tisdag 23 november 2010

Mångfald?

LSU:s årsmöte i helgen togs beslut om deras idéprogram. Något som är hur intressant som helst, jag tror på vad som författats i programmet och att LSU kommer leva upp till sina mål.

Mångfald var något som vållade heta diskussioner under vår riksöverläggning tidigare i år. Är det viktigt att radda upp alla de olika personer som är välkomna i en organisation?

Är det viktigt att definiera att alla oavsett ålder, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, kön, könsidentitet eller könsuttryck ska ges samma möjligheter och rättigheter?

Unga Allergiker tog på RÖ ett beslut att inte definiera mångfald utifrån dessa grunder. Är det viktigt att veta vad en person har för religiös åskådning? Vem denna väljer att ha som sängpartner? Huruvida man har en funktionsnedsättning eller inte?

Vad händer om någon som inte definierar sig inom dessa kategorier känner sig diskriminerad, ska denne då inte ges samma möjligheter och rättigheter?

Jag tycker att mångfaldsfrågan ska diskuteras vidare, det gavs liten tid till det under årsmötet för LSU då det var flera andra frågor som diskuterades (och det är väl charmen med en demokrati?).

Det är viktigt att inom varje enskild organisation ta ställning till hur organisationen ska arbeta med mångfald. UA har tagit ett beslut om att alltid anpassa sin verksamhet för att vara inkluderande för alla, utan att definiera personer utifrån något annat än att de är människor. Och hos UA är alla människor välkomna.

/Erika S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar