fredag 11 februari 2011

"Hon har nog satt något i halsen"

sagt av en tågresenär på tåget Göteborg-Stockholm där en ung tjej fick en allvarlig allergisk reaktion.

När Sofia F kom till styrelsemötet för två veckor sedan var hon lite skakad efter att en tågresenär blivit allvarligt sjuk på tåget. På tåget fanns inte heller någon med kunskap kring allergi.

Det hela hade börjat med att en person sprutat på sig parfym på sin plats i tåget. Tjejen bredvid fick då andningssvårigheter. Att tro att hon fått något i halsen är för oss som vet lite om allergi helt oförståeligt. Sofia F visade i vilket fall som helst hur det hela ska hanteras. Hon fick tågpersonal och medresenärer att ordna fram vatten och bära ut tjejen till ett bättre ställe.
Det hela gick bra efter att Sofia tagit över situationen och sett till att tjejen fick i sig mediciner. Den här tjejen lämnades sen i ett litet utrymme av tågpersonalen, helt själv. Vi som är aktiva i UA vet att en person som precis haft en allergisk reaktion inte ska lämnas ensam utan ska hållas under uppsikt. Sofia satte sig vid henne och antecknade vad som hade hänt och vilka mediciner som hon hade gett ifall tjejen skulle behöva åka till sjukhuset.

Det hela slutade bra men vi har ställt oss frågan: vad skulle ha hänt om Sofia inte hade varit där och tagit kontroll över situationen?
Det är många som haft en allergi men inte märkt av den på flera år innan den slår till igen. Ska inte tågpersonal ha utbildning i att hantera sådana situationer? Ska de inte veta vad som behövs vid en allergisk reaktion? För detta är omöjligt första gången som något liknande hänt på ett tåg.

Har du blivit sjuk när du åkt tåg? Vad hände då? Och behöver tågpersonal veta vad som ska göras när någon får en allergisk reaktion?

/Erika S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar