torsdag 30 juni 2011

Finaste ideellt engagerade!

Nu börjar äntligen semestern närma sig. Åh, vad skönt tänker jag. Vintern och våren har sannerligen bjudit på en av de mest intensiva arbetsperioderna under mina snart åtta år på Unga Allergiker och jag behöver verkligen distans till jobbet. Men det har som vanligt varit superroligt också. Unga Allergiker bubblar verkligen av aktivitet just nu! Dessutom upplever jag nu en av de största insatserna av er som engagerar sig ideellt i Unga Allergiker. Våra lokalföreningar, vår styrelse och våra arbetsgrupper är helt fantastiska. Engagemanget brinner verkligen, och det gör mig så glad i hjärtat. Att jobba med unga ger mig så oerhört mycket, ni är så kloka, så intelligenta, så drivna, så fina och underbara. Skulle aldrig klara mig utan er. Just nu vill jag tacka hela styrelsen extra mycket för att ni är så fantastiska och ännu lite mer extratack till de människor som just nu förgyller mitt arbetsliv så mycket:
Tack Erika, Joanna, David och Nina. Utan er vore UA något helt annat.
(Hoppas jag inte glömde någon.)
MOT AAAALMEDALEN!

Madeleine
Generalsekreterare
Riksförbundet Unga Allergiker

onsdag 29 juni 2011

Årets Almedalsbroschyr

Så här kommer den broschyr som UA delar ut under Almedalen se ut

Pressmeddelande 29 juni 2011


Det våras för tillgängligheten… eller?

Unga Allergiker budade i dagarna över blommor till Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister, Maria Larsson, barn- och äldreminister samt tillträdande DO Agneta Broberg. Blommorna sändes över med ett kort meddelande om att Unga Allergiker är missnöjda med den tillgänglighetspolitik som förs. Eller, den politik som saknas rättare sagt.

Varför skickar vi blommor, när blommande och doftande buketter kan leda till allergiska reaktioner hos våra medmänniskor? Receptionisten kanske är allergisk? Sekreteraren kanske är allergisk? Städerskan kanske är allergisk? Risken är ju rätt stor med tanke på att 40% av den svenska befolkningen lider av astma, allergi och/eller överkänslighet. Lugn, det var inga allergibomber till buketter, utan en enkel blomma. En enkel blomma som inte blommar eller doftar, men som ändå var en fin gest att ge bort. Vi har tänkt på det.

Vid millennieskiftet antog riksdagen en nationell handlingsplan för handikappolitik. Vi har ännu inte sett några resultat av denna, inte ens några försök till resultat. det vi känner till är att man de senaste åren från regeringens sida utrett huruvida otillgänglighet på grund av funktionsnedsättningar är diskriminering, eller inte. För oss är svaret solklart och vi kan inte förstå varför utredning, beslut om lagändring och handling har dröjt.

Därför budade vi blommor till Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister, Maria Larsson, barn- och äldreminister samt tillträdande DO Agneta Broberg. Vi tycker att det är dags att våra frågor tas på allvar, vi kräver handling och förändring.

- Med de här blommorna vill vi verkligen symbolisera att vi hoppas på en omstart för tillgängligheten, säger Joanna Fehler från Unga Allergikers politiska arbetsgrupp.

Vi hoppas att Nyamko, Maria och Agneta är beredda att agera för oss, för allas lika värde och rättigheter.

måndag 27 juni 2011

Publication1.jpg Unga-logga 3-mini.png
Pressmeddelande 2011-06-27


Vi har tänkt på det – i Almedalen!

Unga Allergiker vill påverka dagens makthavare, vi är trötta på hur samhällets bristande tillgänglighet begränsar oss. På bussen, i skolan, på kaféet riskerar vi dagligen att utsättas för allergener som cigarettrök, nötter, citrusfrukter och starka parfymer, för att nämna några exempel.

Enligt ett riksdagsbeslut från 2001 skulle otillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar elimineras senast 2010. Men, förra året hade inget hänt. Förra året var 2010, ingenting hade hänt ännu. 2011, inget nytt. Fortfarande har det inte hänt något. Ska regeringen fortsätta utreda om otillgänglighet på grund av funktionsnedsättningar ska klassas som diskriminering?

Sverige saknar en värdig tillgänglighetspolitik. Det är fortfarande så att otillgänglighet inte är diskriminering och att funktionshinder inte tas på allvar. Den enda lösningen på problemet är att vi börjar tänka på det. Vi måste tänka på det i ord och handling. Vi måste sätta dagordningen för att alla medborgare ska bli inkluderade. Vi måste ta tag i en av vårt samhälles största orättvisor – otillgängligheten.

Unga Allergiker tycker att det är dags att vi går från ord till handling - vi har tänkt på det.

Vill du träffa oss under Almedalsveckan och tänka på det tillsammans med oss? Kontakta oss enligt nedan.



Riksförbundet Unga Allergiker,

David Lindvall, vice förbundsordförande
david.lindvall@ungaallergiker.se
, 070 497 08 52

Joanna Fehler, politiska arbetsgruppen
joanna.fehler@ungaallergiker.se,
0702 128 128



----- Unga Allergiker arbetar med att samla, stärka och utveckla barn och unga mellan 7 och 29 år med astma, allergi eller annan överkänslighet. Precis som vilken ungdom som helst har även vi behov vad det gäller skola och fritid. Därför arbetar vi för att skapa ett samhälle där ens delaktighet inte begränsas av en funktionsnedsättning. Genom att driva en konstruktiv allergi- och funktionalitetspolitik vill vi skapa ett tillgängligt samhälle – även för oss allergiker! För mer info se www.ungaallergiker.se, www.ungaallergiker.blogspot.com, www.twitter.com/ungaallergiker -----

måndag 20 juni 2011

Almedalen

Snart är det dags för Allmedalen. Jag är väldigt taggad men dock har jag ingen aning om hur det kommer att bli eftersom jag aldrig har varit där förut. Förmodligen kommer jag att vara helt slut när jag väl kommer hem. Det kommer vara så många intryck och väldigt mycket att lära men trots det kommer jag få så många roliga minnen. Nu är det bara ett par dagar kvar och snart får jag se hur det är.


//Erika Ö

söndag 19 juni 2011

Plötsligt händer det!

ÄNTLIGEN!
Nu slipper jag ringa till SJ för att boka en resa där jag garanterat slipper sitta i djurvagnen eller sitta i tysta avdelningen om jag bokar via nätet. Detta gillar vi!



torsdag 16 juni 2011

Sommar och PP!

PP? Piratpartiet då eller? Nej, nej, PP är kort för PåverkansPepp!

Många har kanske precis fått sommarlov, andra snart och för någon vecka sedan var stans gator fulla av flak med lyckliga studenter. Jag har själv skrivit terminens sista tenta för två veckor sedan, hunnit njuta av ett par få men härliga lediga dagar och börjat jobba.

Jag tänker tillbaka på vintern och våren och är glad att det förbi (jag överlevde pollen och allt). Tänker bara kort bakåt, och fokuserar 110% på framtiden! Först, den här sommaren!



Om veckor åker jag tillsammans med förbundsstyrelsen till Visby, Almedalen, POLITIKERVECKAN! Jag har sett fram emot det sedan vi åkte hem förra sommaren. Förra året var vi där för första gången, vi hade inte riktigt koll på vad som skulle hända, när och hur. Jag kan konstatera att jag aldrig hade föreställt mig något som den veckan! Strålande sol, 30+ och full rulle från 8 till 22 varje dag! Vi besökte seminarium med kopplingar till funktionalitetspolitik, vi minglade med andra organisationer och politiker, vi attackerade Visbys gator iklädda gasmasker för att uppmärksamma vilka problem luftburna allergener ger och så visare, och såååå viiidareee... Veckan var lång, det var skönt att sommarturnén fortsatte (vi åkte direkt till lägret i Skåne), men ändå längtar jag tillbaka till hetsen!


Varför?
För att jag tycker att det väldigt viktigt (och roligt) att utnyttja möjligheten att träffa, samtala med och påverka beslutsfattare och aktörer i samhället som påverkar våra möjligheter att delta på lika villkor.

Och för att jag, tillsammans med resten av POG - politiska gruppen (David och Sofia F), har ägnat stora delar av våren till att förbereda vår vistelse på Almedalen i år. Vi har jobbat hårt med att uppdatera vårat politiska material, tagit fram nya broschyrer, formulerat frågeställningar och målgrupper (vilka vi ska satsa på att träffa i Visby). Om en vecka hoppas jag att årets t-shirtar levereras, då ska dem genast visas upp här!
Veckan innan Almedalsveckan kommer vi även att publicera våra texter här på bloggen - så glöm inte att kolla in då! Väl på plats kommer vi att twittra 24-7, så lägg till twitter.com/ungaallergiker i dina favoriter!

Så, ta ett dopp, drick en läsk, cykla till havet, ät en glass eller något annat som hör sommarlovet till - men kom snart tillbaka hit för en uppdatering!




Peace out //Joanna

tisdag 14 juni 2011

Favorit i repris: sju punkter för förändring

Under Almedalsveckan 2010 så kom UA fram till sju punkter som vi vill jobba med för att tillgängliggöra samhället, snart är det dags igen för en vecka i Visby så här kommer våra sju punkter än en gång.

1. Otillgänglighet ska klassas som diskriminering
Vi vill ställa ställa högre krav på offentlig sektor för att de ska kunna uppnå en standard som gör att privat sektor och näringslivet efterföljer, integrera attitydförändringar i arbetet mot diskriminering och otillgänglighet samt att vi vill att tanken om otillgänglighet skall genomsyra all lagstiftning (börja med att förändra Plan och bygglagen!).

2.Tillgänglighetsperspektivet ska genomsyra alla högre utbildningar
Precis som att genusperspektiv återfinns i varje kurs på högre utbildningar ska även tillgänglighetsperspektiv och funktionsnedsättningsperspektiv också genomsyra all högre utbildning. I synnerhet lärarutbildningar, vårdutbildningar, restaurang- och hotellverksamhetsutbildningar och arkitekturutbildningar.

3. Rökförbud på arbetsplatser inom den offentliga sektor samt alla vårdinrättningar och privatägda skolor
Genom att erbjuda hjälp att sluta röka i större utsträckning till de anställda så vill vi att rökförbud på offentliga arbetsplatser inte ska vara något som kommunerna själva bestämmer utan att det är reglerat från nationell nivå. Detta för att skapa en så jämlik vård som möjligt. I detta innefattas även privata vårdinrättningar och friskolor. Ingen patient eller elev ska behöva bli utsatt för passiv rökning när de vistas på en plats där de måste vara.

4. Inga särlösningar!
I den mån som man faktiskt kan undvika särlösningar och där det är möjligt att integrera tillgängligheten i det redan befintliga skall det så ske. Kosta vad det kosta vill, vi vill inte särbehandlas. Vi är som alla andra.

5. Nollvision mot otillgänglighet inom kollektivtrafiken!
Kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla, oavsett funktionsnedsättning. Därför tycker vi att det borde vara förbjudet att äta nötter och andra luftburna allergener i kollektivtrafiken. Vi tycker även att alla hållplatser och stationer ska vara tillgängliga även ur våra perspektiv.

6. Fråga oss som vet
Det offentliga Sverige har varit väldigt dåliga på att utnyttja ideella organisationer och vårt kunnande om människors vardag i lagstiftning och utredningsarbete. Vi vill se att Regering och Riksdag i större utsträckning vänder sig till oss i frågor där vi besitter den kompetens som är adekvat.

7. Gemensamma, blocköverskridande lösningar
Vi anser att det bästa vore är att de lösningar som tas fram är blocköverskridande för att freda dessa vid eventuella maktskiften.

söndag 12 juni 2011

Det där med självkänsla

Det är nog bara en fas hon är inne i. Ungdomar växer ju mycket i den där åldern, så det är inte konstigt att hon är trött.

Det är kommentarer som den här från lärare och läkare som jag fortfarande kan komma ihåg. Kommentarer som inte var direkt riktade till mig, då jag gick i mellanstadiet, men som var lätta att snappa upp och svåra att glömma. För mig omvandlades meningarna till du inbillar dig, sluta överdriva.

En del personer förstod min astma och allergi och hjälpte mig och min familj i diskussionerna med skolan, där de flesta av problemen uppstod. De personerna betydde verkligen mycket. Men det som jag mest kommer ihåg är de lärare som inte kunde förstå hur ventilationen av korridorerna hängde ihop med min trötthet och de läkare som sa att jag bara behövde sova mer. De fick mig att känna mig som en lögnare, som om jag bara hittade på mina allergier för att få uppmärksamhet.

Idag när jag tänker tillbaks på det inser jag hur löjligt det var. Skulle jag ha stannat hemma en dag i veckan från skolan bara för skojs skull? Eller för att vara märkvärdig? Kanske rent av för att folk skulle tycka synd om mig? Att ständigt bli ifrågasatt och vara besvärlig tog hårt på min självkänsla. Jag började se på mig själv med kritiska ögon, blev tystare, mindre sprallig och sa inte lika ofta mina åsikter. För jag ville inte bli mer ifrågasatt.

När jag blev äldre kom både min astma och allergi att bli mycket bättre. Med nya bekantskaper, intressen och mognad steg även min självkänsla. Idag tvivlar jag inte alls på mig själv.

Tiden jag lägger ned på att jobba för Unga Allergiker hoppas jag kommer ge barn och unga med astma och allergi det stöd och den peppning de behöver. Jag vill att de ska se att det finns andra ungdomar med samma problem, så att de förstår att de inte är ensamma om sin situation. På så vis hoppas jag att de ska orka stå på sig i sin vardag och tro på sig själva. Ingen ska behöva gå runt med dålig självkänsla bara för att de har astma eller allergi.

torsdag 9 juni 2011

Sofia O och Erika S höll tal på Tillgänglighetsmarschen 2011

I Stockholm fick Unga Allergiker äran att hålla ett pepptal innan vi marscherade iväg längs Stockholms gator.



- Hej mitt namn är Erika Sohlberg.
- Och mitt är Sofia Olsson, vi kommer från Riksförbundet Unga Allergiker som arbetar för att stärka unga med astma och allergi till att våga ställa krav på ett mer tillgängligt samhälle,
- 2010 trodde vi skulle bli tillgänglighetsåret. Året då otillgänglighet skulle klassas som diskriminering. Nu är det 2011 och det är inte mycket som har ändrats.
- Frågan är vad vi ideellt engagerade kan göra. Vad kan vi bidra med för ett mer tillgängligt samhälle?
- 2009 höll vi i Unga Allergiker ett tal där vi uppmärksammade enkla lösningar som tillgängliggör samhället for allergiker. Bland annat påvisade vi rökförbudet i busskurer, något som många rökare glömmer vid dåligt väder. Inget har ändrats, allergiker tvingas av kollektivtrafik eller får vända vid hållplatsen på grund av andras oaktsamhet.
- Däremot har Maria Larsson i veckan lagt ett förslag på att utöka rökförbud till områden där barn rör sig, Miljöpartiet tog på sin kongress ett beslut att verka för utökade rökförbud. Detta hjälper inte bara allergiker utan även samhället till ett friskare liv.
- Men det behövs mer. Det behövs fler åtgärder än de få som gjorts mot rökning, det behöver göras större insatser för att tillgängliggöra samhället för allergiker.
- Vi alla här är experter på skilda områden. Och det är viktigt att vi inte knuffar varandra åt sidan för tillgängligheten. Vi kan inte värdera graden av funktionsnedsättning. Vi kan inte låta frustrationen över att så lite görs komma oss emellan.
- Vi måste ta vara på varandras expertis. Vi måste pusha varandra i vårat tillgänglighetsarbete. Vi måste tillsammans kämpa för ökad tillgänglighet.
- Vi måste göra 2011 till tillgänglighetens år. Vi måste göra 2012 till tillgänglighetens år, likaså 2013 och alla kommande år.
- Vi kan inte nöja oss med handlingsplaner utan vare sig mål eller uppföljning. Vi kan inte ge upp kampen för tillgängligheten.
- I den här frågan räcker det inte med ett finger. Vi vill ha hela handen. Vi vill att det händer något, att vi unga inte ska behöva säga till våra barnbarn att tillgängligheten var lika kass när vi var barn.
- När våra politiker sviker oss gång på gång, när de som ska leda samhället inte gör sitt jobb och är för fega, då måste vi fortsätta striden, med större intensitet och med mer kraft. Det kan vi bara göra ihop och den här dagen är ett av de bästa tillfällen vi har för att stå tillsammans med samma röst i 31 städer över hela landet.
- Nu gör vi det här tillsammans, med osviken styrka. Tillsammans går vi tillgänglighetsmarschen 2011.