolja, men det kan även döda en människa. Vilket är viktigast? Vi människor äter en massa onyttiga saker dagligen, kan man inte då behålla rapsolja eller liknande som inte är ett allergen men som då är lite onyttigare och istället sluta äta på snabbmatställen och låta bli att införa ett allergen i alla chips?
Jag hoppas nu att Lantchipsen inte kommer följa trenden och även de införa allergenet solrosolja. Jag vädjar till producenterna som tillverkar Lantchipsen, att låta bli. Jag och många andra kommer gladeligen fortsätta köpa Lantchipsen som inte innehåller allergenet solrosolja.

Emmie Östling

måndag 17 maj 2010

Slurökt!

Sen den 1 maj i år är det, som anställd på Stockholms stad, förbjudet att röka på jobbet.
Beslutet gäller 45000 personer och är en positiv nyhet för alla rökallergiker (och många fler).

Statens folkhälsoinstitut menar att kostnaden för en arbetsgivare ligger mellan 27.000 och 36.000 kronor, per år, på grund av högre sjukfrånvaro och rökpauser. Man har också räknat ut att rökare har, i snitt, 8 extra sjukdagar/år.

Stockholms stad är en av landets största arbetsgivare. 33 andra kommuner har redan, i varierande utsträckning, infört rökfri arbetstid, enligt en rapport från Sveriges Kommuner och landsting.

Men anledningen till införandet av rökförbud handlar inte enbart om pengar. Så här säger borgarrådet Eva Samuelsson (KD).
- "Äldre har hört av sig till oss, men även föräldrar med barn i förskolan har reagerat på att det sitter röklukt i personalens kläder"
Man ser också till personalens hälsa och de äldre som vårdas inom omsorgen, liksom alla berörda i förskola och skola.

Äntligen, fantastiskt!
Siffrorna kommer från denna artikel: http://www.dn.se/sthlm/stockholms-stad-infor-rokforbud-for-anstallda-1.939132

lördag 15 maj 2010

STORNÖTESHELG


Styrelsen sitter i solen och mötar sig på Tollare fhs utanför Stockholm. Här finns även valberedningen och igår var även Nävens referensgrupp på plats. En produktiv helg med andra ord. Håll utkik om info om sommarens och höstens happenings! Ex tillgänglighetsmarschen, almedalsveckan, somarläger och rö.

söndag 9 maj 2010

Astma och Allergiförbundets Kongress 7-10 maj 2010

Idag har Nina Nilsson, David Lindvall och Anna Svanstöm (vid tangentbordet) deltagit i kongressens tredje dag.

Kongressen öppnades under fredagen av Ordförande Inga-Lill Bjöörn och strax där efter valdes Kaj Nyman och Ulf Brännström till ordförande under kongressen.

Verksamhetsberättelser för åren 2007, 2008 och 2009 för Astma och Allergiförbundet och Stiftelsen Astma och Allergiförbundets Forskningsfond har behandlats.

Styrelserna har fått ansvarsfrihet för nämnda år.

Under helgen har 56 motioner behandlats med diskussion och votering.

Astma och Allergiförbundets framtidsplaner är till exempel att satsa på forskning och en nationell handlingsplan liknande dem för cancersjukdomar.

Under helgen valdes Ingalill Bjöörn till ordförande, Leif Henriksson till första vice ordförande och Jan-Olof Jonson till andra vice ordförande. Robert Hejdenberg, Christina Hermansson, Annika Nilsson, Mikela Odemy, Siv Petterson, Marita Sedvallson, Per-Åke Wecksell och Lars Åstrand valdes till ledamöter. Soleveig Enberg, Emma Larsson och Ann-Christin Östling valdes till ersättare för förbundet. En fondstyrelse, revisorer och revisorersättare valde också.

Jag höll under lördagen ett anförande om rösträtt i förbundet, då det motionerats om att förbundet skall införa en rösträttsgräns vid 18 år ålder. Förbundsstyrelsen svar på motionen var avslag och det var även kongressens beslut i frågan. Vilket vi gillar :)

Under motion 21 om ”Allergipolicy i skolor och dyl.” talade David Lindvall om ett starkt framtida samarbete mellan Unga Allergiker och Astma- och Allergiförbundet.

Söndag morgon presenterade vi tre Unga Allergikers arbete sen den senaste kongressen. Vi talade om vår nya hemsida, näven i bordet, läger, konferenser, upptäcks turnén, ”nätverket unga för tillgänglighet”, marknadsföring, valet i höst, framtida samarbeten och mycket mer.

Efter våra framtändanden på podiet har vi fått mycket positiv kritik och många har pratat med oss om lokala samarbeten.

Just nu diskuteras Astma- och Allergiförbundets styrelses förslag till pälsdjurspolicy.

Tack och Hej

Anna Svanström