onsdag 26 januari 2011

Sverige spås vara rökfritt om 17 år

Ja så lyder rubriken i en artikel i dagens DN*, och när jag läser artikeln - som grundas på vad några analytiker vid en amerikansk finansinriktad analyskoncern har kommit fram till - så spår de att Sverige kommer att vara fritt från rökare år 2028. Men redan i ingressen stöter jag på patrull, man har låtit ett antal rökare att uttala sig om vad de tror och den första yttrar sig på det här sättet: ”Aldrig i helvete. Jag kommer att röka. Om jag lever.” Personen i fråga motiverar sitt svar med att det är socialt att röka eftersom att man kan dryfta många spörsmål över en cigg med kompisarna, samt att det är gott att röka en stinkpinne efter maten.

Till och med Åsa Lundquist på Folkhälsoinstitutet som jobbar som projektledare för det nationella tobaksuppdraget är måttligt hoppfull: ”Vi har haft en nedåtgående trend i många år, men fortfarande röker man mycket inom vissa grupper, till exempel bland lågutbildade med lägre inkomster och personer med funktionshinder.”
Vidare har man intervjuat en icke rökande läkare, en rökande pensionär och en ickerökande konsult. Så här yttrar de sig i frågan: Kan rökningen vara utrotad år 2028?
- Inte helt. Några kommer alltid att fortsätta röka. (Läkaren)
- Det verkar inte möjligt. Det finns för mycket pengar i industrin och bolagen är intresserade av att få in pengar. (Pensionären)
- Nej, inte till år 2028 i alla fall. Det är för kort tid. (Konsulten)

Problemet som nu ligger närmast är inte att 17 år är för kort tid, problemet är att ingen av de personer som kan påverka människor i större utsträckning försöker göra det på ett mer aggressivt sätt. Varningstexter på paketen i all ära, men hur vore det om man faktiskt kunde förbjuda tobaksföretagen att alls få ha sina loggor på paketen som det finns förslag på, hur vore det om rökning förbjöds på allmän plats som faktiskt andra länder har lyckats med. Analytikerna i USA har också i artikeln yttrat sig om faktorer som påskyndar att rökningen minskar och de faktor om de kommit fram till är rökförbud på uteserveringar, höjda tobaksskatter samt ett förbud mot företags loggor på cigarettpaketen.

Samtidigt tycker svenska rökare generellt att förhoppningen om ett rökfritt Sverige om 17 år känns ”världsfrånvänd”. Herregud, tänk om man kunde vara en smula optimistisk och inte vara så negativ.

*26 jan -11
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-spas-vara-rokfritt-om-17-ar

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar