onsdag 3 juni 2009

Allergibarn?

Såhär i semestertider tänkte jag på en annan intressant aspekt när det gäller att resa med de dolda funktionshinder som många i vårt riksförbund lider av. Nämligen problemet med att hitta ett bra boende. Utomlands finns sällan samma hårda reglementen och krav på inomhusmiljön som vi har i gamla Svedala. Exempelvis ses i flera länder fortfarande heltäckningsmattor som något exklusivt. Daglig städning och rökförbud inomhus är inte alltid en självklarhet. Mögel- och fuktsanering högprioriteras sällan. Klimat, luftföroreningar och pollenhalt är annat som kan påverka astmatiker och allergiker negativt på semesterresan. För att inte tala om bristfällig, eller i vissa fall obefintlig, ventilation…

Som av en slump träffade jag häromdagen kommunikationschefen för resebyrån Ticket, Martin Durnik. Det är han som är ansvarig för informationen såväl internt i företaget som utåt mot resenärerna och hotellen. Bland annat dryftades frågeställningar om researrangörernas insikt och kunnande på olika semesterresmål om astmatiska och allergiska problem. Det är ju relativt lätt att se att en rullstolsburen behöver en ramp för att kunna ta sig in till hotellet medan det inte är fullt lika synligt att en astmatiker inte kan stanna inne på hotellet på grund av att det serveras jordnötter. En klok man sa en gång ”Många funktionshindrade har svårt att ta sig in i lokalen. Vi astmatiker och allergiker har svårt att kunna stanna kvar i lokalen.” Tänkvärda och kloka ord.

Martin Durnik har själv en son med födoämnesallergi, vilket gör honom väl insatt i problematiken att resa med allergi. Krävs det att högt uppsatta personer har någon i sin omgivning som de bryr sig om som är allergisk, för att de ska fatta vad vi pratar om?

Tänk om alla de 18 ministrarna som skall väljas i det stundande EU-parlamentsvalet hade svårt allergiska och astmatiska barn. Hade allergipolitiken sett annorlunda ut idag då? Hade reglerna varit hårdare och vi mått bättre? Hade våra förutsättningar som unga med dolda funktionshinder varit bättre, än de är idag?

Nej, det är dags att vi kräver en bättre tillvaro! Våga ställa krav på din omgivning för att du ska må bra!!

Eder krävande
vikarierande generalsekreterare Madde

1 kommentar:

  1. Ja, dessvärre spelar det (alltför) stor roll VEM det är som säger VAD.
    Sen verkar det vara politiskt korrekt att så långt det är möjligt hålla en väldigt neutral profil, speciellt för personer i maktpositioner. Alltför få makthavare vågar ta ställning öppet! Läste jag inte någonstans att Statsminister Fredrik Reinfeldts båda söner är allergiska?
    Kanske en lite "öm punkt" där hos Reinfeldts som man kan klämma på? ;P

    /NL

    SvaraRadera