fredag 30 mars 2012

Kräv Rökfritt åkte till Singapore och pratade tobaksprevention


För en vecka sedan fick jag den fantastiska möjligheten att resa till andra sidan jorden. Närmare bestämt Singapore.

I Singapore anordnades nämligen en stor världskonferens om tobak eller hälsa, den 15:de i ordningen. Temat för konferensen var "Planera global - agera lokalt"

På plats fanns ca 2 600 representanter från 124 olika länder. Alla engagerade i att bekämpa tobaken på olika sätt. Det var representanter från ungdomsorganisationer precis som jag själv, politiker, representanter från myndigheter, hälsoministrar, representanter från FN: s världshälsoorganisation WHO, eldsjälar och många fler.

Många deltagare kunde vara stolta över hur långt deras länder kommit i arbetet med tobaksförebyggande. Framsteg har gjorts, i Australien introducerar de neutrala paket - där tobaksbolagens loggor inte längre på finnas på paketen, slutdatum för tobakens existens i flertalet länder och prov på stark politisk vilja världen över. WHO visade prov på att även de tagit mycket stark ställning mot tobaken och är en viktig aktör att räkna med. Som svensk hade jag däremot inte mycket att vara stolt över. Sverige ligger långt efter i utvecklingen och politisk vilja verkar saknas i dagsläget.

Efter fem intensiva dagar lämnade jag konferensen, full av inspiration och hopp om att vi tillsammans ska besegra tobaksindustrin och skapa en tobaksfri värld.

Hannah Rosenqvist
Kräv Rökfritt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar