lördag 27 augusti 2011

Påverkar du din kommun?

Den här veckan har jag läst på lite om hur kommunen fungerar och hur man kan påverka den. Det har verkligen lett till att jag fått upp ögonen för att skicka in synpunkter till min kommun. Jag känner lite att det är synd att jag inte lärt mig mer om det här tidigare. Jag har kännt till ett tag att det finns något som heter medborgarförslag, men aldrig fattat vad det är eller hur jag kan använda det. Medborgarförslag kan vem som helst skriva och är motsvarigheten till politikernas motioner. Ett medborgarförslag skickas till kommunen och måste diskuteras i kommunfullmäktige. Det är ett sätt för medborgarna att få tala i frågor som rör kommun och landsting.

Men nu har jag lärt mig att man också kan skicka in synpunkter till sin kommun. Det kan var idéer, funderingar, klagomål eller bara beröm.

Jag tycker inte om att gå runt att klaga utan att faktiskt försöka göra något åt det. Men det är inte lätt att ändra på något när man inte vet hur man ska säga ifrån eller till vem. Jag tror dock att en hel del som irriterar mig i min vardag kommer från det samhälle jag lever i. Jag tycker det är viktigt att man ska vara medveten hur man kan påverka sitt samhälle. Det borde finnas mer upplysning om att och hur man kan påverka sin vardag! Medborgare borde veta vart att de kan skriva förslag och skicka i synpunkter till kommunen.

Sen jag började jobba på unga allergiker är det otillgänglighet som framförallt stör mig i samhället. Det kan vara att folk röker fel plats, att det finns parfymerad tvål på vårdcentralen eller att man får äta apelsin på bussen. Det är typiska saker som man faktiskt kan tycka till om som berör kommunens verksamhet!

Min första synpunkt till min kommun ska bli att berömma dem för att de har skyltar i busskurer som ber folk att inte röka där, men också uppmana dem att göra dem större eftersom de knappt syns.

Vad blir din första synpunkt till kommunen?


/ Lisa

fredag 26 augusti 2011

Fest för alla eller??

HejHej
Nu har det varit länge sedan jag bloggade, men här kommer i alla fall ett litet inlägg:
Jag bor i Malmö, och här slutade precis Malmöfestivalen. Och igår så var jag med några kompisar på Rix Fm- festivalen. Det hade varit jätteroligt om inte vi hade stått bredvid just dem som vi nu råkade göra. Jag visste att just sånt här kunde hända därför tog jag min astma-medicin innan. Till vänster om mig stod det 5-6 personer. Ingen var över 18 skulle jag tro. På marken stod det flera kylväskor. Efter ett tag så förstod jag var det var i dem. Jag tittade ner på marken och såg minst tio mosade ölburkar. De drack hela tiden. En burk på en minut. Men det var inte allt. De hade cigaretter med sig också. Och de rökte inte så lite heller på den 1 ½ timme som konserten varade. Nej, de var tydligen tvungna att ta en cigg varannan minut. Och så tände alla 5-6 personerna samtidigt plus alla som stod bakom mig och på min högra sida. Jag fick stå med näsan mot min kompis för att inte andas in röklukten. Jag är inte emot rökare generellt men jag tycker att det hör till sunt förnuft att inte röka i stora folksamlingar, speciellt när man vet att det finns barn med.

//Sofia

onsdag 24 augusti 2011

Problematik i studentlivet

Jag ska påbörja en civilingenjörsutbildning nu till hösten och är just nu mitt upp i mottagningsveckorna. Det är galet roligt och full rulle hela tiden!

Mottagningsveckorna har dock gjort att jag har fått upp ögonen för en del problematik man som allergiker/astmatiker kan stöta på i studentlivet. Till exempel röks det i princip utanför alla ingångar till skolbyggnaderna och det finns askkoppar utplacerade vid de flesta av dem.

Det som har gjort mig mest upprörd var när vi hade en gissningstävling i kårhuset. Priset till de vinnande lagen var anteckningsblock, medan de förlorande lagen fick en påse godis i tröstpris. Trevligt tänkte jag och började förnöjt smaska på innehållet, tills dess att jag insåg att det var nötgodisar.

Jag är inte allergisk mot nötter, men jag vet hur pass vanligt det är med luftburen allergi mot nötter. Och att det då delas ut nötgodis i kårhuset, där massvis med studenter passerar varje dag, kändes otroligt puckat. Alla ska kunna vistas i skolmiljö utan att bli sjuka, det är en rättighet! Så nu tänker jag sammanfatta mina synpunkter och skicka mail till studentkåren, så att de får koll på vad som behövs tänkas på.

Har du liknande problem på din skola? Ta tag i saken och gör din röst hörd!
//Nina

fredag 19 augusti 2011

Lägerdagboken

Nu är lägerdagboken från 2011 års läger upplagd på UAs hemsida.
HÄR finner du den.

Där finns allt från trasiga bussar till vulkaner till äggmökar till pruttande troll (gejsrar) till upplevelser som skiljer sig från Kolmårdens delfinshow.

Där finns allt från sommarens härliga läger!

torsdag 18 augusti 2011

Fina ord

Under förra veckans läger passade jag och Nina på att hålla en liten workshop om UA. Deltagarna fick själva beskriva UA och vad vi gör, här kommer några av de ord som kom fram:
samlar unga
respekt!
behöver inte förklara sin allergi
skapar och peppar lokalföreningar
snälla
ser till att en inte blir stoppad av allergi
förmedlar kunskap
läger
inspiration
aktiva
påverkan

Ord som jag är stolt att UA representerar.

Fast ännu stoltare blev jag när flera deltagare kom fram efteråt för att få lite tips och råd om hur de kan bidra till UA genom att starta lokalföreningar. Så nu håller jag tummarna för häftiga aktiviteter och att jag blir inbjuden till dessa av Dalarna, Jönköping och Blekinge.

/Erika S

fredag 12 augusti 2011

Europeiska Frivillighetsåret 2011


Hejsan!

Samtidigt som alla andra är på Island så besökte Lisa och jag igår en utställning. Det är Ungdomsstyrelsen som är värdar för utställningenLänk och den finns till för tt alla ideella organisationer och andra aktörer ska kunna visa upp sig. Den heter Frivillighetsåret och är en utställningen som reser runt i hela Europa. Här kan du läsa mer om utställningen: http://www.ungdomsstyrelsen.se/art/1,2072,8714,00.html

Under dagen igår var jag med och höll i en workshop som handlade om det nya projektet "en samlad röst, en stärkt röst" och om tillgänglighet. Jag pratade även lite om mitt projekt och fick frågor efteråt vad projektet handlar om.
Det var speciellt en person som tyckte det var förfärligt att det finns personer med doftallergi som inte blir trodda.
Till höger på bilden kan ni se Hannah Wiklund på SCUF, Pauline Östner från RUS och mig när vi föreläser.

Tråkigt nog var tillgängligheten inte så jättebra på utställningen. Det var trångt mellan utställarna (alltså svårt att komma fram med rullstol och navigera som synskadad), det var dåligt ljud och helt plötsligt vandrade en hund omkring bland montrarna (nej, det var inte en ledarhund) Tråkigt nog behöver jag nog kontakta de ansvariga för utställningen och be dem skärpa sig tills nästa gång.

Hoppas ni alla får ett bra avslut på er semester eller sommarlov.
Simma lugnt!

// Sofie

måndag 8 augusti 2011

På väg mot Island




Ledarna är utbildade, passen är framme och sista minuten förberedelserna är avcheckade.

Om några timmar är det dags att åka till Arlanda för att möta upp deltagarna och vi hoppas de är lika förväntansfulla och peppade som ledarna!

Det här sommarlägret kommer bli UAs bästa hittils!

/ledarna och Göran som precis skaffat pass

fredag 5 augusti 2011

Update om SJs "djurfria" platser

Skrev ju sist att jag skulle kontakta SJ och försöka bena ut där med djurfria platser. Här nedan är deras svar:

"Det finns djurfria platser i alla X2000. Antalet djurfria platser per tåg är 4 stycken i 2 klass och 3 stycken i 1 klass. Troligen har dessa varit bokade på de avgångar där du inte har kunnat boka dem via hemsidan.

Det går också att välja i vilken vagn man vill sitta när man bokar på vår hemsida. På X2000 är djur tillåtet i vagn 5, plats 1-16 och det kan också förekomma ledarhundar eller servicehundar i vagn 1 respektive 6.

Genom att välja boka plats kommer valet vagn och plats upp. Du kan då ange ett vagnsnummer och en lämplig plats. Skiss över platserna hittar man också på sidan genom att klicka på länken vagnskisser."


Är det bara som tycker att det är rörigt? Djuren ska sitta i djuravdelningen (16 platser) men endast 4 + 3 plaster på hela tåget är djurfria? Borde inte alla plaster utöver djuravdelningen vara djurfria? Jag fattar inte logiken. Därför mailade jag dem igen och hoppas på att få ett begripligt svar den här gången!


//Joanna