onsdag 21 oktober 2009

Upp till kamp

Tyvärr ligger vi allergiker och astmatiker långt ner på listan av grupper som de flesta företag bryr sig om. Här är ett till exempel på detta.


I DN för några veckor sedan kunde man läsa om ett test av lådviner som hade gjorts i Frankrike. Testet hade bl.a. gått ut på att undersöka vinernas svaveloxidhalt. Svaveloxid används bl.a. för att ta bort illaluktande ämnen och missfärgningar. Nackdelen är dock att svaveloxid drar ihop luftgångarna vilket ökar luftvägsmotståndet vid andning, ett stort intag under en längre tid kan leda till permanenta skador på andningsorganen. Svaveloxid är alltså väldigt farligt för astmatiker.


Enligt livsmedelsverket bör man inte få i sig mer än 42 milligram svaveloxid på en dag om man väger 60 kilo, en astmatiker kan dock reagera på mycket mindre doser än så. Det vin i testet som innehöll mest svaveloxid var Chill out Sunset, hela 120 milligram/liter.


Den bistra sanningen är att de flesta företag kommer att fortsätta att strunta i oss så länge de tjänar pengar. Vi måste ta vårt ansvar som konsumenter. Genom att låta bli att köpa dåliga produkter och tala om vad det är vi vill ha kan vi styra marknaden.


Sluta knyta näven under bordet, knyt den istället i ansiktet på företagen som utnyttjar dig.


Simon

Lokalföreningsombudsman

Bara en vecka kvar till höstlov, håll ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar