tisdag 30 november 2010


DANSKAR!!!!!!!!

Hejsan alla läsare!
Var i helgen på tivoli i Köpenhamn. Hade jättetrevligt och åkte många karuseller. Allt var frid och fröjd tills......
vi skulle äta. Jag hade mat med mig men min termos svek mig så jag var tvungen att äta på Mcdonalds. Jag beställde och sa en glutenfri hamburgare. Men nej det hade dem tydligen inte. Jag bor i Malmö så hur svårt kan det vara att ha glutenfritt bröd. Jag menar Malmö-Köpenhamn en halvtimmes bilresa och snart 12 minuter med nya tunnelbanan. Det verkar som danskarna behöver tänka till!!!!!!!

/ Sofia O.

Ta hand om varandra

I många delar av landet är det väldigt mycket snö. Många tycker det är väldigt roligt och anser för det mesta att det inte är något större problem. Jag har inte själv tänkt särkilt mycket på det tills idag då min syster sett en rullstolsburen person sitta fast i en snödriva påväg från en parkering. Den här personen hade förmodligen inte kunnat ta sig loss utan hjälp. Det var tur att det kom en annan människa som kunde hjälpa till men man har inte alltid den turen. Jag förstår att det är svårt att hålla gator och gångvägar fria från snö. Jag tror det är väldigt viktigt att vi tar hand om varandra. Om det är någon som verkar behöva hjälp så tveka inte. Det tar inte speciellt lång tid och du kan hjälpa en annan människa väldigt mycket. Detta gäller inte bara synlig funktionsnedsättning utan även det som inte syns. Allergi är en av de saker som man inte kan se att någon har. Det är inte svårt att byta ut en ingrediens här och där eller strunta i att ta fram en skål med nötter. En annan sak man kan tänka på är att använda doftfria produkter, så att ingen behöver lida.
/ Erika Ö

tisdag 23 november 2010

Mångfald?

LSU:s årsmöte i helgen togs beslut om deras idéprogram. Något som är hur intressant som helst, jag tror på vad som författats i programmet och att LSU kommer leva upp till sina mål.

Mångfald var något som vållade heta diskussioner under vår riksöverläggning tidigare i år. Är det viktigt att radda upp alla de olika personer som är välkomna i en organisation?

Är det viktigt att definiera att alla oavsett ålder, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, kön, könsidentitet eller könsuttryck ska ges samma möjligheter och rättigheter?

Unga Allergiker tog på RÖ ett beslut att inte definiera mångfald utifrån dessa grunder. Är det viktigt att veta vad en person har för religiös åskådning? Vem denna väljer att ha som sängpartner? Huruvida man har en funktionsnedsättning eller inte?

Vad händer om någon som inte definierar sig inom dessa kategorier känner sig diskriminerad, ska denne då inte ges samma möjligheter och rättigheter?

Jag tycker att mångfaldsfrågan ska diskuteras vidare, det gavs liten tid till det under årsmötet för LSU då det var flera andra frågor som diskuterades (och det är väl charmen med en demokrati?).

Det är viktigt att inom varje enskild organisation ta ställning till hur organisationen ska arbeta med mångfald. UA har tagit ett beslut om att alltid anpassa sin verksamhet för att vara inkluderande för alla, utan att definiera personer utifrån något annat än att de är människor. Och hos UA är alla människor välkomna.

/Erika S

måndag 22 november 2010

Nätverkande och misstron mot ungdomsorganisationerna

I veckan som gått har jag som Generalsekreterare för Unga Allergiker representerat vårt förbund i två viktiga sammanhang. Det ena var Ungdomsstyrelsens konferens på ämnet demokrati. En intressant och givande dag dels vad gäller ämnet som sådant. Men det kanske mest givande i sådana sammanhang är de kontakter som knyts och de namn jag känner väl till som nu fått ansikten.

Det andra, ännu viktigare tillfället att träffa mina ungdomsorganisationers företrädare, var då Regeringskansliet och Integations- och Jämställdhetsdepartementet bjöd in oss för att diskutera den nya förordningen för statligt stöd till ungdomsorganisationerna i Sverige. Alltså ett möte som till stor del kan avgöra vår framtid.

UA hade många synpunkter, bland annat vad gäller särskilt stöd till oss handikapporganisationer och den nya fördelningen av vissa delar i bidraget. Men jag personligen gick verkligen igång på en sak. Det är den ständiga misstron som Ungdomsorganisationerna ideligen utsätts för av ”vuxenvärlden”. Jag tycker personligen, och många med mig, att det är så tråkigt att behöva dela upp oss så. I vuxna och ungdomar. Som om vi vore varandras fiender eller motsatser. Så borde det inte behöva vara!

Men onekligen blir det så. Ibland känns det som om vi är så långt ifrån varandra i vårt tänk och vårt sätt att bedriva verksamhet. Båda varianterna behövs verkligen, det tror jag innerligt. Men bara för att vi inte gör verksamhet som vuxna, så verkar det som om misstro och misstänksamhet börjar växa hos många vuxna.

Ungdomsdelen av svenskt föreningsliv har åkt på sina törnar. För några år sedan visade det sig att ett par stora ideella ungdomsorganisationer hade oseriösa sätt att räkna sina medlemmar. Det resulterade i att det tydligen, för all framtid, är helt okej för Ungdomsstyrelsen att vända in och ut och rota i det närmaste överallt i våra redovisningar. Kanske överdriver jag, men det känns ofta så.

Det må vara seriöst att hårdgranska oss. Men varför sker inte så i de vuxnas organisationer?
För ett par veckor sedan kom återigen en i raden av avslöjanden för ”vuxenorganisationernas” oegentligheter. Denna gång är det Hem och Skola som gjort de mest hårresande lurendrejerier i sin rapportering av antal medlemmar och vad de gör av de pengar de samlar in i sin insamlingsverksamhet. Eller vad sägs om att de rapporterar att de har ca 40 000 medlemmar, men bara har strax under 4 000 stycken? Vad sägs om att 80 procent av de insamlade medlen går till företaget som samlar in pengarna, och endast de resterande 20 till Hem och Skola? Och det är inte särskiljt små summor vi pratar om här. 42 miljoner samlades in förra året, och av det gick 34 miljoner till insamlaren Pool Media, som är ett privat företag!!! Vad skulle du säga om du gav 100 kr och endast 20 kronor gick till ändamålet du ville stödja?

Det finns dock många seriösa insamlare, och dessa kan kontrolleras på Svensk Insamlingskontrolls hemsida. Vi har via dem så kallade 90-konton. Unga Allergiker är en av de organisationer som har valt att ha ett kontrollerat 90-konto. Detta innebär att inte bara insamlade medel kontrolleras av denna oberoende instans. Alla pengar som kommer in till oss innefattas av regeln som säger att av alla intäkter som Unga Allergiker har så ska minst 75% gå till vårt ändamål. Så ska det se ut! Tycker vi. Men när kommer erkännandet för allt det arbete som vi ungdomsorganisationer faktiskt gör? Det är dags att bekänna färg nu. Unga är grymma! Unga är seriösa! Unga är här, nu och framtiden!

//Madde M

söndag 21 november 2010

LSU:s årsmöte 2010

LSU:s årsmöte 2010 ägde nu i helgen rum i Stockholm. På plats var vi två representanter från Unga Allergiker som gjorde vårt förbunds röst hörd. Det var en mycket spännande helg där det bland annat diskuterades hur LSU:s strategi för de tre kommande åren ska se ut.

Förutom att ägna oss åt möte och diskussioner passade vi på att mingla med alla andra förbund som var representerade på plats. Det är alltid lika spännande och inspirerande att träffa så många entusiastiska människor, dela erfarenheter och knyta kontakter.

Vi från UA fick dessutom äran att få vår vice ordförande David Lindvall invald i LSU:s valberedning för år 2011, vilket vi är mycket stolta och glada över. Vi är säkra på att David kommer att göra ett bra och gediget arbete där hans stora kunskap från föreningslivet och hans många olika kompetenser kommer att komma väl till pass!

Hälsningar från en glad och inspirerad Nina





Unga Allergiker representeras i LSU:s valberedning

David Lindvall nominerades till LSU:S valberedning av oss i UA, Unga Hörselskadade och Unga Synskadade. David som är UA:s förste vice ordförande är en stjärna som under de gångna två åren visat ett stort engagemang i alla de frågor som rör påverkansarbete och nätverkande. David har en vilja som aldrig sviker, hans idéer och tankar mynnar ut i projekt som han mer än gärna driver. David vet hur viktigt det är med olika typer av personligheter i en styrelse, inte minst då han sitter i en förbundsstyrelse men även är engagerad lokalt på Gotland. David sviker aldrig sig själv och tar varje uppgift med största allvar, det finns ingen gång där han låter andra köra över honom. David har ett brett stöd av medlemsorganisationerna som arbetar med funktionsnedsättningar vilket ger honom en bred grund och ett brett perspektiv i grunden. David har den kompetens som sökts hos valberedningen, han har en stark förankring i medlemsorganisationer och har inget emot att jobba hårt för att vara med att skapa ett LSU som förs framåt. David är dessutom med sin ålder en stor tillgång för de som ser ungdomar som en resurs. David är en stor tillgång för UA och vi delar gärna med oss av honom där vi vet att han kan vara med att göra skillnad.
- Detta är varför vi valde att nominera David Lindvall till LSU:s valberedning 2011, och med 32 röster fick han plats i densamma. Vi önskar David ett stort Lycka tillpå sin post i valberedningen!

Nordiska tankar

Det är spännande att vara engagerad i ett ungdomsförbund som UA. Inte en dag är den andra lik. Nu i veckan har jag varit på styrelsemöte i den nya nordiska organisationen Nordisk förening för unga med funktionsnedsättningar/Nordic association of youth with disabilities (NAYD). Vi var inte hela styrelsen där men vi svenskar var väl representerade med mig själv och Fredrik Jonsson från Unga Synskadade.

Jag tycker det är lärorikt för mig själv men även för organisationen för att träffa andra organisationer i Norden som arbetar med ungdomar med funktionsnedsättningar. Det är en styrka vi får, och den kunskap vi kan ge till andra är en styrka för dem.

Det här mötet var ett av de viktigaste vi kommer ha, vi bestämde vad vi vill göra under det här året och hur den verksamheten ska komma att se ut. Jag gillar visionärt tänkande, jag gillar att fundera och reflektera över den riktning en organisation ska få, jag gillar att jag får förmånen till det här arbetet. Men framförallt gillar jag att kan engagera mig med hela mitt hjärta i de frågor jag brinner allra mest för.

/Erika S

fredag 19 november 2010

Hej alla Unga Allergiker!

Gud vad tiden går fort när man har roligt. Den senaste tiden har bara flugit fram och inom projektet ”Näven i bordet” har det nu varit en konferens.

Konferensen utspelade sig i Älvkarleby en bit utanför Gävle och vi alla som var där lärde oss massor. Bland annat fick vi testa på hur det är att hälla vatten i en mugg när man är synedsatt och hur det är att gå med blindkäpp. Vi lärde oss även mer om diskriminering och hur man skriver en bra debattartikel. Mer bilder från helgen kommer snart upp på www.navenibordet.se

Så vad händer nu?

Jo, nu ska här skrivas debattartikel och delas ut informationskort. Påverkansarbetet ska helt enkelt få sig en kick.

Vill du vara med och dela ut informationskort (tex. i din stad), skriva debattartiklar eller hitta på annat påverkansarbete. Hör av dig till sofie.lindberg@ungaallergiker.se

Här är en bild från platsen vi var på. I det röda huset längst upp på kullen bodde vi.

onsdag 17 november 2010

Näven I Bordet

Hejsan alla bloggläsare:
Nu i helgen var det näven i bordet konferans. Den var riktigt rolig och jag blev glad att jag åkte på den. En rolig helg med massa intressanta föreläsare om bl.a tillgänglighet, pr och diskriminering.

tisdag 2 november 2010

Specialfika

För en vecka sedan så avslutades styrelseutbildningen med den nytillträdda förbundsstyrelsen (läs om oss på UA:s hemsida - Föreningen - Styrelsen).

Vi fick under fyra dagar lära känna varandra, organisation och inspirera varandra till vad vi vill åstadkomma under mandatperioden. De två första dagarna avnjöts på Såstaholms konferens där vi bland annat hade inspirerande diskussioner över ett par koppar kaffe, te och saft - och självklart goda bullar. De flesta var trots de goda bullarna avundsjuka på Sofia O:s fruktkorg.

Vad är en kanelbulle mot en härlig fruktskål?
Nina fick nitlotten med bulle och Sofia O drog vinsten och fick en fruktskål
Det är inte ofta specialfikat lockar mer än det proppat med allergener. Ska det egentligen vara så? Ska verkligen allergiker få sämre fika för att de är allergiska?
Nej, tack för att vi andra avundsjukt fick snegla mot den underbara fruktskålen.
//Erika S