onsdag 11 november 2009

Nötter, ett dagligt hot för många.

Nötterna, ett dagligt hot för många.

Nötter kan vara ett stort problem för många runt om i samhället. Folk i allmänhet har inte kunskapen om hur livshotande det kan vara att befinna sig i samma utrymme som bl.a. nötter.
Jag ser detta problem många gånger i olika sammanhang. Några av platserna där jag möter detta problem är i skolan, på restauranger, på hotell/ vandrarhem, resor med flyg/ tåg mm.
I skolorna t.ex. har de övriga eleverna en viss svårighet att acceptera förbudet av nötter. Jag tror inte att elever/ lärare hade accepterat att de inte fick äta nötter under skoltid om det inte hade införts ett förbud mot nötter i skolans regler.
I FN:s deklaration angående diskriminering står det att man inte ska behöva bli diskriminerad pågrund av kön eller utsatt för övergrepp, men det som jag tycker saknas i stadgan är att alla människor med ett funktionshinder ska ha samma rättigheter i samhället som alla andra. Vi med dessa funktionshinder ska inte behöva anpassa oss för att kunna leva ett normalt liv, det är omgivningen som ska anpassa sig så att vi känner oss som en i mängden. Ett exempel på detta kan vara att de som sitter i rullstol ska kunna komma in i alla affärer mm på ett eller annat sätt, helst ska de kunna ta sig in på egen hand.
Det som inte klassas som ett funktionshinder(men som borde) är astma och allergi, detta eftersom att det inte är synligt på utsidan.
Jag har då en lösning till alla dessa problem. Varför kan man inte klara sig utan nötter på en flygresa, ute på krogen, restaurangerna, skolorna mm, det handlar bara om några timmar. Så jag har förslaget att förbjuda nötter på alla flyg, skolor och krogar runt om i landet. Det är inte svårare än så.
Det är samma sak som att man sätter upp ramper utanför alla skolor mm. Det är precis samma problem, bara att när vi med det osynliga funktionshindret astma och allergi uttrycker våra krav och önskemål så hörs vi inte lika mycket som de rörelsehindrandes önskemål gör.
Man får inte röka på allmänna platser så varför ska man då få äta nötter på allmänna platser eftersom detta är luftburet och ett livshotande problem för oss med astma och allergi.
Min slutsats av detta med astma och allergi i FN:s deklaration, blir att man ska förbjuda nötter i skolor, på restauranger, flyg, tåg mm. Även införa en ny stadga angående detta i FN:s deklaration.
Måste vi med astma och allergi ha gröna öron för att bli respekterade ute i samhället?

Emmie
Riksstyrelsen Unga Allergiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar