tisdag 30 juli 2013

Veckans medlem - Felicia


Unga Allergiker har många fantastiska medlemmar. Det är medlemmarna som är basen, ryggraden, hoppet och framtiden i UA. Det är medlemmarna som skapar och utvecklar föreningen. Här på bloggen presenteras några av våra fina medlemmar i en kort intervju. En varje vecka.

Felicia

Veckans UA-medlem heter Felicia Speychal. Hon är 18 år, bor i Kumla och hör till UA Värmlands lokalförening. Här svarar hon på några frågor om sin relation till Unga Allergiker.


Hur länge har du varit med i UA?
Jag är inte helt säker, men minst sju år.

Hur kom du i kontakt med UA?
Genom Astma- och Allergiförbundet.

Är du aktiv inom din lokalförening?
Nej.

Vad är det bästa med UA?
Att man får möjlighet att träffa nya människor att dela erfarenheter med. Trots att alla är så olika har vi alla någonting gemensamt och det är det allra roligaste.

Varför borde fler gå med?
UA ger sina medlemmar enorma möjligheter att delta på den nivån man själv vill och kan. Det finns en mängd olika spännande aktiviteter att delta på och om man har idéer till egna projekt som man skulle vilja genomföra ger UA ett stort stöd och möjlighet till förverkliga dem. Det finns möjlighet till både utbildningar, läger och andra erfarenheter och det är roligt att träffa nya intressanta personer. Eftersom det dessutom är gratis finns det ingenting att förlora på att bli medlem!

Vad är ditt bästa UA-minne?
De två projektutbildningstillfällena. Det var skön stämning, lärorikt och peppande och vi är en mycket blandad, men härlig grupp medlemmar!

Vad vill du att UA ska göra mer av?
Fortsätta på samma sätt med att engagera och inspirera och ge fortsatt utrymme för att själv komma med påhitt och förslag. Värva ännu fler medlemmar för att växa och få större genomslagskraft i olika frågor samt att bli mer välkänt bland allmänheten.

Vilka frågor är viktigast för dig?
Att barn och unga inte ska känna sig begränsade, varken i samhället eller på grund av den egna rädslan/inställningen, att delta och göra saker precis som alla andra. Att ha astma eller allergi kräver självklart mer planering, men det gör inte något omöjligt och jag önskar att fler skulle våga se bortom sina egna begränsningar, utom sin egen comfort zone, och inte låta allergin bli ett hinder.

Vad skulle du vilja göra för aktiviteter inom UA?
Kampanjer, debattartiklar, resor, utflykter, projekt, utbildningar. 


Vill du också vara Veckans medlem? Hör av dig till lokalföreningsombudet för mer info, maila: stina.johansson@ungaallergiker.se

söndag 28 juli 2013

Glutenfri utflykt

Nu i sommartider är det nog många som är lediga och vill göra nåt kul! Runt om i landet finns massor av populära djurparker och nöjesparker att åka till!

En allergiker måste ju planera dock. Kommer det finnas mat att köpa, ska jag ta med matsäck, förstår restaurangerna vad mina allergier innebär, kommer jag få i mig nåt jag inte tål? 

Lite hjälp finns nu att få, åtminstone för dig som är allergisk mot gluten. Vi fick ett trevligt mail från hemsidan rabbatkordea.se som har kollat upp vilka nöjesparker, djurparker, museum och lekplatser det finns som tar hänsyn till människor med en glutenintolerans/allergi. De planerar att i framtiden lägga till sidor för andra allergier.
Tack för det säger vi!


Se tydligare översikt på hemsidan!

Kolla in här!
Hoppas någon av er bloggläsare blir hjälpt av denna översikt. Sprid gärna vidare till andra som kan vara intresserade.

fredag 26 juli 2013

Gästinlägg: My går mot ett friskare liv

Idag publicerar vi ett inspirerande gästinlägg. Det är en av våra nyaste medlemmar, My, som
skriver om hur bättre matvanor lättade hennes besvär med astma och allergier! 


Okej. Är Ventolinen nedpackad? Epipenen ligger redo ja. Hmm… den har väll inte gått ut än? Japp, allt verkar vara nedpackat i min rosablommiga handväska. Det borde det ju vara, jag har ju kollat tre gånger.

Det där händer ALLTID när jag ska ut någonstans. Vare sig jag ska ut på restaurang eller bara en snabbis till affären. Därför är jag ALLTID tio minuter försenad. Stackars mina tjejkompisar, de måste vara begåvade med stort tålamod för att stå ut med mig alltså. Egentligen är det inte nödvändigt att titta tre gånger i min rosablommiga handväska. Det är egentligen inte nödvändigt att titta ens en gång. För jag har då inte fått en allergichock på tre och ett halvt år. Låt mig ta det från början.

Det var en gång en liten stor My på ERROR kilon. Alltså, hur väger man ERROR kilon? tänker du kanske då. Jo, det kan jag tala om! Om man väger så mycket att vågen inte klarar av att ange siffror, då visar den ERROR istället. Och min våg gick ändå upp till etthundrasextio kilo. Det var många ERROR i mitt liv på den tiden. Inte nog med att jag var väldigt överviktig, eller fluffig som jag väljer att kalla det, så var jag också väldigt sjuk. Jämt. Hela tiden. Med regel utan undantag! Jag hade så mycket astma att jag fick ta min korttidsverkande 10 gånger om dagen. Jag fick allergichocker jämt, vilket innebär att jag åkte in till akuten en gång i månaden i snitt. Och inte nog med det, jag var jämt å ständigt förkyld. Allt detta resulterade i att jag hade 70 procents frånvaro från skolan och fick därmed inga gymnasiebetyg. Surt va? Ja, det va ruskigt jobbigt. Det var ruskigt jobbigt att jämt ligga i sängen å snörvla. Att se berget av näsdukar växa å att må allmänt kass. För det är ju så med oss astmatiker å allergiker, vi blir ju sjukare oftare. Vårt immunförsvar är ju mer påfrestat än alla andras! Så det sög, stenhårt! Men idag, tre och ett halvt år senare, så stensuger inte mitt liv! Tvärtom! Det är GÖÖÖRbra änna!

My led av besvärlig astma och hade svåra allergier.
Nu lever hon ett lättare liv! 

Hela mitt liv vändes uppåner genom att jag började käka annorlunda! Jag kastade ut alla konstgjorda produkter genom fönstret och köpte hem naturliga råvaror! Jag kastade även ut alla kolhydrater jag hade i skafferiet! Det blev ingen mer ris, pasta, potatis eller några andra kolhydrater! Jag bytte ut matlagningsgrädden mot riktig vispgrädde och margarinet mot riktigt smör! Och VIPS så fick jag ett helt nytt liv! Ett liv utan astma och med lindrigare allergier! Från att behöva ta min astmamedicin tio gånger per dag, så tog jag den ca 1-2 gånger i veckan. Och då var det vid ansträngning och inte ”helt från tomma intet”. Jag tror nämligen att det var kolhydraternas fel att jag var så sjuk i astma, allergier och förkylningar. Kolhydrater bryts snabbt ner till socker i kroppen och socker verkar inflammerande i vårt system. Dessutom tror jag att de beror på alla tillsatser som finns i vår mat. Då man vill ta bort fett i ett livsmedel utsätts detta för massa konstiga kemikalier och industriella processer och massa kemiskt producerat bös tillsätts istället för fettet. Som förtjockningsmedel och E-ämnen. Det är jag övertygad om att det inte är bra för oss. Jag är övertygad om att alla dessa konstiga tillsatsämnen belastar vår astma och våra allergier. Genom att välja feta produkter slipper du många utav dem. Jämför matlagningsgrädde med vispgrädde, eller Lätta med Bregott, så får du se! Du om någon är ju van att kolla på innehållsförteckningar. Det är ju vi som är allergiska.

Genom att välja bort alla konstig mat och börja äta naturligt istället så blev jag inte bara av med astma och allergier. Jag blev även av med 73 kilo! Häftigt va? Att man kan gå ner i vikt å bli frisk på något så enkelt som fett. På tre och ett halvt år har jag inte behövt åka in till akuten en endaste gång. På tre och ett halvt år har jag inte behövt vara förkyld mer än 2 gånger (och då direkt efter intag av stora mängder kolhydratsrik mat). Jag har helt enkelt fått mitt liv tillbaka! Jag har även fått mina betyg tillbaka. Efter att ha lagt om min kost så kunde jag plugga upp mina betyg, och idag studerar jag till civilingenjör och har aldrig haft en omtenta. Det enda som hänger kvar är ansträningsastman, men den lättar för varje kilo jag går ner!

Nu kanske du funderar på vad jag egentligen är allergisk emot. Jo, det ska jag tala om. Jag TROR jag är allergisk mot ägg, fisk, fågel, kyckling, skaldjur, kiwi, tomater, soja, pälsdjur, damm, pollen och kvalster. Undrar du varför jag skriver tror beror det på att jag faktiskt inte vet längre. Jag har inte fått en allergisk reaktion sedan jag la om min kost, men inte heller vågat äta mina allergener än. Följderna kan ju bli katastrofala om jag fortfarande är allergisk. Då kan jag ju faktiskt dö. Men jag lever ett sådant underbart liv utan alla mina allergener ändå! Så jag klagar inte! Många frågar mig om det inte är jobbigt att vara så allergisk som jag är. Det frågar dom säkert dig också. Men jag tycker inte alls det är jobbigt faktiskt! Jag väljer att se det som en gåva! Jag är ju van att läsa på innehållsförteckningar, så det blir inte så jobbigt för mig att samtidigt kolla upp om produkten innehåller kolhydrater. Jag är också van att tjafsa med kyparen på restaurangen, och därför blir det inte så jobbigt för mig att be honom ta bort potatisen och ersätta med sallad! Du vet, det tycker många som inte är allergiska är jobbigt, men det tycker inte jag! Min allergi gör att jag kan göra kloka val i kosten, och därför är min allergi en gåva. Jag har det lätt förspänt så att säga. Allt beror ju på hur man ser på saken, eller hur?

Och du, en sak till! Häromdagen så sprang jag min första löprunda UTAN att behöva astmamedicin! DET var en sådan enorm vinst för mig att jag fortfarande hoppar upp och ner av glädje när jag tänker på det!


KÖSS


My har också en blogg där hon skriver mer om sin vardag, kolla gärna här

tisdag 23 juli 2013

Veckans medlem - Tommy

Unga Allergiker har många fantastiska medlemmar. Det är medlemmarna som är basen, ryggraden, hoppet och framtiden i UA. Det är medlemmarna som skapar och utvecklar föreningen. Här på bloggen presenteras några av våra fina medlemmar i en kort intervju. En varje vecka.



Veckans UA-medlem heter Tommy Funk. Han är 18 år, bor i Falun och hör till UA Värmlands lokalförening. Här svarar han på några frågor om sin relation till Unga Allergiker.



Hur länge har du varit med i UA?
Vet inte riktigt många år

Hur kom du i kontakt med UA?
Genom Astma- och allergiförbundet

Är du aktiv inom din lokalförening?
Jag har varit ordförande men inte längre aktiv i nån.

Vad är det bästa med UA?
Man ordnar roliga aktiviteter för personer men olika funktionshinder

Varför borde fler gå med?
Man kan göra fler aktiviteter och man kan få in mer verkan inom det politiska när man har många medlemmar

Vad är ditt bästa UA-minne?
Alla roliga läger

Vad vill du att UA ska göra mer av?
Vet ej

Vilka frågor är viktigast för dig?
Kräv rökfritt

Vad skulle du vilja göra för aktiviteter inom UA?

Vet inte gör/gjort så många roliga


Vill du också vara Veckans medlem? Hör av dig till lokalföreningsombudet för mer info, maila: stina.johansson@ungaallergiker.se

tisdag 16 juli 2013

Veckans medlem - Sara

Unga Allergiker har många fantastiska medlemmar. Det är medlemmarna som är basen, ryggraden, hoppet och framtiden i UA. Det är medlemmarna som skapar och utvecklar föreningen. Här på bloggen presenteras några av våra fina medlemmar i en kort intervju. En varje vecka.

Sara


Veckans UA-medlem heter Sara Shamsizadeh. Hon är snart 12 år, bor i Upplands Väsby och hör till UA Stockholms lokalförening. Här svarar hon på några frågor om sin relation till Unga Allergiker.


Hur länge har du varit med i UA?
Bara några månader

Hur kom du i kontakt med UA?
Det var min mamma som sa att min att det fanns en grupp för unga med allergier

Vad är det bästa med UA?
Att man gör aktiviteter och att det finns en grupp som samlar unga med allergier så man vet att man inte är ensam

Vad vill du att UA ska göra mer av?
Kommer inte på nåt just nu

Vilka frågor är viktigast för dig?
Att man ska vara försiktig med sina allergier, inte äta massor som man inte tål.

Vad skulle du vilja göra för aktiviteter inom UA?
Åka på läger till exempel!





tisdag 9 juli 2013

Veckans medlem - Christoffer


Unga Allergiker har många fantastiska medlemmar. Det är medlemmarna som är basen, ryggraden, hoppet och framtiden i UA. Det är medlemmarna som skapar och utvecklar föreningen. Här på bloggen presenteras några av våra fina medlemmar i en kort intervju. En varje vecka.

Christoffer


Veckans UA-medlem heter Christoffer Bresciani. Han är 18 år, bor i Stockholm och hör till UA Stockholms lokalförening. Här svarar han på några frågor om sin relation till Unga Allergiker.

Hur länge har du varit med i UA?
Ungefär 4-5 år. Fick först reda på det genom min lillebror som går på Astrid Lindgrens barnmottagning för sin svåra astma och allergi. När han gick med så gick resten av familjen också med.

Hur kom du i kontakt med UA?
Som sagt, som frågan över.

Är du aktiv inom din lokalförening?
Inte lika mycket som förr, då jag var ledamot i styrelsen. Vilket var en jättehäftig upplevelse, men tyvärr blev jag tvungen att ägna mer tid till skolan.

Vad är det bästa med UA?
Gemenskapen. Det är så kul att träffa så många nya människor som är allergiska precis som man själv, så att man dela sina tankar och känslor med. Sedan är det ju såklart ocksp jättebra att man inte behöver oroa sig för vad maten innehåller.

Varför borde fler gå med?
Varför inte? Det är gratis att gå med och även om man inte är allergisk så får man ändå bli medlem. Det är en fantastisk möjlighet att få uppleva roliga aktiviteter och träffa nya vänner.

Vad är ditt bästa UA-minne?
Sommarlägren. Hässleholm tyckte jag var bäst, väldigt rolig och lärorik upplevelse. Island var också väldigt härligt.

Vad vill du att UA ska göra mer av?
Kanske mer föreläsningar och projekt för allergikers tillgänglighet.

Vilka frågor är viktigast för dig?
Tillgängligheten och rökning på allmänna platser.

Vad skulle du vilja göra för aktiviteter inom UA?
Jag är för lite allt möjligt! Laserdome, Skara sommarland, Gröna lund (som vi faktiskt redan varit på med UA). Finns många exempel på saker som jag tycker skulle vara kul att göra tillsammans med andra UA:are. Om tre veckor är det dags för läger igen, ska bli väldigt kul.


Vill du också vara Veckans medlem? Hör av dig till lokalföreningsombudet för mer info, maila: stina.johansson@ungaallergiker.se

måndag 8 juli 2013

Styrelsemedlemmen Linnea sammanfattar Almedalen

Jag var väldigt spänd och förväntansfull att få åka på Almedalen! Vi hade hört många spännande historier om allt som hade hänt under de tidigare almedalsveckorna, så jag var både nyfiken, lite nervös och glad. Jag kom fram till Visby mitt i natten, och jag var extremt glad att jag fick sova ut innan almedalsstressen tog över! De andra startade tidigt på morgonen och gick på olika seminarium. (Ett seminarium är när några människor pratar/diskuterar om ett ämne, och publiken lyssnar och kan ställa frågor.) 

I år hade Unga Allergiker inga egna seminarium eller aktioner. (Med en aktion menas att någon/några utför en aktivitet med syfte att påverka politiker/organisationer/företag/föreningar/människor). Vi gick mest på andras seminarium/aktioner och försökte lyfta våra frågor och synpunkter! Vi lyssnade vi på flera intressanta seminarium och tog med oss ny kraft och nya synvinklar på astma & allergi-frågor.

Jag hade en föreställning, innan Almedalen, att vid seminarium skulle de försöka locka så mycket människor som möjligt till seminarium. Och helst dem som tyckte olika. Så att de skulle kunna påverka dem att ändra sina ståndpunkter. Jag trodde till exempel att de skulle försöka locka rökare till ett anti-röknings seminarium, och att rökarna skulle vilja sluta efter det. Jag förstod senare hur omöjligt det skulle vara. Ingen vill ju gå på ett seminarium om något de tycker är ointressant. Jag tror snarare att seminarium handlar om att tända glöden hos de intresserade som har samlats på seminariet  Eftersom alla bara går på seminarium de tycker är intressant och spännande, så borde talarna oftare vända på perspektivet, och försöka få de som kommit för att lyssna att bli nya inspiratörer till ett rökfritt liv. Vi hade i år en kampanj om hur tobaksbolagen marknadsför sina tobaksprodukter mot barn och ungdomar, med Smart Ungdom och A Non Smoking Generation. Det är därför det blir mycket rökning-prat.

För att inte skriva en uppsats om allt som hände så ska jag försöka avrunda det nu. Jag skulle vilja sammanfatta  Almedalen med orden; Många människor, mycket intressant, gratis mat & dryck (men inte allergianpassat), många rökande människor (finns en hel del att göra på den fronten), bra väder, dåligt väder, politiker, kändisar, nya bekanta, skratt, värme och ett vackert Visby!

Det roligaste under veckan tycker jag var när vi träffade de andra funkis- och ungdomsförbund! Det var hemskt roligt att få träffa dem och börja lära känna dem. Jag tror att vid nästa års almedalsvecka borde vi funkisförbund anordna någonting stort! Och verkligen väcka frågan kring tillgänglighet! För Almedalen är långt ifrån tillgängligt för alla! Men det ska vi nog kunna ändra på!


tisdag 2 juli 2013

#Hardutänkt

Har du tänkt på  på hur mycket barn och unga exponeras för påträngande tobaksmarknadsföring i sin vardag?

#Hardutänkt på att barn och unga varje dag utsätts för påträngande marknadsföring av tobak. Det trots att vi i Sverige idag har en lag som ska reglera att marknadsföring av tobak inte får vara just påträngande eller uppsökande. Visst är det konstigt? Det tycker vi också. Speciellt när det rör sig om en dödlig produkt, som genom marknadsföring i form av lockande och missvisande namn och design framställs som ofarlig.
Vi har tänkt på det här, och dessutom finns det ett par lösningsförslag, som är väl beprövade i andra länder. För att komma till rätta med problemet bör Sverige införa neutrala paket och exponeringsförbud. 

Vår kampanj #hardutänkt är nu igång i Almedalen! Texten ovan finns på informationskorten som hör till  kikarna som delas ut på Almedalen. Du kanske känner igen dem från barndomen? Nu är det inte bilder på Disneyfigurer längre, utan bilder som visar hur påträngande tobaksmarknadsföringen är idag. Kikarna delas ut till olika politiker och makthavare som borde svara ja på frågan #hardutänkt?

Vi fortsätter vårt viktiga påverkansarbete här i Almedalen och hoppas ni följer oss och hjälper till att sprida vårt budskap på twitter, instagram och Facebook.
 Barn- och äldreministern, Maria Larsson var en av de första
 att titta in i ungas vardag genom kikaren.

Kattis Ahlström, generalsekreterare på BRIS kikar in vår kampanj

John Dalli och Elin från A Non Smoking Generation
Följ hashtagen #hardutänkt på Instagram, där samlas alla bilder!