torsdag 19 november 2009

En av fem!

Våren år 2000 antog regeringen en handlingsplan för handikappolitiken med målet att samhället ska vara tillgänglig för alla år 2010. Om exakt 42 dagar skall alla människor kunna delta på samma villkor i det dagliga livet, oavsett funktionshinder.

Är det så för dig? Kan du göra allt du vill utan att bli sjuk? Får du den specialkost du är i behov av i skolmatsalen? Städas gymnastiksalen tillräckligt ofta? Har man på din arbetsplats plockat bort heltäckningsmattan ur konferensrummet, för att du ska kunna vistas där utan att få astma? Kan du alltid komma fram till Apoteket, eller finns ibland en blom- eller parfymbutik som du måste passera för att kunna nå dit? Får du den vård du behöver för att må riktigt bra i din astma/allergi? Har du samma möjlighet som alla andra att få en studentlägenhet, där du kan må bra? Kan du resa som dina kompisar, kollektivt, med tåg, flyg eller jorden runt – utan att bli sjuk? Nej, jag trodde väl det.

Har våra politiker stirrat sig blinda på de synliga funktionshindren och missat oss som lever med ett dolt handikapp? Vad tycker du? Jag vill veta hur der ser ut där ute i vårt avlånga land. Är samhället verkligen fullt tillgänglig för dig med astma och allergi? Skicka ett mail till madde@ungaallergiker.se och berätta hur det ser ut i din kommun.

Var femte väljare har en funktionsnedsättning - öppen eller dold. I september 2010 är det dags för val i Sverige. Är det inte på tiden att politikerna börjar lyssna på oss 1 391 951* funktionshindrade väljare och våra krav på samhället?

Ta hand om er vänner och stå upp för era rättigheter!

Hälsningar Madeleine
Vik. generalsekreterare
Unga Allergiker

* http://www.val.se/tidigare_val/rostberattigade2008/index.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar