söndag 19 december 2010

UNGA KRÄVER HANDLING I RÖKFRÅGAN


Pressmeddelande den 19 december 2010

UNGA KRÄVER HANDLING I RÖKFRÅGAN

Rökning berör alla i vårt land och försämrar livet för våra medborgare, framförallt de unga. Ingen vill se sitt barn välja rökning och därmed ett förkortat liv. Den obefintliga tobakslagstiftningen främjar istället för att försvåra ungas rökvanor. Under måndagen träffar därför representanter för en ny sorts ungdomssatsning
mot rökning minister Maria Larssons stab för att diskutera problematiken.

Sveriges riksdag beslutade år 2003 om fyra delmål för det tobaksförebyggande arbetet som ska nås till 2014. Ändå röker lika många unga idag som då, vilket bevisar politikens brist på handling. Det är idag tillåtet att langa cigaretter till minderåriga, det finns inte heller någon reglering kring hur gammal en person måste vara för att använda tobak. Dessutom fortsätter vi att tyst acceptera att rökningen kostar Sverige ca 30 miljarder kronor per år som skulle kunna gå till Sveriges framtid. Rökning är inte ett måste, det är ett fritt val. Ett val som förstör för resten av befolkningen.

18 personer dör varje dag i Sverige på grund av rökning. Trots detta tar den statliga anti-tobakssatsningen slut nu i dagarna. En satsning som hittills visat väldigt små resultat, och som Riksförbundet Unga Allergiker nu ifrågasätter. En person dör varje dag i trafiken, och där finns en nollvision. En naturlig fråga här är varför samma sorts långsiktiga vision inte finns mot rökdöden, menar David Lindvall, vice ordförande i Riksförbundet Unga Allergiker.

- Rökning tar våra föräldrar ifrån oss och kommer så småningom att ta många av våra liv. Detta gör rökfrågan till en ren ungdomsfråga, fortsätter David Lindvall.

Nu är vi trötta på meningslösa informationskampanjer som ingen lyssnar på. Vi vill stoppa detta problem på ungdomars vis, av unga för unga, säger Erika Sohlberg som är ordförande i Riksförbundet Unga Allergiker. Hon fortsätter med att poängtera att ingenting bra kommer från rökning. Tobak orsakar stor miljöförstörelse. Till och med de som livnär sig på att odla tobak lever i misär, sjukdom och nyttjar en stor mängd barnarbete. Vi vill göra Sverige till en god förebild.

Ingen vill att nästa generation ska bli rökare.

MÖTET MED SOCIALDEPARTEMENTET SKER MÅNDAG 20 DECEMBER KLOCKAN 15.00-15.45. EFTER SAMTALET FINNS VI PÅ PLATS FÖR ATT MÖTA ER UTANFÖR SOCIALDEPARTEMENTET PÅ FREDSGATAN 8 I STOCKHOLM.

Vid frågor, kontakta:
Erika Sohlberg: erika.sohlberg@ungaallergiker.se
David Lindvall: david.lindvall@ungaallergiker.se
Madeleine Malmros (generalsekreterare):
madeleine.malmros@ungaallergiker.se

Väl mött på måndag!

Riksförbundet Unga Allergiker

Erika Sohlberg
Ordförande

David Lindvall
Vice Ordförande

Madeleine Malmros
Generalsekreterare

Riksförbundet Unga Allergiker består uteslutande av unga människor som arbetar för att barn och unga med allergi, astma och överkänslighet ska få ett bättre liv. Vi är självklart en demokratiskt styrd organisation.
Besök gärna vår hemsida: www.ungaallergiker.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar