fredag 17 december 2010

Vuxenvärlden ignorerar ungas kompetens

Jag måste spinna vidare lite på det här med ungas kompetens och att vi faktiskt i många hänseenden är lika, eller biland mer, kompetenta än våra äldre kollegor. Den här gången flippar jag lite på Ungdomsstyrelsens och Regeringens krav på att redovisa kön på våra medlemmar. Och att detta i sin tur ska fungera som ”bevis” på hur jämställda vi är i vår organisation. Eh, say what?

Här förekommer nämligen ytterligare ett bevis på att ungdomsorganisationerna kommit så oerhört mycket längre än de flesta i vårt tänk på jämställdhet, alla människors lika värde och aspekten kring hur viktig könsidentiteten är i denna fråga. I försöken att utrota diskriminering och ojämlikhet, liksom att främja alla människors lika värde tror många att vägen dit är formuleringar där alla typer av diskrimineringsgrunder måste nämnas (exempelvis i officiella dokument osv). I många av ungdomsorganisationernas arbete finns idag istället en tydlig riktning gällande alla typer av liknande ambitioner. Detta är att kort och gott visa att ”alla har lika värde” igenom hela organisationen, dess agerande och de aktiviteter som erbjuds.

En tankeväckare kan möjligtvis vara att jämföra med vuxenorganisationerna: Här upplever vi betydligt mer sällan att dessa organisationer har ett genomgående och praktiskt genomförande program för att väcka sina deltagares tankar och implementera liknande jämlikhetstänk hos sina medlemmar under sina aktiviteter. Och några krav för att redovisa hur jämlika de är verkar lysa med sin frånvaro. Kanske lika bra det, med tanke på hur föråldrad den metod är som verkar anammas för att redovisa detta. Men: Varför är det skillnad på en organisation för vuxna allergiker och unga allergiker? Vi inser att detta är nog så viktigt, men varför så olika krav?

Vi på Unga Allergiker, och vi misstänker många fler med oss, lutar snarare åt att ämna ta bort formuleringar såsom: ”Vi strävar efter att de förtroendevalda har en spridning vad gäller ålder, kön, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion samt etniskt tillhörighet”. Detta skulle ju betyda att vi måste förhöra alla styrelsekandidater om exempelvis vem de föredrar som sängkamrat!

Vi har kommit förbi stadiet där jämställdhet handlar om att lika många som deltar definierar sig som tjejer respektive killar. Det är en självklarhet att alla har lika värde oavsett var de är födda, vad de tror på, hur gamla de är, hur deras kropp fungerar eller vem de väljer att ha som sängpartner!

Att registrera, och redovisa, kön är ytterligare en definition på förlegat tänkande. Att föra in det i en förordning (som nu ligger som förslag) blir i det närmaste löjeväckande.

Regeringen, och Ungdomsstyrelsen, försöker gömma sig bakom att HBTQ-rörelsen ju minsann slipper redovisa kön. Men hallå! Är det någon som tror att HBTQ-personer bara rör sig i HBTQ-inriktade verksamheter? Eh? Okej, så i alla andra sammanhang så måste dessa i alla fall kategorisera in sig. Nä, vet ni vad!

Kära Ungdomsstyrelsen, regeringen och alla andra vuxna som inte är tillräckligt upplysta i en så grundläggande fråga: Undersök istället hur vi i ungdomsvärlden jobbar, vilka övningar vi gör på alla våra aktiviteter och vilken typ av mentalitet som faktiskt finns i föreningarnas styre. Det är inte för inte som det är en ungdomsorganisation som gjort marknadens numera främsta och mest nytänkande inkluderingsprogram som finns! Här har ”vuxenvärlden” oerhört mycket att lära av oss, och några galna krav på vilket organ jag har fötts eller inte fötts med behöver inte registreras eller framförallt redovisas!

Madeleine Malmros
Gengeralsekreterare
Riksförbundet Unga Allergiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar