måndag 25 april 2011

En dag i stallet

För några veckor sen hade jag och min klass en lektion i ridning. Vi tillbringade hela dagen i stallet och lärde oss en massa olika saker. Innan vi skulle ta oss upp på hästarna sa de som ledde lektionen att om någon trillade av så skulle den personen bjuda på tårta.

Såklart så trillade en person av. På busshållplatsen hem frågade han om någon var allergisk, och det var ju jag. Jag berättade vad jag var allergisk mot och han sa att han inte ville att någon skulle få någon allergisk reaktion. Jag blev så himla glad. Det finns så många som inte hade ägnat en tanke på att någon kunde vara allergisk men han gjorde det. Det är så enkelt att bara fråga och det kan faktiskt göra folk glada.

//Erika Ö

onsdag 20 april 2011

Utdelning av informationskort

I lördags gick Unga Allergikers förbundsstyrelsen och medlemmar från UA Stockholm ut på stan, i centrala Stockholm, för att dela ut våra snygga informationskort som handlar om luftburen allergi. Vädret var fint och det var en hel del människor ute på stan. Många vi mötte tyckte om korten och gillade att vi informerade om luftburen allergi. Nu hoppas vi att de tar till sig den viktiga informationen som finns på korten.

Så här ser korten ut på framsidan --->
...och texten på baksidan är följande:

Visste du att spår av nötter från en öppnad påse kan färdas upp till 30 m och
att det finns personer som reagerar på 1/2000 del av en jordnöt? Och då har de inte ens ätit nöten själva! Tänk dig att du sitter bredvid den personen just nu. Du öppnar en jordnötspåse och innan du vet ordet av svullnar ögonen på grannen. Personen börjar kanske hosta, förlorar medvetandet eller får andnöd. Allvarliga tillstånd kan uppkomma väldigt fort. Det går inte att se på någon att de har en allergi, vilket gör allergiker beroende av omvärldens hänsyn. Liknande reaktioner kan man få av t.ex parfymer och citrusfrukter. Tänk på det nästa gång!

Om du vill dela ut kortet i din stad eller göra något annat för att sprida budskapet på korten. Hör då av dig till sofie.lindberg@ungaallergiker.se

/ Sofie

onsdag 13 april 2011

Allergiprat i Ovanåker

För ett litet tag sen åkte jag och Sofia O från styrelsen iväg till Ovanåker, i Härjedalen. Det var andra gången som vi från Unga Allergiker var där på besök, bägge gångerna på efterfrågan från en skola och Astma och allergiförbundets lokalförening i område, som bad oss från UA att komma och informera och diskutera kring astma och allergi med eleverna i området.

Även om det inte hör till UA:s vanliga aktiviteter att åka och informera på skolor så tyckte vi att det var en bra grej att göra. Det är härligt att se att en del skolor har börjar förstå att unga kan ha lättare att ta till sig och förstå det andra unga berättar om. Dessutom passar det så bra med UA:s motto - För unga Av unga!

Under två spännande dagar träffade jag och Sofia totalt 9 högskoleklasser. Det var en hel del av eleverna som hade astma och allergi, men det verkade vara få av klasskamraterna som kände till varandras allergier. Därför kändes det väldigt givande att ta upp ämnet, så att eleverna kunde få större förståelse för varandra, och så att vi kunde sudda ut fördomar kring astma och allergi (t.ex. den att man inte kan vara luftburet allergisk mot nötter).

Vi fick även chansen att träffa Astma och Allergiförbundets lokalförening i Ovanåker under en av kvällarna. Vi åt pizza, lekte tillsammans och hade kul. Tack för all hjälp Ovanåker!

Jag hoppas att det är fler skolor som låter sina elever diskutera kring astma och allergi. Det är alltid lättare att komma ihåg något som man kommit fram till gemensamt med sina klasskamrater, jämfört med vad en föreläsare berättat eller det man har läst i en bok. Det är viktigt att förståelsen för astma och allergi ökar, så att alla barn kan gå till skolan utan att behöva bli sjuka i onödan.

Ha det bra!
//Nina

söndag 10 april 2011

Allergiovänlig ordförande?


Jag brukar ibland få höra att jag är en allergiovänlig ordförande. Varför undrar ni kanske nu. Jo det är så att jag 1-6 gånger i veckan hänger i stallet och klappar på allergiovänliga djur (hästar och katter främst). Hästtjej har jag varit så länge jag kan minnas och nu när jag har speciellt en liten gul ponny som jag får pyssla med så pusslar jag med jobb och studier för att klappa på, enligt mig, världens sötaste ponny.

Trots att jag är hästtjej och gärna hänger i stallet så skulle jag inte vilja beskriva mig som allergiovänlig. Jag är oerhört noga med att ha mina stallkläder i källaren och inte blanda dem med mina "vanliga", jag använder bara min stallskor och stallkläder i stallet (även om jag bara ska dit och fixa i ordning något på 5 minuter), jag åker inte buss till stallet (eftersom jag vet att även om jag byter om så sitter lukten kvar i huden och i håret), jag duschar direkt när jag kommit hem från stallet för att minimera att jag sprider hästallergen hemma.

Nej även om jag ofta hänger i stallet så är jag inte en allergiovänlig ordförande och jag för mitt bästa för att sprida kunskap kring allergi i stallet så att ingen råkar göra en medpassagerare på bussen sjuk.

/Erika S

söndag 3 april 2011

Cirkus+Allergi= Bra kombination??

Detta är någonting som jag har funderat på rätt så länge. Det började med en dag när jag gick i fyran och vi hade en friluftdag ute på ett friluftsområde.Det var tänkt vi skulle motionera, umgås och ha roligt och sånt. Men just den dagen så hade cirkus Brazil Jack satt upp en cirkus just i närheten av vårt lilla område. Greatt, tänkte jag. Hoppas barar att jag inte får en allergisk reaktion tänkte jag. Men trots att lärarna sa till oss att ingen fick gå in där så gick så klart de "coola" killarna in där. Och konstigt nog så ville jag också gå in där. Ni vet liksom när man är 10 år så om någon gör något så gör man gärna samma sak särskilt om det är söta killar.

I alla fall så gick jag in. Herregud är allt jag kan säga. Jag var där i knappt en minut för sedan var jag tvungen att gå ut. Jag kunde absolut inte andas. Och det som jag inte kan förstå är hur "vanliga" människor klarar av att sitta 1-2 timmar i en sådan miljö. Och jag vet inte riktigt vad man kunde göra åt det men jag har aldrig kunnat gått på en cirkus. Och det är ännu en aktivitet som är helt självklar för vissa som vi allergiker ställs utanför.

//Sofia O.