tisdag 28 september 2010

Vett och ettikett med allergi?

Nej, nu får det faktiskt vara nog.

Jag brukar ibland kika in till Ribbing på DN för jag tycker att det ändå är ganska intressant med vett-och-ettikett-frågor, kanske mest för att jag sällan reflekterar över sådant.

Men idag, så kikade jag in och hittade en fråga med rubriken: Glutenfri bjudning?
Woho tänkte jag då, nu kommer det stå att självklart ska värden tillhandahålla mat till sina gäster som denne tål.
Men oj så fel jag hade.

En allergiker ska tydligen inte kunna begära att få mat som denne tål på en bjudning
"Nej, man kan inte förvänta sig eller begära att någon, inte ens den egna släkten, ska tillreda specialmat på grund av att en i sällskapet har en matintolerans. " - Margareta Ribbing

Nu måste jag själv backa bandet. Innebär det att en person med allergi ska ha med matlåda?
Alltså en person som har en funktionsnedsättning inte ska få delta på middagar?
Innebär det då att jag ska be min rullstolsburna vän ta trapporna till min lägenhet, eftersom jag måste ta den med matkassarna?
Att jag ska be min blinda gäst gå utan blindkäpp/ledarhund, eftersom det blir ju så rörigt då?

Hör ni hur det låter? Det skulle aldrig accepteras att jag skulle be mina vänner och gäster göra så. Men att neka en gäst mat på grund av allergi det är fullkomligt acceptabelt?

Allergi är en funktionsnedsättning som kan tvinga personen att snabbt uppsöka sjukhus på grund av anafylaktisk chock/annan reaktion.
Allergikern har aldrig valt att vara allergisk.

Jag kan förstå att folk inte tänker på mig när de har middagar eftersom jag är vegetarian, men det är helt och hållet självvalt. Ofta kan jag äta delar av maten och äta en kvällsmacka senare. (Även om jag bland mina närmsta vänner blir riktigt sur om de "glömt" att jag är vegetarian till sedan länge planerade nyårsmiddagar...)

Tillbaka till ämnet. Att kunna ge sina gäster mat de inte blir sjuka av är väl en bra grund?
Inte skulle väl du servera dåligt kött till någon?
Inte heller skulle du servera något som får din gästs luftrör att svullna upp och hindrar gästens andning? Eller?

Jag kommer fortsätta att inför varje "bjudning" jag har fråga gästerna om allergier/matpreferencer.

Det handlar ju om att skapa en måltid som samtliga kan njuta av, är det inte fin ettikett att bjuda på mat som man inte dör av?

/Erika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar