tisdag 10 december 2013

Allergikalender

Astma- och Allergiförbundet är finurliga. För några veckor sedan tipsade vi om deras allergispel. Nu i december har de lanserat en allergikalender!

Visste du att man kan vara allergisk mot julen? Tävla genom att svara på kluriga och juliga frågor om allergi. En ny fråga presenteras varje dag. Svarar du rätt har du chans att vinna olika fina priser. Just idag är det godis som står på spel!

Tryck på bilden och kom till allergikalendern!

torsdag 5 december 2013

Medlemsrapport: Freja i Los Cristianos

¡Hola!
Freja Anckers heter jag och är sedan några år medlem i Unga Allergiker. Jag är glutenintolerant, pollenallergiker och har astma mot typ allt ;)

Sedan några år bor jag i Los Cristianos på Teneriffa, en av Kanarieöarna -delvis på grund av att min astma är så mycket bättre här där jag slipper pollen, kyla, fukt o.s.v. och eftersom man är ute mycket mer utsätter jag mig för mindre doft och blir inte förkyld lika ofta. Det är verkligen underbart att må så mycket bättre och jag rekommenderar alla som har möjlighet att komma hit!

Jag tycker det fungerar ganska bra att vara matallergiker/intolerant här, den specialmat som finns hittar man oftast på hälsokostaffärer där det är ganska dyrt men t.ex. hela Schärs sortiment finns och en hel del annat. Just i Los Cristianos är Herbolario Garoe (läs mer här) den överlägset bästa vad gäller både gluten, mjölk, vegetariskt och veganskt. Just mjölkfritt är annars ganska lätt att hitta i vanliga butiker, framförallt soja-alternativ är vanliga. Yoghurt och mjölk skulle jag säga finns alternativ till i alla hyfsat stora affärer (Iceland, Mercadona, Hiperdino, Hipertrebol, 24h) och det är riktigt kul för det är många annorlunda alternativ som jordmandel, mandel, cashewnöt, hasselnöt, quinoa m.m. Och de är faktiskt inte särskilt dyra om man jämför med de alternativ som börjar komma till Sverige nu så tål man är de helt klart värda en chans!

Det finns en del glutenfritt på t.ex. Coviran, Mercadona och andra lite större mataffärer men det är enligt mig inte särskilt gott och sötsakerna är väääldigt söta... Glutenhyllan på Carrefour i Santa Cruz är dock helt fantastisk! Aldrig sett något liknande -så många olika märken! Och schweizerbrödet är oslagbart! Värt att tänka på är att glutenfritt här är nästan (tyvärr bara nästan när det gäller importerade saker nu sedan EU-reglerna lästs) alltid även vetestärkelsefritt och det gäller även på restauranger. Glukossirap, spår av, extrakt och aromer klassas ofta som glutenhaltigt här vilket gör att inte alla balsamvinäger, glassar, yoghurts, juicer, godis etc är glutenfria. Så det är inte självklart att det är att de blandar ihop mjölk och gluten om de säger att kulglassen inte är GF (GlutenFri).

Kulturen skulle jag säga skiljer sig ganska mycket här jämfört med Sverige och kommer man hit och kommer röra sig något utanför hotellet så är det viktigt att känna till för att få en rättvis uppfattning av området. Det första jag vill säga då är att det inte går att jämföra fastlandsspanjorer och kanarier (folk från Kanarieöarna), det är som att jämföra svenskar och danskar -hur glada blir vi av det? No offense men det är inte samma människor även om språken är lika. Kanarierna är otroligt vänliga, omtänksamma och verkar ofta ha all tid i världen. På gott och ont såklart men jag har lärt mig att när de verkar okunniga, skojar bort ens frågor, inte lyssnar och aldrig går iväg och kollar om den där maten är okej så är det ofta för att de är vana att ta det lugnt. En väldigt skön inställning när man vant sig. Sen är det få restauranger som ägs av kanarier och även om man tycker att servitörerna pratar spanska kan de lika gärna vara fastlänningar eller nåt. Och då kan sinnet vara annorlunda.  Men stressa inte, då blir de så osäkra utan ge dem tid att förstå och tänka efter.

Det är rökförbud inomhus på restauranger, tyvärr gäller inte det ”ute-terrasser” med tak et.c. men för det mesta fungerar det att vara känslig mot rök här. Det finns enorma mängder parfymbutiker som man inte behöver gå in i men precis som i Sverige har de ofta annat mer intressant också; som smink, krämer, väskor, smycken et.c. och det känns ju ibland lite synd att helt missa. Har ni vänner med som absolut vill titta i dessa parfymerior rekommenderar jag Fund Grube på gränsen mellan Los Cristianos och Las Americas -dit brukar jag ta mina kompisar. De har två plan där åtminstone jag som inte är så jättekänslig kan vara på det övre (går man ”bakvägen” behöver man inte gå igenom parfymerna) och titta på smycken och accessoarer medan de andra tittar på alla parfymer ;) Ofta inser de då att det jag tittar på är mer intressant ändå! Det är ju så att vara allergiker, man måste hitta lösningar som funkar och jag vill inte missa tid med mina vänner pga allergier. Så det är ett tips!

Men till stor del tycker jag det fungerar bra här, det är inte stora skillnader mot Sverige. Luftburna allergier tycker jag är lättare att hantera här eftersom man är ute så mycket, man går nästan överallt och åker väldigt lite kollektivt. Man tar taxi ibland men för det mesta går och cyklar jag. Så jag rekommenderar verkligen att komma hit och tror inte det behöver bli några problem. Men kommentera gärna om ni är sugna och har några frågor! Eller bara vill ha sällskap/guidning ;)

Det finns sista minuten för 300 (enkelbiljett såklart, annat behövs inte ^^) och nu sitter jag på terassen med solen stekande och är inte ett dugg sugen på Sverige. Så hoppa på flyget och kom hit! Ni kan läsa mer tips på min blogg: gymnasietutomlands.wordpress.com

Ps. Observera att jag bor i byn Los Cristianos och främst har fokuserat på hur det är här. Grannbyn Las Americas är också en vanlig turistort och även om jag inte har några konkreta restaurangtips där så tror jag det fungerar helt okej. Puerto de la Cruz ligger på andra sidan ön och är grönare men lite kallare, där finns en fantastisk restaurang som heter ”el Limón Vegetariano” med till stor del (eller bara -minns inte) vegansk mat (mjölk och ägg-fri ^^) och glutenfri pasta samt flera creperior med suuuuupergoda glutenfria crepes. 

måndag 2 december 2013

Vi kräver rökfritt av politiker!

"Det är inte varje dag jag skickar brev till Fredrik Reinfeldt"

Så säger Hannah, när hon fixar det sista inför utskicket som ska få politiker att öppna ögonen för tobaksfrågan. Unga Allergiker har arbetat med projektet "Kräv Rökfritt" under flera år och nu har vi kommit till slutspurten.

Under projektet har vi samlat in mer än 200 krav från barn och unga i Sverige där de själva berättar om vilka platser de vill ska vara rökfria och om nackdelarna med tobak. Många av våra medlemmar var med och tog foton på platser och situationer där de kräver rökfritt. Vi har sammanställt detta material i ett kompendium. Rättare sagt 48 stycken kompendier, som nu ska skickas iväg till beslutsfattare i riksdagen. Med den här skriften vill vi upplysa politiker om hur viktigt det är att skapa fler rökfria miljöer.Vi kräver att politiker lyssnar på barn och unga och agerar i frågan!

Tack alla ni som varit med och hjälpt till och ställt krav. Ni är grymma!