torsdag 1 september 2011

Rökare VS "renlevnadsmänniskor"

Hej!

Nu är arg-Madde i farten igen. Idag har jag bland annat ägnat mig åt att bli irriterad på en insändare i DN. Det var en kvinna som tyckte synd om sin stackars man som röker och inte får göra detta vid t.ex. entréer och i hotellrummet. Dessutom var det så hemskt att de inte sätter ut bänkar på de offentliga entréplatserna som rökarna kan sitta på och förpesta sina passerande medmännsikor. Och en förklaring att hon, trots alla dessa år som hennes man förgiftat henne, inte blivit det minsta sjuk. Så det så.
Jag blev sur, och skickade in en replik. Den går så här:

Svar till ”I det renläriga Sverige får rökare inte plats”

Jag förstår ditt val av vinkel, men här kommer en annan.

Oerhört många rökare ser rökförbud och rökavvänjning som ett angrepp på Deras fria val att röka. Dessa menar, att rökning är ett fritt val som ingen annan bör lägga sig i. Det förvånar mig då att de inte använder detta resonemang fullt ut. Att ni inte förstår att rökning är just det. Ett VAL. Inte något ni är födda till, och inte kan välja bort. Ni har VALT att röka. Detta ger i förlängningen ett enkelt vägval. Ditt VAL ska inte behöva påverka någon som inte har denna valmöjlighet, som vill slippa andras tobasksrök eftersom den påverkar dina medmänniskors hälsa.

Att du har sluppit biverkningar efter ett liv i passiv rökning är ju tur för dig. Tur, inget annat. Det ser helt annorlunda ut för många andra. Statistik och undersökningar talar nämligen sitt tydliga språk:
- Närmare ett spädbarn dör varje månad av andras rökning
- 500 oskyldiga icke-rökare dör varje år av andras tobaksrök
- Minst 18 personer dör varje dag av sin egen rökning. Det drabbar både dem, deras barn och andra närstående
- Tobaksindustrin försätter människor i fattigdom, svält och ohälsa genom dess ruttna system och arbetsvillkor och använder sig dessutom systematiskt av barnarbetare
- Tobaksrökning kostar Sverige 20 miljarder kronor varje år efter skatteintäkter
- Tusentals allergiker och astmatiker drabbas varje dag av denna rök vilket påverkar dem så att de inte kan gå i skolan, till jobbet eller leva ett vanligt liv. Dessa har fötts till sitt funktionshinder, och kan inte göra VALET att sluta vara allergiska.

Jag har i åtta år arbetat med människor som lider av vad tobaksrökningen ställer till med. Snälla kom inte och prata om några ”stackars rökare” för att de inte har en bänk att sitta på när de röker. Det finns en tanke bakom att just dessa faciliteter saknas vid entréer eller att du inte får röka på ditt rum. Det är för att minska skadan på dina medmänniskor. I vilket annat sammanhang hade det varit okej att förstöra ett hotellrum eller att spruta ett dödligt gift på människorna när de går in i hotellbyggnaden? Det finns många saker som tidigare varit fullt okej att göra, men som nu ter sig som absurda. Barnaga, slaveri, löneutbetalning i alkohol eller hustrumisshandel är några exempel på föråldrade ohälsosamma företeelser.

Utvecklingen går vidare, vi vet att tobaksrökning är farligt och därmed får de som lagt sig till med vanan nu anpassa sig. Rökarna har gjort sitt val, och måste därmed leva efter detta.

Vi? Renläriga? Nej vi har bara en släng av den mänskliga överlevnadsinstinkten!

/Madeleine Malmros

1 kommentar:

  1. Så himla bra skrivet!
    Håller med dig till 100%.

    SvaraRadera