fredag 27 september 2013

Projekt: Grillkväll

Nu i veckan presenterar vi de projekt som grymma medlemmar som gått vår projektutbildning Ung & Aktiv gjort. Idag får vi en sammanfattning av projektet Grillkväll.

Sandra ur projektgruppen sammanfattar såhär:
"Vi hade en en grillkväll i Laholm en varm solig sommarkväll i juni det var lotteri o mycket annat skoj. Var jätteroligt men hade varit kul om mer folk hade kommit som vi hade hoppats på! Inget oväntat som hände allt flöt på bra tycker vi inte så svårt att anordna heller så det inte va. Men det var lärorikt på det sättet att nästa gång så kanske man ska arbeta mer på att skriva ut på mejl, kanske annonsera i tidning eller något annat i den stilen Grillkväll igen ja kanske men skulle nog gärna vilja göra något annat nästa gång som blir bra så det blir mycket folk. Hoppas detta blir en bra sammanfattning på kvällen inga bilder har vi tyvärr ha det gött!"

torsdag 26 september 2013

Projekt: Strandad information

Nu i veckan presenterar vi de projekt som grymma medlemmar som gått vår projektutbildning Ung & Aktiv gjort. Idag får vi en sammanfattning av projektet Strandad Information.

Elin, som jobbat med projektet skriver:

"Jag och Kristian har utfört vårt projekt på Gröningen i Helsingborg den 20 Juni. Vårt projekt gick ut på att värva medlemmar, öka kunskaper om allergi bland folket som befann sig på platsen samt ha kul. Efter att ha utfört projektet inser vi nu att det finns saker som inte gick som vi förväntade oss men ändå saker som gick som planerat. Det som var oväntat var vårt ”Allergikunskapstest” som blev själva driftskraften. Många blev lockade men vågade inte gå fram. Till en början var det många som nekade oss när de blev tillfrågade om de ville göra själva testet. Vi testade då en annan metod. Att säga ”Allergikunskapstest” Istället för ”Allergitest”. Detta fungerade mycket bättre, och fler och fler gick med på att göra testet. Vi delade ut alla broschyrer, folders och de flesta av våra ”sponsringar”. Det enda som inte gick som planerat var att värva medlemmar. De flesta gjorde testet, kom och hämtade en ”sponsring”, lyssnade på lite information angående UA sedan gick dem. Vi lyckades nog enbart värva EN medlem, då vårt mål var att värva minst 5. Detta kändes som något vi kunde lagt mer tid och energi på, men för tillfället var vi inställda på att få ut så många broschyrer, ”Allergikunskapstester” och folders som möjligt. Inte att värva medlemmar. I slutändan var det ändå ett lyckat projekt som man kan fortsätta med i framtiden!"


Med en stor strandflagga syntes Elin och Kristian väl

Gratismaterial

Elin vid infobordet

Bra läge vid strandpromenaden


onsdag 25 september 2013

Projekt: Ökad medvetenhet

Nu i veckan presenterar vi de projekt som grymma medlemmar som gått vår projektutbildning Ung & Aktiv gjort. Idag får vi en sammanfattning av skolinformationsprojektet Ökad medvetenhet.

Nanny från projektgruppen skriver:
"UA Luleå skulle besöka skolor och informera i klasser om allergier och UA och försöka värva nya medlemmar. Det gick inte enligt projektplanen men vi besökte en fritidsgård där vi spred lite information och planerade ett återbesök och ett fortsatt samarbete."

I höst finns alltså planer på att snacka med fler ungdomar på skolor i Luleåtrakten. Kanske blir det många som fyller i denna medlemslapp som kommer finnas på plats?

tisdag 24 september 2013

Projekt: Allergist

Nu i veckan presenterar vi de projekt som grymma medlemmar som gått vår projektutbildning Ung & Aktiv gjort. Idag får vi en sammanfattning av bloggprojektet Allergist.

Felicia, Linnéa och Madeleine från projektgruppen skriver med egna ord:
"Vi ville skapa en interaktiv blogg om hur allergikers vardag kan se ut samt sprida information om allergier och UA. Förhoppningen var att fånga nya medlemmar och skapa en ökad medvetenhet. Bloggen startades på en domän och har adressen www.allergist.se. Vi upplevde svårigheter med bloggens struktur, framför allt avsaknaden av kommentarsfunktion, vilket påverkade skrivlusten negativt. Trots detta publicerades inlägg av stor variation och bloggen fick fler läsare än förväntat. Fram tills idag har bloggen haft totalt 520 besök. Bloggen blev inte som vi hade tänkt från början, men vi uppnådde de flesta av våra uppsatta mål och hade samtidigt kul under projektets gång."





Ett utdrag från bloggen:

"Vi är alla 3 del av en vardag med allergier på olika sätt och för oss har den olika påverkan på våra liv. Trots detta låter vi det inte bli ett hinder utan vi utvecklas och ser till att leva så som vi vill. Att dela med sig av erfarenheter och få utbyta tankar och idéer om sitt vardagliga liv tycker vi är viktigt. Bloggen är ett sätt att förmedla vår vardag vilket senare även kan få fler delaktiga om att sprida information om sitt liv. För det första är människan en social varelse som vill få berätta om sina erfarenheter och för de andra är vi ofta villiga att hjälpa dem som behöver. Detta är ett utmärkt sätt att få göra båda."

Madeleine, Felicia och Linnéa knapprar flitigt på tangenterna.


måndag 23 september 2013

Projekt: Inte så självklart

Nu i veckan presenterar vi de projekt som grymma medlemmar som gått vår projektutbildning Ung & Aktiv gjort. Idag får vi en sammanfattning av bioprojektet Inte så självklart.

Moa ur projektgruppen skriver:
"UA Stockholm hyrde en mindre biosalong (för 49 personer) i Stockholm och anordnade en allergivänlig biovisning där salongen var extra städad och där folk blev ombedda att inte ha med sig snacks som innehåller luftburna allergener (nötter osv) samt att själva vara fria från pälsdjurshår, parfym och röklukt. Vi samarbetade med SCUF region SBV och Astma- och allergiföreningen Stockholm och bjöd in deras medlemmar. Totalt fick vi 75 anmälningar."


Möter upp gäster på Sergelbiografen

Nina från Scuf, Jennie, Moa och Jessica välkomnar och bockar av biogästerna

Presentation om UA och projektgruppen innan filmen

Uppmaning: du kan vara med och forma UA Stockholm. 

lördag 21 september 2013

Projekt inom UA

Projektutbildningen Ung & Aktiv började med en första träff i april och slutade med presentationer nu i september. Under dessa månader har deltagarna utvecklats på flera plan - som individer, i grupp, som Unga Allergiker. De har fått kunskap om och fördjupat sig mer inom områden som projektplanering, samarbete, feedback, makt, mötesteknik, medelmsvärvning och normkritik. De har prövats, tagit ställning och löst problem i olika övningar och workshops. De lärt sig av varandra, av sina och gruppens snedsteg och framgångar. De har skrattat, varit frustrerade, stressade, pepp och engagerade. Och de har genomfört sina projekt! Från första sprudlande idén till sista nöjda sucken har engagemanget och viljan fört projekten i hamn. Vad har gjorts? Jo, det ska presenteras här på bloggen under nästa vecka.

Först en liten summering i bilder. Unga Allergikers projektutbildning Ung & Aktiv 2013.











tisdag 17 september 2013

T-shirt - köp din idag!

  • Bekväm
  • Snygg
  • Mjuk
  • Bra passform
  • Bästa loggan

Vad mer kan begäras av en t-shirt?
Jo, kanske att den finns:
- i både svart och gått
- i två olika modeller; insydd och rak
- i storlekar från S-XL

Unga Allergikers nya t-shirt passar perfekt när du vill representera UA, det ser proffsigt ut att ha organisationens egna t-shirt på. Den passar jättebra på alla UA-aktiviteter; möten, sport, lekar, utflykter m.m. Den funkar finfint att ha i skolan, på jobbet, när du hänger med kompisar, i stan och på landet, när du är hemma och när du blir bortbjuden. Den går bra att sova i som att vara vaken i. 

Bästa t-shirten?
Ja, antagligen.

Köp den i vår webshop för 175 kronor. Alla pengar går tillbaka till verksamheten och bidrar till ett bättre samhälle för barn och unga med astma och allergi.

Skaffa ditt exemplar redan idag!
Och köp en extra till någon du tycker om - bästa presenten!

 

måndag 9 september 2013

15000 goda nyheter

Vi har haft 15000 - femton tusen - besök på vår blogg!

Bloggen startades i maj 2007. Nu efter helgen visar statistiken att vi kommit över 15000 sidvyer totalt. Det är en fantastisk siffra! De senaste månaderna har antalet besökare ökat mycket mer än tidigare. Det är jättekul att fler kikar in och tar del av vad vi har här. Det går alltid bra att komma med förslag på ämnen och idéer på vad vi kan skriva om.

I denna positiva anda drar vi kortfattat några andra glada nyheter:

Många intressanta och givande åsikter har kommit in via medlemsenkäten. Viktigt med medlemmars tankar kring vårt påverkansarbete. Vi vill få in ännu fler svar, så ta din chans och tyck till här.

Det är glädjande att vi ständigt får fler följare på både Twitter, Instagram och Facebook. Det är viktigt att vi syns och hörs i sociala medier. Tipsa vänner om att gilla och följa oss. Vi vill alltid nå allt fler!

I veckan kommer vi att lägga upp våra nya snygga UA-tshirts till försäljning i vår webshop. Håll utkik och beställ sedan höstens snyggaste plagg!

I helgen avrundar vi projektutbildningen Ung & Aktiv med en sista träff i Stockholm. Deltagarna ska bland annat presentera och utvärdera sina projekt. Superspännande att se hur det gått för alla duktiga projektarbetare.

Solen skiner och himlen är blå, vi ser fram emot en händelserik och rolig höst.

Tack för att du hänger med på bloggen! :)

fredag 6 september 2013

Invigning av barnallergiåret

Astma- och Allergiförbundet kommer satsa massor på att belysa barnallergi framöver. 

Det hela kommer att kick-startas med en rad roliga invigningar med olika artister och aktiviteter. Lördagen 28:e september är den första! Då invigs Barnallergiåret på Tekniska museet i Stockholm. Unga Allergiker finns självklart på plats! Du som är medlem kan anmäla dig och din familj genom att mejla till info@ungaallergiker.se för fritt inträde till invigningen och Tekniska museet. 

Kan du inte komma till Stockholm 28 september? Lugnt, det finns ju fler invigningar runt om i landet!

  • Luleå 12 oktober
  • Lidköping 19 oktober
  • Malmö 19 oktober
  • Norrköping 26 oktober



tisdag 3 september 2013

Medlemsenkät


Nu kan du som medlem i Unga Allergiker vara med och påverka organisationens framtida politiska arbete. Under mandatperioden 2012-2014 ska förbundsstyrelsen ta fram ett förslag på ett politiskt program - ta chansen och bidra!

Politisk påverkan är det arbete som en organisation kan driva för att försöka få till förändringar i samhället i speciella frågor. För Unga Allergiker handlar det om att barn och unga personer med astma och allergi ska få ett bra liv. Politisk påverkan kan drivas mot de som arbetar i hela landet som politiker och företag, men även lokalt i en kommun, ett landsting eller ett elevråd för att ta några exempel.


Enkäten är en del i arbetet med att ta fram organisationens politiska program, så gör din röst hörd! Klicka på länken så kommer du direkt till enkäten, den tar dig bara några få minuter att fylla i, klicka här för att komma direkt till enkäten.

Tusen tack för hjälpen alla medlemmar, ni vet väl att ni är grymmast ♥ 



måndag 2 september 2013

Lägerfilmer

UA:s sommarläger finns dokumenterat i filmformat på youtube!
Christoffer, som var en av lägerledarna, har knåpat ihop fina filmer som ger en bra inblick i hur läget var på lägret. Fler delar kommer upp senare, så håll koll.
Börja med att spana in de första delarna här:

Sommarläger del 1