torsdag 7 november 2013

Medlemsrapport: Johanna i Brighton

Hallå!
Johanna Thorén heter jag och är ordförande i Unga Allergiker Östergötland. Just nu bor och studerar jag i Brighton vilket är en stad i södra England som ligger precis vid havet.

Stina (lokalförenings-ombudet på Unga Allergiker) bad mig skriva ett inlägg om hur maten fungerar för mig som är allergisk i England och faktiskt blev jag positivt överraskad av utbudet i mataffärerna. Min allergi upptäcktes när jag var jätteliten och jag kan inte äta vete, råg eller mjölk. Hemma i Svenska mataffärer är det vanligaste fryst glutenfritt bröd som man sedan värmer i mikron. Här däremot finns färska limpor eller vakuumförpackat bröd av olika sorter. I de större butikerna kan man lita på att det finns ett ganska stort utbud av bröd medans det kan vara sämre i de mindre. Prismässigt skulle jag säga att det är ungefär som i Sverige, runt 3 pund kostar en av de större limporna. På hyllorna finns även flera sorters glutenfria flingor, jag har hittat färdiga pannkakor och många olika bakverk. Just den dagen jag kom ihåg att ta bild till det här inlägget hade de färska brödet sålt slut i min lokala mataffär, men de brukar ligga uppradat på de tomma hyllorna.


Oatlys produkter finns också här vilket är bra för mig som är mjölkallergiker, havregrädde, havremjölk och vegetabiliskt smör finns att köpa överallt jag varit. 

Hemma är ju McDonald's certifierat av Astma och Allergiförbundet, men det är de långt ifrån här. När jag frågade efter glutenfritt bröd till min hamburgare förstod medarbetaren inte vad jag menade, chefen kom då till hjälp och förklarade att de inte har det här. Vad de kunde servera mig var två köttskivor med salt och peppar tillsammans med pommes.
Andra restauranger jag besökt här har fungerat som hemma. Får säga vad jag är allergisk mot och de förklarar sedan utifrån menyn vad det är jag kan och inte kan äta. Det är inte på alla ställen jag som veteallergiker kan äta Chips som serveras till mycket här i England, de friteras ofta i samma olja som andra saker så det kan vara något man får avstå från eller ersätta med bakad potatis exempelvis.

När vi är ute och fikar har jag som mjölkallergiker beställt sojalatte. Vilket man kan i Sverige också men det är ändå ett tips då det är mysigt att gå in på Costa eller Starbucks en regnig dag och beställa något varmt att dricka. Om man är i farten och vill ta något snabbt är ju alltid de färdiga mackor som finns här i mängder ett bra alternativ, men inte för oss allergiker. Jag har inte hittat någon allergivänligt macka i den formen men på samma ställen som dessa säljs finns ofta sallader med kyckling eller räkor som fungerar, då ofta dressingen är en enkel vinägrett och de inte innehåller pasta. Annat alternativ är att återskapa en egen macka anpassad efter sina allergier innan och ta med sig, vilket inte är svårt. Något jag märkt att de faktiskt är bättre på här är att upplysa om vad en produkt innehåller, det finns dels en vanlig innehållsförteckning men också en ”Allergi Advice” som ni kan se på bilderna nedan.
Ni får gärna kommentera om ni har några frågor eller någonting ni tycker jag borde ha haft med så kan jag försöka svara/skriva om det en annan gång. Hoppas ni har det bra vart ni än befinner er,

Hälsningar Johanna J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar