måndag 17 februari 2014

Namninsamling för allergivänliga tåg

Vill du också att alla ska ha samma möjlighet att åka tåg? Skriv under namninsamlingen här.

Idag är 5 av 100 barn mellan 4 och 18 år är allergiska mot nötter och jordnötter. Många vuxna är också drabbade så det påverkar en stor del av befolkningen. Tyvärr vet inte alla om hur jobbigt det kan bli för en person med nötallergi att till exempel åka tåg. Therese Ahl Lennartsson är förälder till Alvar, 5 år, som har jordnötsallergi. Therese ligger bakom namninsamlingen "Allergivänliga tåg" som hon drog igång efter att detta hänt:

Lördagen den 22 december fick hela vår familj sitta mellan dörrarna i trappen upp till 1 klass på SJ-tåget till Göteborg för att femåringen är allergisk mot jordnötter. Visst gjordes det ETT utrop på tåget strax efter att vi gått på i Floby men många åt nötter ändå och tågvärden sa att hon inte kan förbjuda det. På hemfärden söndagen den 23 december gjordes inget utrop ALLS utan jag som förälder fick själv be alla som satte sig på sätena närmast framför och bakom oss att undvika att äta något med jordnötter.

Målet med namninsamlingen är att underlätta för personer med allergier, så de inte ska behöva ha det som Alvar och hans familj. Önskan är att införa en allergivagn, på alla tåg, där vissa saker inte får finnas medtagna eller ätas. Önskan riktar sig till alla tågbolag. Håller du med om att det är ett bra mål att jobba för?

Läs mer om uppropet och skriv under här!


Ett annat sätt att engagera sig i frågan är att dela ut dessa informationskort som beskriver problematiken med att äta till exempel jordnötter i offentliga rum. Beställ hem ett gäng kort och dela ut i stolsfickorna på tågsätena nästa gång du åker tåg! Finns att beställa gratis i Unga Allergikers webshop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar