söndag 31 juli 2011

Att resa!


Jag googlade just på "resa med allergi" i syftet att se vad som kommer upp på förstasidan. Tanken var att jag ville se vad man möts av och jag förstår nu delvis varför man som allergiker skräms och känner rädsla inför resande.

Okej, Astma- och allergiförbundets allergilisteöversättare länkas av de första sidorna, blogga och andra skriver om hur man kan resa med sina allergier och hur man kan planera sina resor. För extra planering, det kan behövas. Men sen möter denna artikel från Aftonbladet och då fattar jag. Om man som föräldrar skriver till en reseredaktion på en av Sveriges största tidningar gör man nog det med förhoppningar om att få svar från någon med kunskap inom området. När jag läser redaktionens svar för jag den uppfattningen att de inte har någon kunskap eller fakta om allergier och att resa med allergier. Därför avråder dem familjen från att resa till Thailand?

Med god planering, översatta allergilistor, kontakt med flygbolag och hotell och andra förberedelser tror jag att familjen skulle kunna besöka sitt önskade resemål.
Kanske hade de vågat åka om de kommit i kontakt med någon med liknande allergier som redan varit Thailand som kunde berätta om sina erfarenheter?
Eller om kontakten med flygbolaget inte hade behövts, för flygbolag säljer eller serverar inte nötter längre och erbjuder allergikost?
Visst hade det varit gött?
Jag hoppas allt detta är verklighet snart. För jag vill att alla som vill resa ska ha möjlighet att göra det, allergiker eller inte.

Och på tal om resa, snart åker vi ju till Island! Vi skaffar oss erfarenheter som vi sedan kommer dela med oss av och samtidigt inspirera andra att våga resa - trots sina allergier!
//Joanna
p.s. Det där om att man numera ska kunna boka djurfri plats via SJs hemsida verkar inte gälla alla avgångar. Har bara lyckats boka djurfri plats en (1) gång via hemsidan sedan jag upptäckte att det gick. Sedan den gången har rest ca7 gånger med SJ. Är jag överraskad? Nej. Kanske ska jag maila och fråga dem hur det egentligen fungerar? Återkommer med svar på den!

1 kommentar:

  1. Oj, vilket dåligt svar de hade fått! Och varför hänvisades familjen till Celiakiförbundet för att få råd? Familjen hade ju trots allt många allergier, inte överkänslighet ... Snacka om en reseredaktion utan koll!

    SvaraRadera