torsdag 6 augusti 2009

mera insänadare!

Vi är fortfarande på läger och dagarna frösvinner en efter en. Snart är det dags för ungdomarna att sätta sig på tågen hemmåt, men innan dess så gör vi alla vårat bästa för att ta vara på tiden som är kvar! Idag håller Ida och Fredrik i en temadag på gården, det är alltså en ganska ofysisk dag. Men det är bara bra, efter dagar fyllda av vandring, cirkusskola och klättring! I morgon väntar även det sista äventyret! Spännande! Men tills dess får ni nöja er med nästa insändare, skriven av Samira!

NEJ TILL RÖKNING I SKOLORNA! JA TILL ORPARFYMERAT!
Många av oss unga barn och ungdomar har olika typer av allergier och astma. Men vi vill absolut inte bli behandlade orättvist eller annorlunda på grund av detta. Man ska kunna vara i skolan utan att bli sjuk eller få astma anfall på grund av sin allergi. Man ska visa alla som går eller jobbar i skolan, både lärare och elever, respekt.
I vissa skolor finns det ett speciellt område där man får röka. Varför ska det vara så svårt att hålla sig till de speciella områdena? Ni kanske inte tänker på det, men för oss som har astma är det väldigt jobbigt med cigarettröken. Vi kan få ett anfall och måste åka in på sjukhus.
Många använder också mycket parfymer, starka dofter och medel som många doftöverkänsliga personer mår dåligt av. En del kan få eksem och andra allergiska besvär.
Försök därför att inte använda starka medel. Man kan städa så att alla kan trivas. Det finns en hemsida som handlar om parfymfria produkter (
www.oparfymerat.se*), där borde alla gå in och läsa.
En annan sak är maten, det finns många barn och ungdomar som kan ha olika typer av allergier. Då är det bra att det finns någon bra kock som bör känna till hur man lagar allergikost, så att alla som är allergiska kan få njuta av maten på samma sätt som de andra.
Det är väldigt viktigt att man visar respekt mot varandra, och det viktigaste av allt: att man inte mobbar varandra, så att ingen behöver känna sig utanför.
Återigen: visa hänsyn, respekt och mobba ingen på grund av astma och allergi eller annat. Alla ska kunna trivas och må bra när de går i skolan. Ingen ska behöva bli sjuk. Använd oparfymerat!
Jag tycker att rektorer, sjuksköterskor och lärare borde lära eleverna att tänka på oss med astma och allergier. Det finns många olika sätt att få hjälp och stöd om man har astma eller allergi. Det finns Unga Allergiker, Astma och Allergiförbundet och andra förbund. Ta kontakt med något av dessa om du har frågor eller behöver råd eller tips.

Med vänliga hälsningar
Samira Kanat, som just nu befinner sig på Unga Allergikers sommarläger i Undersåker


* Unga Allergiker tar inget ansvar för informationen eller produkterna som finns på hemsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar