lördag 22 februari 2014

David berättar om Funktionshindersdelegationen

I tisdags hölls det första mötet för året med regeringens funktionshindersdelegation. Som representant för unga funkisar deltog jag, David, som är vice ordförande i UA:s styrelse.

På den här mandatperiodens första möte med Funktionshindersdelegationen gästade hela fyra ministrar. Det är rekord! De som deltog var Barn- och Äldreminister Maria Larsson (KD), Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), IT- och Energiminister Anna-Karin Hatt (C) och Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M). 

Funktionshindersdelegationen bildades 1998 och ska fungera som en grupp där regeringen kan berätta om de förändringar man genomför för personer med funktionshinder och dels som en plats där vår rörelse kan få lyfta tankar, åsikter och idéer om vilka förslag vi vill se för ett mer tillgängligt samhälle.
I Funktionshindersdelegationen sitter representanter från Lika Unika och HSO, som samlar vuxenförbunden i funkisrörelsen samt representanter från NUFT som samlar ungdomsförbunden, där bland annat Unga Allergiker ingår.
Tidigare har vår förbundsordförande Erika Sohlberg suttit som ersättare i delegationen och från och med 2014 sitter jag som ordinarie ledamot.

På mitt första möte, som var nu i veckan, berättade de fyra ministrarna vad som händer på deras respektive område för funktionsnedsatta.
Exempelvis håller man just nu på att följa upp en utredning om tillgängligföra all kollektivtrafik i landet, den heter "Hela Resan, Hela Året", och finns att läsa på riksdagens hemsida. Regeringen håller också på att se över hur arbetsmarknaden kan göras tillgängligare för alla, så att även de med funktionsnedsättningar kan få ett riktigt jobb, slippas utsättas för diskriminering på arbetsplatsen och tillåtas växa och utvecklas.

Många spännande saker är på gång! Maila gärna mig, eller någon annan i styrelsen, om du vill veta mer om UA:s arbete i Funktionshindersdelegationen eller vill skicka vidare en synpunkt.

Ha det fint!
David Lindvall
första vice förbundsordförande

david.lindvall@ungaallergiker.se

tisdag 18 februari 2014

Dags för årsmöten!

Nu närmar sig det första årsmötet hos Unga Allergikers lokalföreningar. På söndag är UA Uppland först ut, och de sju andra står sedan på tur att hålla sina årsmöten. Men vad menas med årsmöte egentligen? Stina, som jobbar som lokalföreningsombud på kansliet reder ut några punkter.

Vad är ett årsmöte?
Det är som namnet säger, ett möte som hålls varje år. Det är på föreningens årsmöte som de viktigaste besluten fattas.

Årsmöte hos UA Bergslagen
Vilka får komma?
Till årsmötet bjuds alla medlemmar som hör till den föreningen. Som medlem får du en inbjudan via mail eller post. Du kan också se på hemsidan (och vissa kommer ha Facebook-event) att det är ett årsmöte på gång. Oavsett om du varit aktiv innan, är helt ny eller har varit på 17 årsmöten förut är du välkommen!

Vad händer på årsmötet?
Det finns vissa punkter som ska gås igenom. Bland annat ska styrelsen berätta vad som gjorts under förra året, hur ekonomin ser ut och vad det finns för planer för nästa år. Det ska också väljas en ny styrelse, alltså vilka personer som ska leda föreningen kommande år. Det kan vara samma som sist, men nya har också möjlighet att väljas in.

UA Luleås årsmöte 2013
Låter det krångligt?
Vi går igenom mötet i lugn och ro. Det finns alltid plats för frågor. Stina kommer medverka på de flesta möten och kan hjälpa till att förklara mer också.

Låter det långsamt?
Vi kan ta pauser och avbryta för lekar eller intag av energi för att det inte ska bli tråkigt. Mötena brukar inte vara mer än en timma långa. Och efteråt brukar det bjudas på någon rolig aktivitet! Kanske pyssel, fika, middag, bowling eller någon annan utflykt!

Gokart efter årsmötet med UA Stockholm
Varför bör du komma?
  •           Träffa andra medlemmar
  •           Lära dig mer om hur ett årsmöte kan fungera
  •           Vara med och rösta och bestämma
  •           Ha kul på en gemensam aktivitet
  •           Planera vad du vill ska hända framöver
  •           Lär känna föreningen bättre
  •           Testa på att göra något nytt
  •           Varför inte? 
UA Väst curlade efter sitt årsmöte 2013

De datum som gäller för lokalföreningarnas årsmöten är:
UA Uppland 23 februari
UA Bergslagen 1 mars
UA Luleå 9 mars
UA Östergötland 11 mars
UA Helsingborg 15 mars
UA Stockholm 22 mars
UA Värmland 29 mars
UA Väst 30 mars


Kolla i din inbjudan vem du ska anmäla dig till. Det är självklart kostnadsfritt. Hoppas vi ses!

Fler frågor? Tveka inte att maila stina.johansson@ungaallergiker.se så reder vi ut funderingarna!

måndag 17 februari 2014

Namninsamling för allergivänliga tåg

Vill du också att alla ska ha samma möjlighet att åka tåg? Skriv under namninsamlingen här.

Idag är 5 av 100 barn mellan 4 och 18 år är allergiska mot nötter och jordnötter. Många vuxna är också drabbade så det påverkar en stor del av befolkningen. Tyvärr vet inte alla om hur jobbigt det kan bli för en person med nötallergi att till exempel åka tåg. Therese Ahl Lennartsson är förälder till Alvar, 5 år, som har jordnötsallergi. Therese ligger bakom namninsamlingen "Allergivänliga tåg" som hon drog igång efter att detta hänt:

Lördagen den 22 december fick hela vår familj sitta mellan dörrarna i trappen upp till 1 klass på SJ-tåget till Göteborg för att femåringen är allergisk mot jordnötter. Visst gjordes det ETT utrop på tåget strax efter att vi gått på i Floby men många åt nötter ändå och tågvärden sa att hon inte kan förbjuda det. På hemfärden söndagen den 23 december gjordes inget utrop ALLS utan jag som förälder fick själv be alla som satte sig på sätena närmast framför och bakom oss att undvika att äta något med jordnötter.

Målet med namninsamlingen är att underlätta för personer med allergier, så de inte ska behöva ha det som Alvar och hans familj. Önskan är att införa en allergivagn, på alla tåg, där vissa saker inte får finnas medtagna eller ätas. Önskan riktar sig till alla tågbolag. Håller du med om att det är ett bra mål att jobba för?

Läs mer om uppropet och skriv under här!


Ett annat sätt att engagera sig i frågan är att dela ut dessa informationskort som beskriver problematiken med att äta till exempel jordnötter i offentliga rum. Beställ hem ett gäng kort och dela ut i stolsfickorna på tågsätena nästa gång du åker tåg! Finns att beställa gratis i Unga Allergikers webshop.

onsdag 12 februari 2014

Värva en vän - vinn choklad

Nu drar Unga Allergiker igång en ny tävling för medlemmarna.Vi vill ju alltid växa, få in fler idéer, påhittigheter och roligheter i föreningen. Ju fler desto bättre! 

Du som är medlem värvar någon du känner och får en smaskig chokladkaka som tack. Superenkelt!
Vi har 10 chokladkakor redo att skeppas iväg till de 10 som är snabbast. Först till kvarn!

Så här funkar tävlingen:
  •  Du berättar för en kompis om varför du är med i UA och varför du tycker att hen också borde gå med.
  •  Din kompis blir enkelt medlem genom att fylla i formuläret här. (se till att hen skriver i ditt namn och mailadress)
  •  Blev du en av de tio första att få med en ny kompis mailar vi och grattar och skickar genast chokladen till dig!




Chokladen finns i flera smaker och är både laktosfri och glutenfri.
Chokladen innehåller mjölk och soja, och kan innehålla spår av sesam, jordnötter, nötter och ägg. 
Här finns ett pressmeddelande om chokladen: http://gsdab.se/ny/laktosfri-choklad/

Tävlingen startar idag 12 februari och pågår tills 10 lyckliga vinnare utsetts! Lycka till!