tisdag 27 augusti 2013

Engagera dig praktiskt i UA!

Broschyr med generell info om UA + blankett om medlemskap

Vi har tidigare bloggat om tips på hur du kan engagera dig i Unga Allergiker digitalt. Alla tipsen där är fortfarande aktuella. Här kommer fler!

Vill du engagera dig genom att göra något praktiskt och konkret och samtidigt träffa människor? Här kommer en rad med tips på hur du kan vara aktiv i Unga Allergiker på ett icke-digitalt sätt. Ta med en kompis, ett syskon eller en granne och ge dig ut och sprid lite engagemang i Sverige! Det spelar ingen roll om du är aktiv inom din lokalförening eller inte. Det enda som krävs är att du vill göra något kul!

Broschyr om hur du kan engagera dig i UA
Allt informationsmaterial kan du få hemskickat, eller komma förbi kontoret och hämta om du råkar vara i Stockholm. Det är gratis och lokalföreningsombudet ordnar det enkelt. Bara att maila: stina.johansson@ungaallergiker.se

Vad kan du göra då? 

  • Dela ut vårt kort om luftburna allergier är ett utmärkt sätt att sprida information. Denna passar sig bra där det finns stora folkmassor som på köpcentrum, vid tåg/buss-stationer, på torg eller vid skolor.
  • Vår broschyr med generell info om UA (om även innehåller en avklippbar del där man kan fylla i uppgifter för att bli medlem) passar bra att lägga där unga befinner sig som i skolor, på universitet, på caféer, ungdomsgårdar eller andra populära ställen. Det är också smart att lägga dem hos skolsköterskor, på vårdcentraler och hos allergimottagningar dit människor med astma och allergi vänder sig.
  • Ha ett infobord på en skola, utanför ett bibliotek eller på ett annat gratis ställe. Duka upp med information, kanske lite gratis allergivänliga testprodukter som tvål eller body lotion. Bjud på provsmak av glutenfritt bröd eller mjölkfri choklad. Uppmana människor att bli medlemmar eller lämna förslag på aktiviteter att göra.
  • Ha ett infobord på stan. De brukar kosta pengar att få stå, ni måste skaffa polistillstånd. Se därför till att vara ute i god tid och välja en strategiskt smart dag när ni vet att många kommer vara ute i rörelse. Men det kan vara värt det!
  • Dela ut information i brevlådor. Ta med en kompis och ta en promenad i ett bostadsområde och lägg en broschyr eller ett infokort i brevlådor ni går förbi.
  • Sätt upp information om att Unga Allergiker finns och bjud in till evenemang på skolor, fritidsgårdar och universitet. Bibliotek och caféer kan också ha allmänna anslagstavlor. I dessa miljöer vistas barn och unga som vi vill nå!
Antidiskrimineringshandbok
Hör med er närmsta lokala Astma- och allergiförening som finns, fråga vad de har på gång. Kanske kan ni samarbeta? Finns det andra föreningar som arbetar med tillgänglighetsfrågor eller ungdomar som ni tycker det vore kul att göra något ihop med? Det enda att tänka på är att UA är religiöst och partipolitiskt obundet.
Infokort fullspäckat med det viktigaste om UA.

Varmt välkomna att höra av er till lokalföreningsombudet med frågor, för stöd och hjälp, för att söka inspiration, bolla idéer eller beställa hem material! 
Infokort om luftburna allergier



tisdag 20 augusti 2013

Veckans medlem - Linnéa

Unga Allergiker har många fantastiska medlemmar. Det är medlemmarna som är basen, ryggraden, hoppet och framtiden i UA. Det är medlemmarna som skapar och utvecklar föreningen. Här på bloggen presenteras några av våra fina medlemmar i en kort intervju. En varje vecka.

Linnéa 
Veckans UA-medlem heter Linnéa Håkansson. Hon är 18 år, bor i Karlskrona och hör till UA Helsingborgs lokalförening. Här svarar hon på några frågor om sin relation till Unga Allergiker.

Hur länge har du varit med i UA?
Kanske sedan 2007. Jag tror jag var på läger 2008 för första gången.

Hur kom du i kontakt med UA?
Jag har för mig att de fixat något speciellt i Karlskrona, som jag och mamma var på. Unga Allergiker bjöd på fika och vi fick lära oss mer om astma bland annat.

Är du aktiv inom din lokalförening?
Nej.

Vad är det bästa med UA?
Man behöver inte känna sig konstig. Alla är samma.

Varför borde fler gå med?
För att det är roligt! Vi gör många roliga saker, man lär sig mer.

Vad är ditt bästa UA-minne?
Första gången jag var på läger, det var i Småland. Innan hade jag aldrig trivts på läger, men nu tänkte jag ”äh, jag testar”. Jag var nervös först, sen åkte jag och det blev ju jättebra. Jag trivdes verkligen!

Vad vill du att UA ska göra mer av?
Höj den övre gränsen på lägren, för det är så kul, jag vill åka på ännu fler!

Vilka frågor är viktigast för dig?
Rökningen, att den ska försvinna. Och att kunna äta på restaurang utan att få problem. För det kan vara lite jobbigt.

Vad skulle du vilja göra för aktiviteter inom UA?
Det mesta typ! Åka till Öland tillsammans, köra go cart och åka till Boda Borg. 

måndag 19 augusti 2013

Lästips!

Idag serverar vi heta tips på läsning på olika bloggar och sidor! Alla med bra fokus på astma och allergi ur olika vinklar.

Allergist-blogg.
Tre av våra medlemmar som går projektutbildningen Ung & Aktiv har som sitt projekt skapat en helt ny blogg. Allergist heter den! Tjejerna vill uppmärksamma allergikers vardag. Vi vill uppnå en interaktiv kommunikation, både till medlemmar inom UA och icke medlemmar. Bloggen ska ge möjlighet att relatera till likasinnade och kunna inspirera människor till att leva en vanlig vardag utefter bästa förmåga.
Kolla in bloggen här: allergist.se

Allergiguide
Lotta, som är mamma till två pojkar med olika allergier och astma har gjort en hemsida om just detta, med syfte att sprida kunskap och inspiration till andra allergiker. Både Lotta och barnen tycker att UA "är en aktiv och jättebra organisation" - vilket vi såklart blir glada att höra.  
Kolla in hemsidan här: dinallergiguide.se

En laktosfri dagsutflykt
En annan bra grej som dykt upp är en ny guide till vilka nöjes- och djurparker i Sverige som har laktosfria alternativ. I juli skrev vi ju om att rabbatkordea.se hade kollat upp vilka nöjesparker, djurparker, museum och lekplatser det finns som tar hänsyn till människor med en glutenintolerans/allergi. Nu finns det alltså även för laktosintolleranta. 
Kolla in listan här: rabattkodrea.se

Andra sidor att hålla koll på är:
scuf.se
astmaoallergiforbundet.se


Har du själv tips på andra sidor som kan vara kul att läsa? Har du en egen blogg? Eller vet du om en hemsida du tycker andra ska ta del av? Skriv i kommentarsfältet nedan!

tisdag 13 augusti 2013

Veckans medlem - Joanna

Unga Allergiker har många fantastiska medlemmar. Det är medlemmarna som är basen, ryggraden, hoppet och framtiden i UA. Det är medlemmarna som skapar och utvecklar föreningen. Här på bloggen presenteras några av våra fina medlemmar i en kort intervju. En varje vecka.
Joanna
Veckans UA-medlem heter Joanna Fehler. Hon är 25 år, bor i Göteborg och hör till UA Västs lokalförening. Tidigare har hon suttit i förbundsstyrelsen som ledamot och ordförande. Här svarar hon på några frågor om sin relation till Unga Allergiker.
Hur länge har du varit med i UA? Sedan 2002, tror jag.
Hur kom du i kontakt med UA? Min astma/allergiläkare på SÖS tipsade mig om UA.
Vad är det bästa med UA? Det finns mycket som är bra med UA. Genom UA kan man träffa andra ungdomar utan att känna sig annorlunda eller besvärlig pga sin astma eller allergi och göra saker man inte gjort innan. UA har varit jättebetydande för min personliga utveckling genom åren på det sättet och jag har genom UA träffat vänner som är de bästa jag har. En annan sak som är bäst med UA är den möjlighet som man som medlem har att vara aktiv – att få möjlighet att påverka, allt ifrån sin egen situation på skolan till politiker och andra beslutsfattare. UA’s påverkansarbete är fantastiskt!
Varför borde fler gå med? Jag tycker alla borde vara medlemmar i UA för att den sociala gemenskapen och utvecklingen är så givande och för att UA gör stor skillnad för många i vardagen. Om man inte är astmatiker/allergiker kan man vara medlem för att stödja verksamheten!
Vad är ditt bästa UA-minne? Det här är en jättesvår fråga. Får man välja flera minnen? Ett favoritminne är i alla fall mitt första läger, som var i Danmark för typ 10 år sen. Jag blev så himla inspirerad av de som var ledare på lägret och uppskattade deras engagemang – att de gjorde ett sånt bra läger för oss deltagare. Den upplevelsen påverkade mig att senare bli engagerad mer aktivt. Ett annat favoritminne är när jag var tillsammans med resten av styrelsen på Almedalsveckan första året, kan det ha varit 2010? Det var en intensiv vecka för en förstagångsbesökare i Almedalen, väldigt stressigt och lärorikt. Men det var även en upplevelse att möta så många olika personer som var intresserade av vårt arbete och våra frågor. Då kändes det verkligen som att vi nådde någonstans med UA’s påverkansarbete i ett större sammanhang och att det var ett avstamp för det som har hänt sedan dess. Det är jätteroligt att ha varit en del av det arbetet!
Vad vill du att UA ska göra mer av? Jag vet att UA jobbar hårt med att stötta det lokala engagemanget och de medlemmar som jobbar i lokalföreningarna. Det är jätteviktigt – för det är de som är medlemmarna, som ju är förbundets viktigaste del. Och, påverka mera! Alltid! Påverkansarbetet är min favoritdel i UA’s verksamhet.
Vilka frågor är viktigast för dig? Väldigt övergripande är det att våra medlemmar, eller ja, alla astmatiker/allergiker, inte ska begränsas i sin vardag utan ha samma möjligheter och förutsättningar som alla andra ungdomar att utvecklas och uppleva vad världen har att erbjuda. Som jag ser det är det därför viktigt att jobba mot de strukturer som idag förhindrar det, som bemötande och kunskap hos medmänniskor, lärare i skolan, arbetsgivare, företag osv. Dit når vi, tror jag, genom att bedriva påverkansarbete mot politiker och beslutsfattare som påverkar de miljöer som måste förändras.
Vad skulle du vilja göra för aktiviteter inom UA? Just nu är jag ju sugen på att vara på UA-läger! Vad är en sommar utan UA-läger?

lördag 10 augusti 2013

Nu är det över!

Lägret är nu över & igår åkte alla deltagarna hem, idag är det Lägerledarnas tur att ta sig hemåt, jag (Jennie) sitter nu på tåget hem.
I torsdags (som var den sista hela dagen) hade vi lite utomhuslekar, egen tid & städning av lägergården. På kvällen hade vi sång med gitarr, trevligt trevligt! Igår innan tåget tog hem de underbara deltagarna fick de städa sina rum. Alla lyckades få underkänt på handfatet & spegeln men efter en tillsägning från mig fick alla toppbetyg! Det blev väldigt tomt på lägergården när alls deltagarna hade åkt hem.
Jag har haft riktigt roligt & jag tycket att det har varit ett bra gäng som har varit med. Det har varit roligt roligt att få vara Lägerchef, det här tar jag med mig i mitt fortsatta liv. En rolig erfarenhet & jag tycket alla de flesta har varit positiva.
Efter 2 veckor på lägergården (för oss ledare), var det lite sorligt att åka hem. Men samtidigt skönt.

Tack alla deltagare för dessa dagar, ni är ju underbara! Hoppas vi ses på nästa läger, eller vänta! Såhär säger vi: VI SES på nästa läger! För ni & jag ska tillbaka! ;) Ha den toppenbra, nu har jag bara 9 timmars resa kvar. Hejdå! :)

/ Jennie (Lägerchef)

fredag 9 augusti 2013

när deltagarna åkt hem

Det är alltid speciellt när deltagarna åkt hem.  Men finns det något bättre än att läsa deltagarnas tankar?



♥♥♥

onsdag 7 augusti 2013

Läger 2013 7/8

Hej kära dagbok!!!!
 
 
Idag har vi spelat frisbeebrännboll och alla blev jätte blöta och jätte trötta. Sen gick vi in och hängde  allt som var blött i torkrummet sen gick nästan alla till ungdomsrummet och hängde, några spelade Mario kart några spelade Plockipinn. Efter en timma gick vi och åt mat och när vi var färdiga så packade vi väskor som var fyllda av varma kläder, för vi skulle till Tännforsen. När vi var färdiga att packa varma kläder så kom det en dubbeldäckare utan dubbeldäck (Buss) och körde oss till Tännforsen. Det speciella med Tännforsen är det att det är Sveriges största vattenfall.
 
Ikväll ska vi ha Disco som ska bli skit roligt.
LAG:Laktos
BY: Daniel,Alexander
Hej då kära dagbok puss o kram.

tisdag 6 augusti 2013

Läger 2013 6/8

God afton alla små barn där ute! Team Jordnöt anropar.

Tro det eller ej, men vi fick sovmorgon till klockan 9:00 idag, tjohoo! Efter det blev det frukost som vanligt, därefter körde vi en sorts kull som kallas "Alla kalvar ut och spring", och därefter växte de upp och levde lyckliga i alla sina korta år. Senare blev det fotboll, där alla lagen fick turas om att spela, vi (Jordnöt) fick in många mål och därför kan man säga att vi vann hela alltet.

Efter fotbollen tog alla det chill och vi förberedde oss på vandring till Ristafallen, som var ungefär 5 km bort. Lite onödig fakta, Ronja Rövardotter spelades faktiskt in där också. Efter ett varv runt fallen så var det dags att dra tillbaka. Som tur var, slapp vi gå hela vägen tillbaka eftersom vi fick turas om att bli skjutsade av Linnéa (Walking Dead Edition).

När vi kom hem så var det dags för mat, hamburgare och pommes! (Mmmmm...)

Nu sitter vi här, i TV-rummet, på Södergården, i Undersåker, I Jämtland, I Sverige, I Europa, på Jorden, i Vintergatan, I universum, och väntar på kommande aktiviteter.

Just det, igår hade vi också en filmkväll, där det serverades godsaker av alla slag och läsk i stora lass. Filmen hette Juno och handlade om en gravid tonåring.

Nu är vi klara med detta och vi önskar er en fortsatt trevlig morgon/dag/eftermiddag/kväll/natt.

Gosiga kramnötter //

Team Jordnöt - Christoffer, Sara och Anonyma David. :)

Veckans medlem - Rickard


Unga Allergiker har många fantastiska medlemmar. Det är medlemmarna som är basen, ryggraden, hoppet och framtiden i UA. Det är medlemmarna som skapar och utvecklar föreningen. Här på bloggen presenteras några av våra fina medlemmar i en kort intervju. En varje vecka.

Rickard

Veckans UA-medlem heter Rickard Didic. Han är 14 år, bor i Kopparberg och hör till UA Bergslagens lokalförening. Här svarar han på några frågor om sin relation till Unga Allergiker.


Hur länge har du varit med i UA?
Jag har varit medlem sen ja var 7 år alltså år 2007 och har varit medlem sen dess alltså 6 år.

Hur kom du i kontakt med UA?
Min mamma var med i det när hon var yngre så hon ville att jag också skulle vara med på det och det gjorde jag rätt i.

Är du aktiv inom din lokalförening?
Jag är ordförande i Unga Allergiker Bergslagen, och jag ordnar aktiviteter för sådana som är medlemmar och inte kan gå på aktiviteter p.g.a. sin astma, allergi eller någon annan överkänslighet.

Vad är det bästa med UA?
Att man kan träffa andra med samma allergier och kan känna sig trygg med sin allergi.

Varför borde fler gå med?
Det finns ju några som man kallar för ” allergi doldisar ” det betyder att de har en allergi men inte vill tala om det för sina kompisar och andra människor som man känner. Men när man går med i UA så kan man se att man inte är ensam med sina allergier att det finns kompisar och andra barn och ungdomar med samma allergier och man kanske hittar någon kompis där att hänga med under aktiviteterna t.ex.

Vad är ditt bästa UA-minne?
Det var nog när jag var med i en annan UA-lokalförening som inte finns längre som hette UA Örebro region, det var när vi åkte go-cart i Grängesberg.

Vad vill du att UA ska göra mer av?
Att UA ska åka ut till skolor i Sverige och informera om UA, kanske samtidigt när astma och allergiförbundet är med. Sen kanske man kanske kan ha en aktivitet varje vecka att man samlas och pysslar eller titta på någon rolig film tillsammans. Men då gäller de REGLERNA som är satta att ingen t.ex. kommer in med djur-kläder på sig eller att man har parfym på sig eller att det luktar rökdoft i kläderna

Vilka frågor är viktigast för dig?
Alla frågor är ju viktiga men det är nog att man ska bli medlem i Unga Allergiker, att man just får träffa andra människor med samma allergier, att man inte behöver känna sig ensam.

Vad skulle du vilja göra för aktiviteter inom UA?
Det är väl go-cart många i vår lokal förening uppskattar det verkligen.


Vill du också vara Veckans medlem? Hör av dig till lokalföreningsombudet för mer info, maila: stina.johansson@ungaallergiker.se

måndag 5 augusti 2013

Läger 2013 5/8



Idag åt vi frukost klockan 7:30 lite tidigare än vanligt, för att ta bussen klockan 9:00 till en sjö i Åre. Vi fick testa på Stand Up Surfing alla tyckte det var kul, nästan. Vi grillade korv och majskolvar på folie och det vart väldigt kladdigt. Sen åkte vi hem klockan 2:00 och hade fritid till klockan 5:00 då det var mat. Grillat. Det vart fläskkotlett med potatisklyftor och Tsatsiki, det var väldigt gott. Nu sitter vi här och väntar på att lekarna ska börja.

Hälsningar Pollen Santino Linus och Linda.



Lägerchefen Jennie är supernöjd efter dagen!

Grillning på gång!

Syskonkärlek!

Taggade tjejer som förbereder sig inför sin omgång!

Lägerledaren Linnéa!

Gruppbild!
Alla är sjukt nöjda efter dagen!
 

söndag 4 augusti 2013

Läger 2013 4/8

Hej! Hej! Bloggen!

Våran dag började med att vi åt frukost klockan 08.00.
Efter det hade vi femkamp lagen emellan. Stövelkastning var först då vann lag pollen (med insidern Choffe till Santinos hjälp). Gren två var frisbeegolf där lag pollen vann igen. Tredje grenen vann lag jordnöt genom att gå "skottkärra". Gren fyra var Norsk julafton som Vi vann utan problem!(lag citrus) Sista grenen var att man skulle trycka en potatis mellan varandras huvuden, två och två. Lag jordnöt vann den också.

Efter lunchen som var köttbullar med potatismos åkte vi till en strand och badade i iskallt vatten. Först i vattnet var Felicia. Några kastade sedan frisbee medans andra spelade lite kubb.
Till middag fick vi spagetti och köttfärssås.
Nu sitter vi och väntar på att grupp laktos ska förbereda några lekar åt oss.

Tack å hej leverpastej!! :-D

//Citrus
Joel, Felicia, Jesper och Linnéa


Frisbeegolf!


Skottkärra!


Irländsk eller norsk julafton (kalla det vad du vill!)


Vid nulltjärn, bad, kubb och frisbeespel!

lördag 3 augusti 2013

Hej kära dagbok
 
 
 
Idag har vi åkt buss till Åre och därifrån har vi tagit kabinbana upp på Åreskutan. Sen klättrade vi upp till toppen på 1420 meter och tittade på den fina utsikten. Blånande berg och vackra sjöar såg vi. Därefter började vandringen ner, vilket inte var helt enkelt. Det var mängder med stenar att halka på och branta stup att ta sig ned för. Vissa ramlade oftare än andra och familjen Bresciani var nog värst. Efter en stund blev marken plötsligt vit. Det blev snöbollskrig och ännu fler halkningar. Nästan en meter djup snö att leka i. Roliga filmklipp blev det också...
Efter snö/is/grus-högen hittade vi en källa med friskt vatten. Genast hälldes kranvattnet i flaskorna ut och byttes ut mot godare källvatten. Vi pausade för att äta vår matsäck, vila och vänta in de som hamnat efter. Efter lite energipåfyllning fortsatte vandringen. Nu kom vi till de mer leriga partierna och skor och strumpor började bli väldigt blöta på vissa. De tidigare rosa conversen var nu mörkbruna... Efter en lång vandring på bara sten och lite lavar, blev det nu betydligt mer växtlighet. Och därmed ännu blötare...
Efter en lång dag med onda tår efter att ha gått nerför hela dagen och blöta, kalla fötter nådde vi äntligen fram till kiosken. Med lite glass och godis i magen tog vi bussen hem till Södergården.
En för vissa energigivande och för andra uttröttande dag men med mycket glädje och fina bilder tagna. Lite irritation och smärta fick vi ta men vi är ändå eniga om att det var värt det!
 
Puss och kram
Laktos
Freja, Daniel och Alexander



fredag 2 augusti 2013

2/8-2013

Hej!
Idag gick vi upp klockan 7.00 eftersom vi skulle fira födelsedagsbarnet Linda. Efteråt ledde vi ner henne med ögonbindel och så fick hon sina presenter som va en hjärtformad macka med russin på, och ett äpple som vi hade skärt ut som en ros. Med ena halvan satte vi ett ljus under och det motsvarade ljuset på tårtan fast hemmagjort.

Efter  frukosten:
Vi var på en föreläsning som hölls av Stina och hon berättade lite om lokalföreningar och UA. I passet gjorde vi också lite roliga lekar som tex banana och brainstorming. Vi fick även låtsas planera olika aktiviteter tex lan och gokart.

Efter föreläsningen:
Vi åt och gick sen ut för att ha en kubbturnering och alla gjorde sitt bästa. Efter ett tag blev det "dricka" paus som egentligen var ett födelsedagskalas där det serverades glass. Senare gick vi ut och fortsatte kubbturneringen som vanns av lag Jordnöt. Vi lyckades även spöa ledarna med god marginal :).

Efter vinsten:
Vi hade fria lekar fram tills middagen som bestod av kotlett och potatis (utsökt). Bra jobbat Patrik med familj. Nu sitter vi här och ska snart se vilka aktiviteter lekgruppen har hittat på.

"För unga av Unga"

Hälsningar från
team Jordnöt
Sara, David och Christoffer. 

torsdag 1 augusti 2013

Årets läger är igång & peppen är stor!


DAG 1. 31/7-2013

Vi tycker att det är lika harmoniskt varje gång vi känner den nya torra luften av norrland.
Vi har nyss landat i Undersåkers tågstation, och väntar på att få träffa våra nya ledare. Alla är lite sega efter en lång tågresa. Så vår fina söta rara underbara ledare tar tillfället i akt och lastar in bagaget i bilen för att vi ska slippa att tömma våra krafter på att dra tunga väskor hela vägen fram till vårt nya hem Södergården. När vi äntligen har kommit fram till det stora röda huset så får vi en rundvandring i paradiset. När den mindre fantastiska rundturen är klar så får vi se våra fräscha sovplatser. Med det så tillkommer självklart uppgiften att man måste bädda sängarna snyggt och fint för att sen kunna lugnt och sansat traska ner till matsalen för siesta. Vi sätter oss och får en undervisning om vad man inte får göra på UA lägret 2013. Och vi får möta våran glada kok Patrick som serverar oss korv med pommefrittes till middag. När alla är mätta och belåtna så beger vi oss upp till vindvåningen för att leka en lek som går ut på att lära känna ledarna bättre och efter det en annan lek som kallas Fruktsallad. Därefter vankades fritid.
Lag: Pollen; Linda, Linus och Santino.

Dag 21 1/8-2013

Vi vaknade innan klockan åtta då det vankades frukost. Därefter blev det lekar utanför på gården. Vi körde bakåtvänd kurragömma, kanelbullekrans, tvärtom frågesport och två ritlekar Lunchen klockan 12 bestod av Quinoa och kyckling, vilket var fantastiskt gott.  När vi fått ny energi från maten blev det ytterligare en utomhuslek som kallas Poängleken. Därefter två till lekar. Sen var det fritid tills middan var serverad klockan fem. TACOS. Nu sitter vi här och skriver dagbok innan nästa omgång med lekar uppstår.   
Lag: Pollen; Linda, Linus och Santino