torsdag 2 maj 2013

Astman hos barn ökar

Idag hade Tv 4 Nyhetsmorgon ett långt reportage om astma och allergi. Vi är självklart glada över att fler får kunskap om vad det innebär att lev med astma och allergi.

Ännu roligare var det att Ludwig 11 år själv fick berätta om vad ett liv med astma innebär för honom. För Unga Allergiker är det superviktigt att barn och unga själva får berätta och komma till tals i frågor som rör dem. Det här är ett bra exempel på det! Se hela inslaget här och hör Ludwig berätta.

Mindre positivt är att barnastman har ökat med ca 50 % de tio senaste åren.  Sven-Erik Dahlén, professor på Centrum för allergiforskning på Karolinska institutet menar att det är svårt att berätta varför det har skett en så kraftig ökning. Det som forskningen visar är däremot att det handlar om en kombination av arv och miljö. Utvecklingen visar på att miljö får en större påverkan och att barn som växer upp i stadsmiljö löper större risk att drabbas av astma och allergier.

Hos oss på Unga Allergiker träffar man andra med liknande erfarenheter som en själv, får möjlighet att åka med på roliga aktiviteter som passar alla, driva påverkansarbete och mycket, mycket mer.

Med tanke på utvecklingen ser vi verkligen att vi behövs!

Så bli en del av Unga Allergiker du också, och gör din röst hörd!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar