måndag 13 maj 2013

Passiv rökning ger fler astma

I dag presenterades en ny rapport om barns hälsa som återigen visar på att astma och allergi ökar bland barn och unga. Flera olika medier uppmärksammar den nya rapporten och skriver om astma och allergi ur flera vinklar i dag. Vi är självklart glada för att frågan sätts på agendan. 

Och vi frågar oss, varför får fler och fler astma och allergi? 
Luftföroreningar, fukt i hemmet och passiv rökning är några orsaker som rapporten nämner. Rapporten pekar på att i familjer där minst en förälder röker har barnen astma i större utsträckning. 
- Det skulle vara väldigt naturligt nu att gå vidare och försöka minska rökningen på offentliga platser. Det är det som jag tror skulle vara lättast att införa. Detta säger Mattias Öberg, från Karolinska Institutet till Svenska Dagbladet.
Redan i mars skrevs det om att rökförbudet i allmänna lokaler kan komma att utvidgas till en rad platser även utomhus, särskilt där barn riskerar att utsättas för passiv rökning. Detta är en fråga Unga Allergiker länge arbetat med. Tycker du också att en offentliga miljöer borde vara rökfria? Kräv rökfritt!

Läs hela artikeln, och se olika filmklipp på SvD:s hemsida här! Läs vad Metro har skrivit om rapporten och om hur pollenallergin försvårar arbetet för många, kolla här och här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar