Johanna
Thorén heter jag och är ordförande i Unga Allergiker Östergötland. Just nu bor
och studerar jag i Brighton vilket är en stad i södra England som ligger precis
vid havet.
Stina (lokalförenings-ombudet på Unga Allergiker) bad mig skriva ett inlägg om hur maten fungerar för
mig som är allergisk i England och faktiskt blev jag positivt överraskad av
utbudet i mataffärerna. Min allergi upptäcktes när jag var jätteliten och jag
kan inte äta vete, råg eller mjölk. Hemma i Svenska mataffärer är det vanligaste
fryst glutenfritt bröd som man sedan värmer i mikron. Här däremot finns färska
limpor eller vakuumförpackat bröd av olika sorter. I de större butikerna kan
man lita på att det finns ett ganska stort utbud av bröd medans det kan vara
sämre i de mindre. Prismässigt skulle jag säga att det är ungefär som i
Sverige, runt 3 pund kostar en av de större limporna. På hyllorna finns även
flera sorters glutenfria flingor, jag har hittat färdiga pannkakor och många
olika bakverk. Just
den dagen jag kom ihåg att ta bild till det här inlägget hade de färska brödet
sålt slut i min lokala mataffär, men de brukar ligga uppradat på de tomma
hyllorna.
Oatlys produkter finns också här vilket är bra för mig som
är mjölkallergiker, havregrädde, havremjölk och vegetabiliskt smör finns att
köpa överallt jag varit.
Hemma är ju McDonald's certifierat av Astma
och Allergiförbundet, men det är de långt ifrån här. När jag frågade efter
glutenfritt bröd till min hamburgare förstod medarbetaren inte vad jag menade,
chefen kom då till hjälp och förklarade att de inte har det här. Vad de kunde
servera mig var två köttskivor med salt och peppar tillsammans med pommes.
Andra restauranger jag besökt här har fungerat som hemma.
Får säga vad jag är allergisk mot och de förklarar sedan utifrån menyn vad det
är jag kan och inte kan äta. Det är inte på alla ställen jag som veteallergiker
kan äta Chips som serveras till mycket här i England, de friteras ofta i samma
olja som andra saker så det kan vara något man får avstå från eller ersätta med
bakad potatis exempelvis.
När vi är ute och fikar har jag som mjölkallergiker beställt
sojalatte. Vilket man kan i Sverige också men det är ändå ett tips då det är
mysigt att gå in på Costa eller Starbucks en regnig dag och beställa något
varmt att dricka. Om man är i farten och vill ta något snabbt är ju alltid de
färdiga mackor som finns här i mängder ett bra alternativ, men inte för oss
allergiker. Jag har inte hittat någon allergivänligt macka i den formen men på
samma ställen som dessa säljs finns ofta sallader med kyckling eller räkor som
fungerar, då ofta dressingen är en enkel vinägrett och de inte innehåller
pasta. Annat alternativ är att återskapa en egen macka anpassad efter sina
allergier innan och ta med sig, vilket inte är svårt. Något jag märkt att de faktiskt är bättre på här är att
upplysa om vad en produkt innehåller, det finns dels en vanlig innehållsförteckning
men också en ”Allergi Advice” som ni kan se på bilderna nedan.
Ni får gärna kommentera om ni har några frågor eller någonting
ni tycker jag borde ha haft med så kan jag försöka svara/skriva om det en annan
gång. Hoppas ni har det bra vart ni än befinner er,
Hälsningar Johanna J
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar