torsdag 24 april 2014

UA Uppland påverkar för ett mer tillgängligt IKEA- varuhus i Uppsala

Många av oss har besökt ett IKEA- varuhus i mer eller mindre kaosartade former. Vi har slingrat oss runt i gångarna som lett oss från den ena avdelningen till den andra. Men för att nå kassorna krävs det att vi passerar dekorationsavdelningen där det bland annat finns doftande ljus, blommor och växter. Ett hinder för den som är doftöverkänslig och allergisk.

När Sara, ordförande för UA Uppland, besökte IKEA i Uppsala reagerade hon på just detta. UA Uppland bestämde sig för att ta kontakt med IKEA- varuhuset i Uppsala. De fick ett bra bemötande och IKEA var med på att försöka hitta nya lösningar. En kortsiktig lösning är att personalen på IKEA tar kundvagnen förbi doftljusen och blommorna medan kunden får gå tillbaka igenom hela varuhuset, hämta vagnen vid kassorna för att sedan betala.

På ett möte med andra som jobbar med kundrelaterade frågor, ska personen som Sara pratade med, ta upp problemet och försöka förändra. IKEA behöver tänka om.  De ska hålla kontakten och se vad som händer. IKEA i Uppsala var i alla fall tillmötesgående men IKEA är en stor koncern som är strikt styrd, så det kommer att ta tid.

HEJA UA UPPLAND!

Erik, Kristoffer och Sara sitter i UA Upplands styrelse

fredag 11 april 2014

Jennie Hermansson om att vinna Årets Lokalförening 2013

"För en stark nystart med drivet engagemang, många kreativa idéer, väl utförda aktiviteter och vilja att utveckla föreningen har Unga Allergikers förbundsstyrelse valt att utse UA Stockholm till Årets Lokalförening 2013." 

Så lät motiveringen när UA Stockholm fick ta emot priset för Årets Lokalförening under kickoffen. Som tack för den fina insatsen under 2013 belönas de med en prissumma på 5 000 kronor. Jennie Hermansson sitter i styrelsen och tog emot priset. Vi ställer några frågor till Jennie.

Hur var det att vinna?
Det kändes jättekul att vinna priset! Och jag är stolt över oss i styrelsen som har hunnit åstadkomma så mycket under förra året.

Varför tycker du att UA Stockholm är Årets Lokalförening 2013?
Vi var alla helt nya och hade inte suttit i UA Stockholms styrelse förut. Det var lite virrigt i början och på många sätt känns det som vi har startat upp hela lokalföreningen på nytt. Under året har vi värvat över 100 nya medlemmar.
Vi har arrangerat flera aktiviteter. Bland annat hyrde vi en biograf, åkte gokart, anordnade mingelkvällar, spelkvällar och deltog på mässor. Så har vi fått upp ett samarbete med SCUF och Astma och Allergiförbundet.

Ni har verkligen gjort mycket! Men vad har ni på gång?
Just nu håller vi på och startar upp nätverket ”Unga vuxna” för de som är 18-35 år tillsammans med SCUF och Astma och Allergiförbundet. Det kommande året kommer bli minst lika lyckat som förra, vi har mycket planer. Prissumman på 5000 kr kommer definitivt komma till nytta. Vi planerar att göra aktiviter i Södermanland och på Gotland som är två nya distrikt för oss. Den allergivänliga bion förra året var ju en sådan succé, så tror nog att vi hyr en bio i år också. Flera av våra medlemmar har önskat att vi ska åka till Gröna lund tillsammans så det är något vi tänker göra.





Christoffer om vår nyaste lokalförening

UA Jönköping är en nystartad förening som lyder under riksförbundet Unga Allergiker. De som startat föreningen och sitter i styrelsen är Christoffer, Elin och Thobias. De var med under kickoffhelgen och då passade vi på att ställa några frågor till Christoffer.

Varför startar ni en lokalförening i Jönköping?
När den tidigare föreningsstyrelsen slutade blev jag tillfrågad att ta över tyglarna och fortsätta driva föreningen. Jag blev glad att det fanns ett förtroende för mig men kände att jag inte hade tillräckligt med tid och att jag inte kunde axla ett sådant ansvar just då. Men i höstats när jag var i Stockholm så kände jag genast att det var nu jag ville ta tag i det. Nu kunde jag göra det helhjärtat.

Vilka får vara med i UA Jönköping?
Alla! De som vill hitta på roliga grejer med Unga Allergiker. Såklart ska det vara barn och ungdomar mellan 6- 29 år.

Vilka förhoppningar har du?
Jag hoppas att en del aktiviteter ska bli av och vi ska växa med MINST 20 medlemmar.

Vilka aktiviteter tänker ni ha?
Snart är det sommar och då kommer vi att hänga på stranden. Vi kommer grilla, köra 5- kamp och brännboll. Sådant som hör sommaren till, det blir jättekul! Vi har många idéer och alla förslag är välkomna.

Har du någon allergi?
Pollenallergi. Jag är allergisk mot gräs. Så för mig är allergisäsongen inte riktigt igång.

Thobias, Elin och Christoffer sitter i UA Jönköpings styrelse
På söndag håller UA Jönköping sitt första årsmöte.
Vi kommer fika, ha det mysigt och lära känna var­andra. Under mötets gång kommer vi att bestämma vilka som ska sitta i styrelsen, anta stadgar och verksamhetsplanen för det kommande året.”

måndag 7 april 2014

Sprudlande energi på helgens kickoff

Solen strålade när klockan slog 12 på lördagen. Ett peppat och glatt gäng möttes i Stockholm och tog sig till Rosenlundsgatan där Kickoffhelgen kördes igång. Helgen fylldes av aktiviteter och övningar. Lokalföreningarnas fina jobb lyftes och det uppmuntrades till fortsatt arbete.

Under februari och mars har lokalföreningarna haft sina årsmöten. De som valts in i lokalföreningarnas styrelser fick möjlighet att vara med på en kickoff som pågått under den första helgen i april. Så här säger Stina, som är lokalföreningsombud och anordnat kickoffen:
-         – Vi vill samla de som är aktiva i lokalföreningarna för att uppmuntra, inspirera och stötta både från mitt håll men även medlemmarna emellan.
Stina fortsätter:
-        –  Många har inte träffats förut och därför var detta ett gyllene tillfälle för dem att mötas, lära känna varandra, utbyta idéer och ha kul.

Sammanlagt deltog 13 aktiva medlemmar från fem olika lokalföreningar.  Utan dessa personer skulle UA inte fungera, därför är helgen viktig och fyller ett stort syfte. Och det var ett positivt gensvar, till exempel säger en av medlemmarna så här:
-          – Det var jättekul, hoppas att jag sitter i styrelsen nästa år så att jag får göra detta igen.
-           Inspirerande! Jag har fått många nya idéer, säger en annan.
Själv säger Stina så här om helgen:
 – Det har varit så roligt att umgås med alla engagerade medlemmar. De har gett mig massor av energi. Det var kul att se och känna att verksamheten rullar.  Jag tror att det kommer bli ett grymt år och nu har vi verkligen kickat igång det ordentligt!















onsdag 2 april 2014

Josefin, UA:s kommunikatör

Äntligen! Jag som heter Josefin Mårtensson har börjat jobbet som kommunikatör med insamlingsansvar hos Unga Allergiker. Jag är så peppad!!

På kansliet i Stockholm kommer jag att jobba som projektanställd på heltid i ett år. Jag kommer att arbeta för en engagerande och inspirerande framställning av material och text till UA:s kanaler. Min tjänst är helt ny på UA och målet är att stärka och effektivisera verksamhetens kommunikationsinsatser. Min förhoppning är att tydligheten och tillgängligheten ska öka. Jag tycker minsann att alla ska veta vilka UA är, vad vi gör och står för. Tycker inte du?

Jag kommer även ha ansvar för organisationens insamlingsverksamhet och jobba för att intäkterna ska bli större. Vi behöver såklart pengar för att kunna genomföra vår verksamhet!

Att vara kommunikatör på Unga Allergiker känns kul och viktigt! Jag har själv allergi och vet vad det innebär. Tänk att jag redan (efter bara några dagar på UA) fått möjlighet att vara med och lyfta allergifrågan i Metro. Ta en titt här vettja!

Den bästa kommunikationen är ändå den personliga. Tveka därför inte att höra av dig till mig på 073-500 90 34 eller josefin.martensson@ungaallergiker.se. På Facebook heter jag Josefin Unga Allergiker, låt oss bli vänner.

Det här var mitt första inlägg på bloggen, men räkna med fler;)

Vi hörs, hej så länge!