tisdag 14 juni 2011

Favorit i repris: sju punkter för förändring

Under Almedalsveckan 2010 så kom UA fram till sju punkter som vi vill jobba med för att tillgängliggöra samhället, snart är det dags igen för en vecka i Visby så här kommer våra sju punkter än en gång.

1. Otillgänglighet ska klassas som diskriminering
Vi vill ställa ställa högre krav på offentlig sektor för att de ska kunna uppnå en standard som gör att privat sektor och näringslivet efterföljer, integrera attitydförändringar i arbetet mot diskriminering och otillgänglighet samt att vi vill att tanken om otillgänglighet skall genomsyra all lagstiftning (börja med att förändra Plan och bygglagen!).

2.Tillgänglighetsperspektivet ska genomsyra alla högre utbildningar
Precis som att genusperspektiv återfinns i varje kurs på högre utbildningar ska även tillgänglighetsperspektiv och funktionsnedsättningsperspektiv också genomsyra all högre utbildning. I synnerhet lärarutbildningar, vårdutbildningar, restaurang- och hotellverksamhetsutbildningar och arkitekturutbildningar.

3. Rökförbud på arbetsplatser inom den offentliga sektor samt alla vårdinrättningar och privatägda skolor
Genom att erbjuda hjälp att sluta röka i större utsträckning till de anställda så vill vi att rökförbud på offentliga arbetsplatser inte ska vara något som kommunerna själva bestämmer utan att det är reglerat från nationell nivå. Detta för att skapa en så jämlik vård som möjligt. I detta innefattas även privata vårdinrättningar och friskolor. Ingen patient eller elev ska behöva bli utsatt för passiv rökning när de vistas på en plats där de måste vara.

4. Inga särlösningar!
I den mån som man faktiskt kan undvika särlösningar och där det är möjligt att integrera tillgängligheten i det redan befintliga skall det så ske. Kosta vad det kosta vill, vi vill inte särbehandlas. Vi är som alla andra.

5. Nollvision mot otillgänglighet inom kollektivtrafiken!
Kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla, oavsett funktionsnedsättning. Därför tycker vi att det borde vara förbjudet att äta nötter och andra luftburna allergener i kollektivtrafiken. Vi tycker även att alla hållplatser och stationer ska vara tillgängliga även ur våra perspektiv.

6. Fråga oss som vet
Det offentliga Sverige har varit väldigt dåliga på att utnyttja ideella organisationer och vårt kunnande om människors vardag i lagstiftning och utredningsarbete. Vi vill se att Regering och Riksdag i större utsträckning vänder sig till oss i frågor där vi besitter den kompetens som är adekvat.

7. Gemensamma, blocköverskridande lösningar
Vi anser att det bästa vore är att de lösningar som tas fram är blocköverskridande för att freda dessa vid eventuella maktskiften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar