onsdag 13 april 2011

Allergiprat i Ovanåker

För ett litet tag sen åkte jag och Sofia O från styrelsen iväg till Ovanåker, i Härjedalen. Det var andra gången som vi från Unga Allergiker var där på besök, bägge gångerna på efterfrågan från en skola och Astma och allergiförbundets lokalförening i område, som bad oss från UA att komma och informera och diskutera kring astma och allergi med eleverna i området.

Även om det inte hör till UA:s vanliga aktiviteter att åka och informera på skolor så tyckte vi att det var en bra grej att göra. Det är härligt att se att en del skolor har börjar förstå att unga kan ha lättare att ta till sig och förstå det andra unga berättar om. Dessutom passar det så bra med UA:s motto - För unga Av unga!

Under två spännande dagar träffade jag och Sofia totalt 9 högskoleklasser. Det var en hel del av eleverna som hade astma och allergi, men det verkade vara få av klasskamraterna som kände till varandras allergier. Därför kändes det väldigt givande att ta upp ämnet, så att eleverna kunde få större förståelse för varandra, och så att vi kunde sudda ut fördomar kring astma och allergi (t.ex. den att man inte kan vara luftburet allergisk mot nötter).

Vi fick även chansen att träffa Astma och Allergiförbundets lokalförening i Ovanåker under en av kvällarna. Vi åt pizza, lekte tillsammans och hade kul. Tack för all hjälp Ovanåker!

Jag hoppas att det är fler skolor som låter sina elever diskutera kring astma och allergi. Det är alltid lättare att komma ihåg något som man kommit fram till gemensamt med sina klasskamrater, jämfört med vad en föreläsare berättat eller det man har läst i en bok. Det är viktigt att förståelsen för astma och allergi ökar, så att alla barn kan gå till skolan utan att behöva bli sjuka i onödan.

Ha det bra!
//Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar