måndag 6 december 2010

Tillåtet att röka för minderåriga?




För ett par veckor sedan var det en anti-tobaksvecka, var det något du kände till? Inledningsvis märktes det i diverse tidningar som hade ett eller två reportage om tobakens negativa effekter, men var det tillräckligt? Är inte alla medvetna om de risker som rökning innebär? Behövs verkligen ännu fler informationskampanjer?

Detta är i och för sig en helt annan frågeställning än den jag hade tänkt fokusera på, nämligen att Maria Larsson, folkhälsominister, i ett uttalande i Dagens Nyheter 2010-11-22 inte ser ett förbud av tobaksanvändning för minderåriga som en utväg (en åsikt som tydligen delas med andra politiker och experter enligt TT). Istället väljer hon att fokusera på att lagen om tobaksförsäljning efterlevs. Det är idag förbjudet att sälja tobak till personer under 18 år, men det är allmänt känt att det inte är några större svårigheter att få tag på tobak i närbutiken/kiosken.
Men hur blir det då om en person under 18 år har fått tag på cigaretter får denne då röka sitt paket utan risk för påföljder? Ska allt ansvar ligga hos butiken?

Jag tycker det är fel att butiker är så pass slapphänta att minderåriga får tag på tobak, men att minderåriga sedan får använda den tobak de inte får köpa sänder dubbla budskap. Det är okej för en 16-årig att röka men inte att köpa. Betyder inte det att det är okej för en 15-åring att köra bil utan övningskörningstillstånd men inte att ta körkort?

Hur kan ett beroendeframkallande medel som tobak vara så lättillgängligt för unga?

Poliser som påkommer minderåriga med alkohol häller ut alkoholen eftersom de inte har åldern inne för att dricka, men en minderåriga som blir påkommen med att röka gås förbi. För det är ju uppenbart helt okej för en minderårig att dra i sig gifter och i samma veva utsätta sin omgivning för samma gifter!

I ANT-undervisningen i skolan föreläses det om skadorna som uppkommer vid användning av alkhol, narkotika och tobak. Skador som påverkar utvecklingen.

Är det inte dags att ta krafttag mot rökningen?

Att införa ett förbud mot minderåriga som röker ser jag som en självklarhet, eller är det någon där ute som vill att minderåriga ska röka?

/Erika S, trött på politikers icke-agerande i en av Sveriges största folkhälsofrågor idag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar