onsdag 25 maj 2011

Syskonskap

I helgen deltog Erika S, Sofia O och Magnus på SCUF:s årsmöte. SCUF som arbetar för och av unga med laktos- och glutenintolerans är UA:s syskonorganisation. Tillsammans möter våra två organisationer liknande problem, en av många anledningar till framtida samarbeten.

Det var intressant att på så nära håll ta del av en annan organisation och se hur de tänker, för årsmöten är ju trots allt organisationernas högst beslutande organ. Att även få träffa förtroendevalda i en annan organisation är oerhört utvecklande och gav oss möjlighet att prata om likheter och olikheter i våra respektive organisationer.

Och inte nog med att vi fick ta del av SCUF:s årsmöte, vi passade även på att delta på en Mångfaldskonferens som deras härliga projektledare Hannah Wiklund höll i, så nu känner vi oss än mer uppmärksamma på vad vi signalerar i våra material och i vår kommunikation.

Tack SCUF för en givande helg så ses vi snart och samarbetar lite!

fredag 20 maj 2011

UA Stockholm i Östhammars nyheter

För några veckor sedan var Sara från styrelsen i UA Stockholm med i Östhammars Nyheter!

torsdag 19 maj 2011

Astma & Allergi Förbundets Ordförandekonferens

I helgen deltog vice ordförandeparet Nina & David och Lisa som jobbar som lokalföreningsombud på kansliet på Astma och Allergiförbundets årliga Ordförandekonferens. Det är en konferens där Astma och Allergiförbundet samlar sina aktiva i lokalföreningarna, framförallt dess ordförande, och ordnar en helg med seminarium och föreläsningar. Vi var där för att representera Unga Allergiker och berätta mer om oss och våra lokalföreningar samt hur dessa ska kunna samarbeta med Astma och Allergiförbundets föreningar.

Temat under helgen var mänskliga rättigheter och vi pratade bland annat om hur vi kan tillämpa konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Vi pratade även om Astma & Allergiförbundets framtid och om deras kampanj för forskningsfonden som kommer dra igång nästa vår. Den måste ni hålla utkik efter!

Men, det viktigaste på schemat var ju givetvis Unga Allergikers föredrag om vår organisation. David och Nina pratade om historian bakom Unga Allergiker, vad vi gör för verksamhet och vad som är på gång just nu. Lisa pratade om våra lokalföreningar, hur de arbetar, hur föreningar i Astma & Allergiförbundet och Unga Allergiker kan samarbeta. Vi pratade även om hur viktigt det är med ideellt engagemang och hur man kan jobba med att få unga engagerade. Det var ett uppskattat föredrag och vi hoppas verkligen att det kommer att leda till att våra förbund och föreningar kommer att samarbeta mer i framtiden.

Är du intresserad av att starta en förening, komma i kontakt med en Astma & Allergiförening eller att din lokalförening ska samarbeta med en Astma & Allergiförening hör av er till Lisa!




onsdag 18 maj 2011

Fika för alla dagen

Torsdag den 19:e maj är det ingen vanligt torsdag. Nä, för det är fika-för-alla-dagen.
Dagen finns till för att uppmärksamma om den otillgänglighet som råder på svenska caféer. Unga Allergiker har tillsammans med andra ungdomsorganisationer, som jobbar med funktionsnedsättningar, tagit fram ett formulär med frågor som används för att "tillgänglighetstesta" fik.

Så vad händer då på fika-för-alla-dagen. Jo, du tar med dig formuläret, går till närmaste café och fyller i svaret på frågorna.
Formuläret får du genom att maila sofie.lindberg@ungaallergiker.se och resultaten skickar du in till erika@ungaallergiker.se

Lycka till!

/ Sofie

tisdag 17 maj 2011

Att vara allergisk betyder inte bara att man kan få en allergisk reaktion lite då och då. Det betyder att man måste tänka efter väldigt nogrant innan man äter något (om man inte har till exempel luftburen allergi), ett enda misstag kan få många konsekvenser. Det är inte endast personen i sig som mår dåligt utan även personerna i hans/henns omgivning.

Så varför skriver jag om detta? Jo, idag skulle min mamma överraska oss och beställa hem pizza. Vi brukar alltid beställa från ett speciellt ställe. Min mamma ringde dit och när hon kom för att hämta pizzorna märkte hon att det var nya ägare.
Nu en timme senare mår min storasyster dåligt, det var mjök i de pizzan. Det kanske låter dumt att min mamma tog emot pizzorna utan att fråga vad de innehöll. Men hon tyckte att allting såg exakt likadant ut som innan förutom att personalen var utbytt och tänkte inte ett dugg på allergi just då.
Nu efteråt är hon ledsen över att hon försökte överraska oss, hon menade väl men det gick snett.
Man får väl se det possivia i det hela, nu vet vi i alla fall att vi inte kan äta där mer.

// Erika

måndag 9 maj 2011

SMS-glädje

På skolan har det hänt att jag påpekat för kompisar hur osmart det är att äta nötter där. Man kan ju faktiskt inte veta om någon är luftburet allergisk mot nötter - och vem vill råkas göra någon sjuk?!

Van vid att "tjata på" om sådant, men att inte alltid få så stor respons, har jag tidigare inte varit så säker på om mina kommentarer har gett så stor inverkan på min omgivning. Tills här om dagen när jag fick ett sms av min kompis Jacob där han berättade att han nästan hade börjat äta nötter på tunnelbanan, innan han kom på att "det kunde han ju inte göra!".

Ett sms som visade för mig att jag hade lyckats påverka någon, att mina kommentarer inte alls var i onödan.

Tillsammans kan vi påverka och informera ännu fler.
Soliga hälsningar Nina

måndag 2 maj 2011

Erika Ö har koll på tågen

Idag kom Sofie in på kansliet med en Kupé i handen (det brukar hon inte göra) och glad för att kunna visa att Erika Ö i styrelsen finns med under rubriken Fråga Lokföraren med denna fråga:


Och hon fick detta svar från lokföraren:


Jag tror att svaret är att det kommer finnas en djurvagn även på natt-tågen, men jag är inte helt säker.

För att läsa hela Kupé så åk tåg eller läs den här.

/Erika S

söndag 1 maj 2011

Från en sak till en annan

En dag för några veckor sedan så var jag ute med några kompisar och fikade på Espresso House. En efter en gick vi fram och beställde. Och sen var det ju jag. Med mina allergier. Men de sa att de skulle fixa det och det hade ju gått bra innan så varför inte denna gången. Vi satte oss nehr i en av hörnsofforna och började prata och jag skulle smaka på min soyasteamer med karamellsmak. Jag kände direkt att någonting inte stämde och gick direkt tillbaka till kassan. Fast jag hade sagt att jag var extremt känslig emot spårämnen och mjölk så tog de ändå samma tång till mina marshmallows som de hade tagit muffins med. Så där satt jag och kunde inte andas så jag fick ta mina kära Betapred som jag har fått tagit så många gånger. Jag förstår inte varför det kan vara så svårt. ¨å jag gick fram till kassan efteråt och gav de en rejäl utskällning så jag fick pengarna tillbaka och gratis fika 5 gånger. Det lönar sig att vara allergisk.
Nu till det roliga. I förrgår så skulle jag in till stan för att min kompis Sofie skulle ha en dansuppvisning på Stortorget och eftersom det var Sofies mammas födelsedag så skullle de sedan ut och dansa. Jag och min mamma hängde med till ett steakhouse som hette Mando. Jag var lite nerväs innan men jag fick fatt på en helt underbar servitör som skulle göra allt för att jag skulle kunna äta där. Det var väldigt roligt och det behöver inte alltid vara så svårt att vara allergisk.

//Sofia O.