måndag 24 augusti 2009

Räcker det inte längre att inte vara smutsig, för att anses som ren och fräsch?

Så gott som alla rengöringsmedel, allt från handtvål, deodorant och diskmedel till tvättmedel och WC-rengöring skall lukta parfym. Till och med vissa mensskydd är numer parfymerade! Är det inte tillräckligt att ”bara” lukta människa längre?

Minst en gång om dagen skall vi duscha, tillföra håret spray och applicera någon parfym. Är det verkligen nödvändigt för att känna sig representativ? Förr i tiden badades det med tvål och vatten på sin höjd en gång i veckan, sen var det bra med det. Kanske har vår överdrivna renlighet bidragit till att kroppens första yttersta försvar, huden, trubbas av? Vilket i sin tur kan ge upphov till allergi.

”Vad har parfym med hygien att göra?”, frågar sig Monica Kauppi i sin nya bok ”Impotensmadrassen”. Vilket ju är en relevant fråga, då ordet ”hygien” betyder rengöring av kroppen eller människans omgivning. På wikipedia.se kan man läsa ” i vidare bemärkelse används begreppet (hygien) på aktiviteter som syftar till avlägsnande av något oönskat som anses skadligt eller motbjudande”. Alltså att något tvättas bort. Men att parfymera produkter som sedan används på kroppen eller i vår omgivning, borde det då inte betyda att vi tillför något? Räknas det då verkligen till hygien, om man tillför produkter istället för att avlägsna smuts?

Någon kanske säger att parfym har funnits i alla tider. Till och med de gamla grekerna använde dofter för att locka till sig en partner. Och ja, visst. Fast skillnaden var ju att
1, det användes inte dagligdags
2, parfymen var några droppar av naturliga aromer från blommor, örter eller träd. Dagens parfym är ju en kemiskt framtagen ”look-alike” kemikalie som används i massor. Dessutom hade de ju inte möjlighet att vara hygieniska i den utsträckning vi har idag, så till viss del kanske de behövde dölja en läskig kroppsodör…

Jag menar inte att vi ska gå tillbaka till den tiden när vi tvagades en gång till jul och en gång till midsommar. Nej, men måste man å andra sidan duscha varje dag med parfymerade produkter? Och dessutom tillföra ytterligare dofter på huden, i håret och i kläderna? Jag vill helt enkelt slå ett slag för den naturliga människolukten, som ju faktiskt är unik för vårt släkte!

Varma hälsningar från
Er människodoftande generalsekreterare MadeleineInga kommentarer:

Skicka en kommentar