fredag 21 oktober 2011

Värdefulla erfarenheter

I början av nian så fick vi reda på att under vecka 41 så skulle vi få möjligheten att praktisera igen. Fast bara i en vecka. Lite direkt så drabbades jag av panik eftersom jag kommer ihåg hur det var i åttan. Det var mest av tur då som jag hittade min praktikplats. Så när syo sa att hon hade platser på universitetssjukhuset så anmälde jag mitt intresse direkt. Alltid när jag var yngre så var min dröm att bli läkare. Därför ville jag testa för att se hur det var. Och roligt var det. Den första dagen så hade vi gemensam introduktion och vi fick lära oss lite allmänt om medicin och omvårdnad. Jag blev placerad på kirurgen, på en avdelning då. Det var verkligen jätteintressant och jag fick se och uppleva mycket bl.a. tjocktarmar. Men jag hann bara praktisera i två dagar innan jag blev sjuk. Och sjuk har jag nu varit sen dess. När man är sjuk de första dagarna så saknar man inte alls skolan men efter ett tag så saknar man verkligen allting. Och även om jag bara fick två dagar på sjukhuset så fick jag värdefulla erfarenheter och nu vet jag lite mer inför gymnasievalet!
//Sofia O.

torsdag 20 oktober 2011

Jag lever inte alltid som jag lär...tyvärr

Tänk er en vanlig torsdagsmorgon, klockan ringer och det är dags att dra igång ännu en dag och ta sig iväg till jobbet eller skolan eller vad det nu kan vara. I alla fall, min klocka ringde klockan 8,00 på morgonen och trött som man är innan man fått i sig sin första kopp kaffe och tagit en dusch så har man inte riktigt koll på tid och rum (ja så är det för mig i alla fall). Smått stressad så går morgonen på rutin, man fixar kaffe och brer en macka, man gör sig klar för att möta vad än dagen har tänkt ge en för prövningar. PLÖTSLIGT hör jag då alldeles som jag är klar någon som hostar och andas väldigt häftigt en trappa ner. Inte för än då kommer jag ihåg att jag inte är själv hemma denna morgon. Kvällen innan fick familjen nämligen besök av två gäster från Gusselby. Den ena gästen är allergisk mot citrus och starka dofter. Jag använder tydligen en parfym med citrus som en av basnoterna och som i övrigt gör som parfymer gör, sprider sig fort i luften och luktar tämligen mycket.

Alltså lever jag inte alltid som jag lär vilket verkligen idag har blivit klart för mig på ett helt nytt plan. Lösningen på problemet var en snabb ursäkt till berörd part medan hon andades in från sin inhalator och försökte ta det lugnt och fokusera på att andas. Sedan var det bara att slänga upp ett fönster och dra iväg från hemmet så fort som möjligt med en stark tanke på att vara försiktigare med parfymen i fortsättningen jämt och alltid.

/Magnus

fredag 14 oktober 2011

Snart slut för "Näven i bordet"

Antidiskrimineringsprojektet "Näven i bordet" har snart varit en del av Unga Allergiker i 2 år. I slutet av november är projekttiden slut och det är dags att knyta ihop säcken.
Snart kommer en diskrimineringshandbok att tryckas och en tillgänglighetsskrift skickas ut till alla medlemmar.
I tillgänglighetsskriften står det om tillgänglighet, varför tillgänglighet är viktigt och vad som kan göras för att göra en miljö tillgängligare.
I Antidiskrimineringshandboken står det hur en händelse anmäls, vad diskriminering är och hur en kan motverka kränkande behandling och diskriminering.

För att få en antidiskrimineringshandbok hemskickad gratis till dig, maila info@ungaallergiker.se

Projektets hemsida genomgår nu en uppfräschning, men du kan redan se nu ungefär hur den kommer att se ut. Gå in på www.navenibordet.se

Om du har några frågor om projektet eller vill prata om diskriminering samt tillgänglighet. Hör av dig till sofie.lindberg@ungaallergiker.se

/ Sofie

När kopiatorn tog över mitt liv

I dagarna har det printats SNOR för fullt för att alla ni underbara medlemmar ska få hem nyhetsbrevet.

Vår kopiator har ett eget liv och han äter papper till frukost, lunch och middag (och ibland även som mellanmål), fast ibland sätter hen i halsen och då gäller det att snabbt vara på plats och se till att papprena kommer ut. Och med många utskick samtidigt så innebär det många papper som fastnar i halsen.

Återkommande fråga på kansliet är alltså "Är det tyst i kopiatorn?" varpå det blir en liten tur för att kolla hur kopiatorn mår.

Men det har gått bra, kopiatorn är nu omgiven av SNOR som snart ska packas ner och skickas iväg. Och det känns bra att kunna ägna dagen åt något annat än att kolla att kopiatorn mår bra.

/Erika S

måndag 10 oktober 2011

Känner du någon som letar efter en pälsfrivän?

UA har fått frågan om vi kan hjälpa till att hitta ett hem åt en liten sköldpadda, perfekta djuret för dig som är pälsdjursallergiker. Efter att ha hört historien från ägarna och den glädje de haft av denna sköldpadda vill vi självklart göra ett undantag och hjälpa till att denna sköldpadda hittar ett nytt kärleksfullt hem.

Lina är en rysk stäppsköldpadda som söker nytt hem. Jag har haft mycket glädje av henne då min syster är astmatiker/pälsdjursallergiker. Hembyggt terrarium + utebur medföljer. Pris: 500 kr. För mer info ring 0174-12142 (Uppsala) eller skicka mail till charl.johansson@tele2.se
Med vänliga hälsningar Tomas Johansson

onsdag 5 oktober 2011

Farligt att vara lättlurad

Att göra grupparbeten på en lördag är inte alltid så roligt, men ibland så illa tvunget. För att göra den nödvändiga pluggstunden som ägde rum i lördags lite roligare bestämde jag mig för att bjuda mina kamrater i projektgruppen på fikabröd.

Av principskäl brukar jag försöka undvika mjölk och andra animaliska produkter så långt det går. När jag stod och valde mellan fikabröden, som låg travade i påsar med innehållsförteckningar, letade jag därför efter något utan mjölk och ägg. Personalen som jobbade där frågade om jag letade efter något särskilt, varpå hon föreslog en påse med bullar efter det att hon fått höra vad jag ville ha. Bra service tänkte jag, men skummade snabbt igenom innehållsförteckningen - och nog innehöll den kärnmjölk i alla fall. Detta påpekade jag för personalen varpå hon svarade att kärnmjölk minsann inte alls var "animalisk mjölk" utan mjölk som kom från pressade kärnor och frön.

Då jag själv har varit allergisk mot både mjölkprotein och olika sorters frön började varningsklockorna att ringa. Men jag ville heller inte säga emot personalen. Varför skulle hon ljuga för mig om en sådan sak?

Efter ett snabbt besök på wikipedia en timme senare insåg jag att kärnmjölk, naturligtvis, kommer från komjölk. Som tur var är varken jag eller någon av mina kamrater allergiska mot detta, så vi mumsade förnöjt i oss bullarna och skrattade lite åt hur lättlurad jag kan vara. Slutet gott allting gott (även bullarna).

Det jag vill säga med inlägget är egentligen bara att Du känner bäst till Dina allergier. Låt ingen annan förklara för dig vad du tål eller inte tål (om det inte är en läkare såklart, för de brukar ju oftast ha koll).
//Nina